Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Falafel

Falafel
Falafel
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csicseriborsó egyik egyszerű, egyben közkedvelt elkészítési formája, a Közel-Keleteről származik. Hűtőben akár több napig is eltartható.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Pitatésztába töltve paradicsommal, salátalevelekkel, lilahagymával, hummus vagy tahini mellé, önmagában tapasként, hamburgerben hús helyett, hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk.
  2. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, jól összekeverjük, majd 30 percig letakarva pihentetjük.
  3. Evőkanálnyi mennyiséget kis golyókká formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd olajban pirosra sütjük. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 265 709
elküldve: 42
receptkönyvben: 1 895
elkészítve: 72/92
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csicseriborsó fasírt

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bezzegagi
bezzegagi Sun, 2013-03-17 10:37

Én csináltam töltött káposztát vagyis csak akartam mert mikor felforrt széiesett az egész de az ize jo volt megettük de valamit ki kell találni, hogy ne essen szét!

almassuti
almassuti Sun, 2012-09-23 19:51

jajj nekem nem áll össze már a kezemben is szétesik, mit tegyek bele??

Joey90
Joey90 Wed, 2012-08-22 17:10

Üdv!
Kb. 15 perce vágtunk neki a Falafel sütésnek (konzerv csicseriborsóból). Teljesen szétmállott az összes gombóc... most tiszta ideg vagyok :S
Végigolvastam a kommenteket, én mindenképpen az eredeti recept szerint szeretném csinálni (semmi liszt, tojás, megy zsemlemorzsa).
Aki már készített sikeresen Falafelt, kérem segítsen valamilyen tanáccsal.

Leeanne
Leeanne / Leeanne Sat, 2012-07-21 20:52

Ma megcsináltam, és nagyon-nagyon finom lett. Mi is házi pitában ettük, friss zöldekkel és mártásokkal megtámogatva - fokhagymással és csípőssel (mert a gombócba nem tehettem bele a csípőspaprikát). Húsimádó párom abba se akarta hagyni, ami nagy szó! :-)))))))

Zizou
Zizou Thu, 2012-04-05 16:53

Kedves Oli! Ebből a mennyiségből hány gombóc lesz kb.? Köszönöm

Judith75
Judith75 Sat, 2012-02-04 20:00

Köszönöm a receptet!Konzerv csicseriborsóból készítettem,kötőanyagként pedig zabpelyhet tettem bele.Nekem nem esett szét,és nagyon finom lett.

mikobeszter
aubergine0girl / mikobeszter Tue, 2011-11-22 19:33

Sziasztok! Megcsináltam, isteni lett! Sokkal kevésbé esett szét, mint a főtt csicseriből készült verzió, sütéskor még megtámogattam egy kis zsemlemorzsával, ill. bele is hempergettem! Amúgy mindent úgy csinátam, ahogy le van írva! A legjobb vega fasírt, köszi! Ja, mi gyrosban ettük (házi pitával).

Márszi
Márszi Tue, 2011-10-11 13:50

Sziasztok!
Akiknek szétesett sütésnél javaslom a tojást hagyja ki belőle! Indiai főzőműsorban láttam a napokban az elkészítését és nem volt benne tojás!! az állagot vízzel lehet lágyítani és egy kis liszttel tették a műsorban is "ragadósabbá"
mindenkinek jó főzőcskézést, nálunk ma ez lesz a vacsora!!

tibma
tibma Sat, 2011-07-09 18:44

Ma ezt ettük volna, de az olajban darabjaira hullot :( Nem tudtam mit csinálni vele, így kiöntöttem :( Sajnálom, nagyon be voltam rá indulva :) így marad vacsorára a vajas zsömle :)

Csepke72
Csepke72 Fri, 2011-04-29 13:19

Kedves Oli!
Nagyon köszönöm a receptet, nekem bevált, annyi különbséggel, hogy én azonnal a konzerv csicseriborsót használom fel, így hamarabb kész lesz. A falafel remek eledel.....nálunk a böjt elengedhetetlen kísérője.
Köszönöm szépen!

holloslea
Lea / holloslea Wed, 2011-04-20 15:28

Kedves Oli!

Köszönöm a receptet, amióta megismertem, már többször elkészítettem - bár csak úgy "szimplán" soha.
Mindig kevertem valami plusz ízt bele - vagy reszelt, nyers céklát, vagy beáztatott lencsét, vagy spenótot (fagyasztottból), vagy "csak" szezámmagot - és egyik jobb, mint a másik! :)

Állítólag van falafel gombóc nyomó szerkezet is, lehet pesten kapni, török üzletben - én még nem találkoztam vele, de ha meglelem, jelzem, hogy hol lehet a tökéletes formáért tenni! ;)
(persze, ha valaki tudja pontosan, megköszönöm az infót)

üdv
Lea

nadri80
Anya konyha / nadri80 Mon, 2011-03-21 23:45

Életem első falafele és elfogyott mind. Bár a sütéssel én is megküzdöttem. Salátával és megbolondítva egy kis fűszeres fetás sajtkrémmel nagyon fincsi lett. Köszi a receptet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-22 15:57

Isteni lett. Egy icipici citromlevet is csepegtettem bele. És ha túl lágy lenne lehet tömörebbé varázsolni egy kis zsemlemorzsa beleszórásával...
póréhagymakrém leves után jött a falafel burgonyapürével :)))))))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-30 13:04

Mi is megfőztük és nem csak hogy szétesett, hanem elfogyott teljesen, csak az üres fritu kosarat vehettem ki. Sütőben sikerült, kicsit száraz lett, de azért ehető volt így is.

Denissa
Denissa Fri, 2010-10-01 13:58

En megfoztem a csicseriborsot....es szet esett...igy kenytelen voltam egy keves lisztet es meg egy tojast hozza tenni...igy sutottem ki es eheto lett....kovetkezoleg probalkozom az eredeti valtozattal...

bonmead
bonmead Wed, 2010-08-11 21:16

Pedig a tv -be mutatták, hogyan csinálják ők. És bizony tettek bele tahinit. :) Nem én találtam ki.

bonmead
bonmead Tue, 2010-05-18 21:00

Szia,

Úgy is hallottam már, hogy a falafelbe tesznek tahinit( bocs ha rosszul írom), szezámmagkérmet.:)Persze ízlés dolga

TimTim
TimTim Tue, 2010-08-10 13:26

Sziasztok!
Tahinit nem bele, hanem rá szoktak tenni. :) Amúgy az indiaihoz nagyon sok minden kell ( sz.mag, petrezselyem,köménymag, korianderzöld, lime stb) ,gondolom minden háznál más. Najó csorog a nyálam már, megyek falafelt sütni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-09 07:21

Szia!
csak azt szeretném tudni, hogy az 1 kanál vizet is beleteszed, vagy azzal formázott a golyókat, mielőtt sütöd.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-09 23:24

Én már csináltam áztatott csicseriborsóból és főzöttből is, sőt konzerv csicseriborsóból is. Általában az első sütés nekem is szétesik.. Nagyon fontos, hogy jól talált el az arányokat és az olajod forró legyen, de ne nagyon. Akkor biztos a siker.

Oli
Oli / Oli Mon, 2010-01-04 11:43

Hello, igen, csak géppel felaprítottam. Amúgy hajlamos a szétesésre, ezért ki kell titrálni azt az állagot, hogy se túl száraz, se túl vizes ne legyen a massza. Ha lehet, csak minimálisan forgasd az olajban. Erre hamar, néhány golyó kisütése alatt rájössz. Sok sikert! :-) Üdv, O.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-04 10:23

Szia! És áztatás után nem főzöd meg a csicseriborsót, csak felaprítod? Én múltkor főttből próbálkoztam, és szétestek a falafelek az olajban, lehet itt rontottam el? Most tartok az egy éjszakát ázott stádiumnál.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-05-31 16:28

nem római kömény kell bele? köszi Duó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-12-17 22:13

de igen, az arab, afrikai, vagy indiai receptekben a kömény mindig római köményre utal. egészen más az íze,nem keverendő a fűszerköménnyel.

678
csicseriborsó 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
tojás 1 db
petrezselyem 3 ek
chili 0 ízlés szerint
római kömény 2 teáskanál
koriander 2 teáskanál
sütőpor 0.5 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1 ek
napraforgó olaj 2 dl