Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk 13. - bécsi, lekvárral töltött

Fánk 13. - bécsi, lekvárral töltött
Fánk 13. - bécsi, lekvárral töltött
34 perc / előkészület: 30 perc sütés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a Mester Kukta 1991 évi egyik számában található. Egyszer már készítettem ezt a hagyományos bécsi farsangi fánkot, és már akkor is nagy siker volt a családban, ugyanúgy mint most.
Annyit kell tudni róla, hogy a lekvár a belsejében található.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Családomban farsang alkalmával szinte kötelező elkészíteni, de ha valaki szeretné, nyugodtan elkészítheti az év bármely napján egy jó tartalmas leves utáni fogásként.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük.
  2. Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet.
  3. Ekkor letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet lesöpörjük. A tészta egyik felére egy nagyobb (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk. A tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket.
  5. Ekkor a bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát.A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű) tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat.Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
  6. Ekkor az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára tesszük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.
  7. Eközben felforrósítjuk a zsíradékot a megfelelő hőmérsékletre (mikor a zsírba cseppentett víz hangosan sistereg), és beletesszük a fánkokat, kb. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas kanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük. 25-30 darabot ad ki.
  8. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 93 880
elküldve: 27
receptkönyvben: 780
elkészítve: 29/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuska

Mióta szakács: 2010.11.19.
14 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lekváros töltött fánk, bécsi farsangi fánk

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krisztinakostevc88
krisztinakostevc88 Mon, 2019-08-12 09:13

Elnézést, ha szeretném megfelezni a receptet, akkor mennyi tojás kell hozzá, azaz, milyen arányok lesznek a megfelezett receptben?

Lini94
Lini / Lini94 Sat, 2014-11-01 18:16

Köszönet a receptért! Isteni puha, légies. Baracklekvárral és kókuszos pudinggal töltöttem. Töltés után úgy tűnt, hogy szét akar válni a két rész, de gyönyörűen összesült.

ingi
ingi / ingi Sun, 2013-12-29 11:55

Beleszórok mindent a kenyérsütőgépbe tészta programra és nekem csak szaggatnom kell és ennyi...... szuper recept:-)

egyfiatalszakacs
egyfiatalszakacs Tue, 2013-07-02 12:22

Kedves Zsuzsa!
A segítségét szeretném kérni. Most csinálom ezt a féle fánkot először és nem úgy sikerült ahogy elképzeltem. A kovászt összekevertem a többi hozzávalóval, illetve a tojásokkal. Egy jó félórai keverés után még mindig vannak benne darabok. Nem tudna ötletet adni, hogy tudnám "kisímítani" a tésztát?
Előre is köszönöm!
Üdv.: Abigél

ingi
ingi / ingi Thu, 2012-10-25 21:03

"nem" szeretem ezt a receptet : mikor hétvégén megsütöm, a következő héten minden nap újra és újra kéri a család :-))))))
annyira tökéletes ez a recept !!! én nem töltöm meg csak simán készítem, de aki kóstolja mindenki csodájára jár.
Anyós megkérdezte : ezt fánk porból sütöd...????
Szóval csodálom, hogy aránylag nem sok a hozzászólás amennyire tökéletes a recept !

Mint az én palacsinta receptem, ami szerintem szintén tökéletes , de mégsem jönnek a várt áradozó hozzászólások :-)))))))
Mindenkinek jó sütögetést !!!

ágota17
ágota17 Sat, 2012-08-25 12:44

Nagyon jó! Régóta keresek egy jó receptet, mert eddig csak sűrű tésztájú, olajos, nehéz fánkokat sikerült sütnöm. Ez könnyű, nem szívja fel az olajat és tényleg finom :) Töltelék nélkül készítettem, de biztos ki fogom próbálni lekvárral is.

loreley
loreley Fri, 2012-08-17 18:30

Kedves Zsuska!
Jövő héten tervezem elkészíteni a receptet - tudnál esetleg segíteni abban, hogy pudinggal is meg lehetne tölteni szerinted lekvár helyett? Vagy azzal inkább ne kísérletezzek? Még sosem készítettem eddig fánkot, nemhogy töltöttet :) ezért gondoltam, megkérdezem gyorsan :) Köszi előre is

buzsuka
Zsuska / buzsuka Mon, 2012-08-20 10:49

Én is sütöttem már pudinggal töltve, mégpedig vanília pudinggal, csak akkor egy sűrűbb, keményebb állagú pudingot kell készíteni.Isteni finom lesz úgy is.További jó sütögetést!Üdv!Zsu

ingi
ingi / ingi Sat, 2012-08-11 15:29

Most szójatejjel készítettem! Így is nagyon fonom lett!!!
Ez a recept tökéletes !!!

buzsuka
Zsuska / buzsuka Sun, 2012-08-12 22:47

Kedves Ingi!Nagyon örülök, hogy így is úgy is bejött nektek ez a fánk!További jó sütögetést!

Mircike
Mircike Sun, 2012-04-15 21:30

Ma elkészítettem, és ez tényleg nagyon jó recept! Érdemes megcsinálni, én már rengeteg fánkreceptet kipróbáltam, de ezt meg is jegyzem, mert tökéletesek az arányok! Köszi a receptet!!!

ingi
ingi / ingi Tue, 2012-01-31 15:42

Én ugyan töltetlenül készítem, de ez a tuti recept!!!
Már szinte minden variációt kipróbáltam....
Ezek az arányok a TÖKÉLETESEK !!!
Köszönet érte!!!
Ezentúl csak ezt készítem !!!

buzsuka
Zsuska / buzsuka Wed, 2012-02-01 10:51

Kedves Ingi!Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik és bevált a recept!Jó sütögetést kívánok!!

Adrien
Adrien Fri, 2011-12-16 19:12

Köszönöm a receptet!
Anno gyűjtöttem a Mester Kuktát. Ezt a fánkot is többször megcsináltam, és nagyon finom volt.
Eddig az volt a bánatom, hogy a költözéskor az összes újságom elveszett, így ez a recept is...
Most viszont hamarosan boldogan megsütöm!
Zsuska!
Más számok is meg vannak neked?
Keresek egy olyan receptet, aminek a neve, ha jól emlékszem: Tournedos gombán, burgonyakrokettel.
Fiam kedvence volt, de már nem emlékszem a pontos elkészítésre..

buzsuka
Zsuska / buzsuka Sun, 2011-12-18 00:13

Szia Adrien!Megnéztem a Mester Kuktáimat, de sajnos ezek egyikében sincs az általad említett Tournedos.Sajnálom.Kellemes Ünnepeket!Üdv!Zsu

Adrien
Adrien Sun, 2012-01-08 23:40

Szia Zsu!
Köszönöm, hogy megnézted, hogy időt szántál rám!!
Minden jót neked: Adrien

buzsuka
Zsuska / buzsuka Fri, 2011-12-16 20:52

Kedves Adrien!Örülök, hogy ezzel a recepttel örömet tudtam okozni neked.Elég sok Mester Kukta megvan, a hétvégén megnézem neked az általad kért receptet.Üdv!Zsu

öregnémber
öregnémber Fri, 2011-02-25 13:34

Hú, ilyen receptet keresetem már régóta, mert ami nekem megvolt azt valahová elkeverte. :) Köszönöm szépen, mentve, hamarosan elkészítve. Üdv egy másik Zsuzsa

öregnémber
öregnémber Fri, 2011-02-25 13:33

Húúú, ilyen receptet kerestem már régóta, mert ami nekem volt valahol elkevertem. Köszönöm szépen,mentve, hamarosan készítve :)) Üdv: egy másik Zsuzsa

927
finomliszt 50 dkg
cukor 8 dkg
friss élesztő 4 dkg
vaj 8 dkg
0.5 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
tej 2.5 dl
rum 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
sárgabaracklekvár 15 dkg
napraforgó olaj 5 dl
porcukor 1 ek