Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk 16. - sváb módra

Fánk 16. - sváb módra
Fánk 16. - sváb módra
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legelső ilyen hólabdára a lányom akadt rá .Liptódon volt disznóvágáson, onnan hozta. Mi is csodálkoztunk rajta, hogy lehet ezt elkészíteni. Ez a sütőforma sehol nem kapható. Csak talán valakinek a kacatjai között. Két lyukacsos merőkanál összefogva. 
De körbenéztem otthon, nem találtam régi zománcozott szűrőkanalat. Irány az édesanyám, természetesen neki volt. De ez csak még fél gömb, nagy keresésben találtam egy hasonló nagyságú merőkanakat .Szembefordítva őket drót segítségével összefogtam, és meglett a speciális sütőforma.
Csak azt kellett kikísérletezni, mennyi tészta kell bele. Mert az eredeti recept szerinti adagok csak félgömbök lettek volna. Egybefűztem két adag tésztát, így lett ez a teljes gömb, melyet a képen is lehet látni.
A recept képekket illusztrálva a pekeskifli.blog.hu oldalon található.
A receptre a Pécsi Borozó (www.pecsiborozo.hu) újságban akadtam rá.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Farsangra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát könnyű összeállítani. Én mindenképpen a réteslisztet ajánlom, feszesebb tartású, jól formálható tészta lesz belőle. Miután alaposan összegyúrtuk a hozzávalókat a megadott mennyiségben, osszuk szét a tésztákat 16 részre, és formáljunk mindegyik darabból egy-egy golyót.
  2. Egy nem túl nagy magas falú edényben hevítsünk fel kb. 1 l olajat. Jól válasszuk meg az edényt: az olaj elég magasan álljon benne ahhoz, hogy a sütőformát teljessen ellepje. A golyókat sodorjuk ki 10-12 cm átmérőjű körlapokká, és mindegyiken ejtsünk nyolc párhuzamos vágást egy körkéssel vagy derelyeszaggatóval.
  3. Nyissuk szét a sütőformát, és helyezzük bele a tésztát úgy, hogy minden második csíkot megemelünk. Zárjuk le a formát, és tegyük bele az olajba. A tészta ekkor megduzzad, és szépen kitölti a gömb alakú eszközt. A fánkot addig sütjük, míg világosbarna nem lesz, és néhányszor forgassuk meg közben. Ha elkészült, vegyük ki, egy papírtörlőn csöpögtessük le, majd nyissuk szét a formát, amibe már mehet bele a következő tészta.
  4. A fánkokat papírtörlőn szárítsuk meg, majd forgassuk fahéjas cukorba. Érdemes kipróbálni mézeskalács fűszerkeveréket porcukorral keverve. Adjunk hozzá finom házi lekvárt, vaníliasodót, pudingot. Frissen a legfinomabb, de ha marad, még napok múlva is jóízüen el lehet ropogtatni egy-egy darabot.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 417
elküldve: 3
receptkönyvben: 88
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

gabicli

Mióta szakács: 2011.02.20.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sváb fánklabda, hólabda, schneeball

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dera79
fejlodo / dera79 Fri, 2014-05-09 17:58

sziasztok, én két szűrőt gondoltam összekötni, megpróbálom azzal sütni. Erika

drmoki
Britta / drmoki Thu, 2013-01-31 17:30

Meg tudná nekem mondani valaki, hogy ilyen sütőt - vagy bármilyet, amiben ezt ki lehet sütni - hol lehet venni? Sehol sem találtam eddig. :(

gabicli
gabicli / gabicli Sat, 2014-03-01 13:07

Sajnos csak készíttetni lehet. Vagy hagyatékban található. Borbás Marcsi is bemutatta Liptódon készítettek vele fánkot.

cafika
Cafika / cafika Mon, 2011-03-14 22:55

szia Gabicli,
hàt ez valami csodaszèp ès biztos csodafinom is,
nagyon szèp a kèp is!!
ùdv. Cafika

1749
rétesliszt 500 g
vaj 50 g
tojás 4 db
főzőtejszín 100 g
szódabikarbóna 0.5 tk
napraforgó olaj 10 dl
porcukor 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag
lekvár/ dzsem 5 ek