Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk Timejja konyhájából

Fánk Timejja konyhájából
Fánk Timejja konyhájából
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Farsangra szerettem volna készíteni nem túl zsíros, olajban nem tocsogó, apró fánkocskákat. Az alapreceptre valahol a neten bukkantam rá, de pár dolgot megváltoztattam benne.

hozzávalók / 12 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe lyukat formálunk az ujjainkkal, és belemorzsoljuk az élesztőt, valamint hozzáadjuk az egy teáskanálnyi pálma vagy kókuszvirágcukrot. Közben feltesszük a tejet (lehet mandula vagy kókusztej) melegedni.
  2. Amikor már langyos a tej, levesszük a tűzről, és annyit öntünk a lisztes élesztős mélyedésbe, hogy az élesztőt ellepje. Pár perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Miután felfutott az élesztő, beletesszük a többi hozzávalót; a tojássárgákat, az kókuszolajat a sót, az édesítőt (nálam eritrit), a rumot és a maradék tejet. Ezeket kézzel összedolgozzuk, és addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik a tészta az edény falától.
  4. Meleg helyen, dupla konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. Kelés után 2 cm-s vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kis méretű pogácsaszaggatóval kivájjuk a fánkokat. Sütés előtt még legalább fél órát pihentetjük őket konyharuhával lefedve.
  5. Egy magas falú edénybe annyi kókuszolajat öntünk, hogy a fánkok szabadon úszkálhassanak, ne érjen le az aljuk sütés közben. Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ízlés szerint porított eritrittel hintjük meg a fánkokat, és valamilyen házi mindenmentes gyümölcslekvárral (málna, eper, áfonya vagy ribizli) kínáljuk őket! Pár óra alatt elfogy az összes, hiszen a fánk frissen a legfinomabb! :-)
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 705
elküldve: 0
receptkönyvben: 90
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Timejja9

Mióta szakács: 2013.10.24.
32 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Fincsifánk, kókuszolajban sült apró fánk, mindenmentes minifánk, cukormentes fánkok

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blackbird
Blackbird Sun, 2015-11-29 23:57

Szia!
Szemezek nagyon a recepteddel, csak kicsit elbizonytalanodtam...
Látom hogy elég különleges hozzávalókat írtál bele...
Az lenne a kérdésem, hogy a pálmacukor, a növényi tej illetve az édesítő helyett lehet használni hasonló arányban hagyományos hozzávalókat is a receptedhez?
Az édesítőszernek a 3 grammja az arányában kb. mennyi cukornak felelhet meg?

Köszönöm a válaszod! Üdv!

265
teljes kiőrlésű liszt 60 dkg
pálmacukor 1 csipet
friss élesztő 5 dkg
édesítőszer 3 g
növényi tej 4.4 dl
tojássárgája 3 db
1 kávéskanál
rum 1 ek
kókuszolaj 4 ek