Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fantasztikus diós bejgli - főzve

Fantasztikus diós bejgli - főzve
Fantasztikus diós bejgli - főzve
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sosem voltam nagy bejgliimádó. Persze rendszeresen eljött a Karácsony, s vele a kötelező bejglievés... Idén is gondolkodtam, mit süssek, amikor eszembe jutott a Trenta völgyében lakó szomszéd néni diós tekercse! Gyermekkorom imádott édessége! Meleg, szaftos, abbahagyhatatlan... Így aztén eldöntöttem, hogy idén nem sütni, hanem főzni fogom a bejglit :) A képen látható a "főpróba" eredménye. Mindenkinek ajánlom ezt az isteni édességet, egyenesen a csodálatos Júliai Alpok lábától, ahol egy-egy idős néni őrzi még a tradicionális szlovén konyha remekeinek receptjét.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

ajánlat

A krém még finomabb, ha a diót először átfőzzük a tejszínnel. Ezenkívül azt is mondta a néni, hogy ha megszórom a konyharuhát zsemlemorzsával, könnyebben le lehet fejteni a tésztáról, amikor kész (lustaságom persze ezt sem tette meg). No, azért nem kell aggódni, így is, úgy is pillanatok alatt elfogy :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát előző nap - ízlés szerint - beáztat(hat)juk egy kis citromlébe és rumba.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelesztjük (amíg nagyjából a kétszeresére dagad).
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet: a diót, cukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a tejszínt, majd addig kavargatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk.
  4. A megkelt tésztát két részre osztjuk, az egyik gombócot téglalap alakúra nyújtjuk, és ráfektetjük tiszta, nedves konyharuhára. 
  5. Megkenjük a krém felével, majd lazán felcsavarjuk, és betekerjük a konyharuhába. A konyharuha két végére gumit teszünk, hogy ne essen szét a hurkánk főzés közben. A másik adaggal ugyanígy járunk el.
  6. Hagyjuk a "csomagokat" kb. 10 percig kelni, eközben nagy átmérőjű lábasban (akkorában, hogy bele tudjuk fektetni a tésztát), felforralunk kb. 5 ujjnyi, sós vizet (a lényeg, hogy ha beletesszük a tésztát, kb. a 2/3-át lepje el a víz).
  7. 18-20 percig főzzük a tésztát, majd megfordítjuk, és a másik oldalán is 18-20 percig főzzük, így mindenhol egyenletesen átfől.
  8. Miközben készül a rendhagyó bejglink, elkészítjük az öntetet: felolvasztjuk a vajat, benne a cukrot, és pár perc alatt megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  9. Mikor a tészta megfőtt, óvatosan kicsavarjuk a konyharuhából, majd pár perc múlva felszeleteljük, és meglocsoljuk az öntettel.
  10. Még melegen, azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 355
elküldve: 1
receptkönyvben: 98
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Moncsa

Mióta szakács: 2010.10.07.
22 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós rúd, diós tekercs, főtt diós bejgli

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

k.margaréta
k.margaréta Tue, 2011-12-20 16:25

Kedves Moncsa!
Eszméletlen guszta ez a beigli féle. Elmentve, mert ki akarom próbálni. Most a klasszikus beigli kerül sorra Karácsonykor, már azt várja a család. Egy kérdés? Egyszerű vékony befőzőgumival összelehet kötni a konyharuha végét vagy vastagabb kell?
Boldog ünneket kívánok!
Üdv.
Margit

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Tue, 2011-12-20 16:33

Szia Margit!
En speciel sima, vekony gumival kotottem at, de igazabol barmi jo: cerna, vastag gumi, sparga, csipteto, akarmi. Akar csomot is kothetsz ra. A lenyeg, hogy amikor forgatod, meg pakolaszod bele a vizbe, meg ki a vizbol, ne tekeredjen le a konyharuha, mert szeteshet az egesz (foleg az elejen, amikor puha; kesobb, miutan megfott, mar kompaktabb az allaga). A konyharuhat ugy hajtogattam, hogy egyszer atfedtem vele a tesztat, majd oldalt behajtottam, es ugy tekertem fel vegig. De ez mindenki kreativitasara van bizva, hogyan csomagol :)
Kellemes Unnepeket nektek is, es kivancsian varom a visszajelzeseket!

Udv, Moncsa

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Tue, 2011-12-20 13:45

Szia, Emilia!
Persze, felvalthatod tejjel is, csak mivel a tej higabb, tegyel bele kicsit kevesebbet, mondjuk probald eloszor 2 decivel, es ha tul kemenyre sikerul a krem, tegyel hozza meg (parszor) picit, amig kenheto allagu nem lesz. Ha meg atfozod a diot, sztem a 2,5 dl tej pont jo. Sajnos nem tudok neked semmi biztosat mondani, mert magam is csak egyszer keszitettem el, azt is tejszinnel, a leheto legzsirosabbal :) (Hizokurazom, hehe)

emilia90
H. Emília / emilia90 Tue, 2011-12-20 14:38

köszi szépen a gyors választ. igaz, az idén már nem hiszem, hogy elkészitem, de megpróbálok minnél hamarabb sort keriteni rá!

a hizókúrára rátérve, most ebben az elkövetkező 1-2 hétben lesz rá bőven lehetőség, ne aggódj. :D
Kellemes ünnepeket!
üddv, Emilia

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Tue, 2011-12-20 14:41

Jaj, ne is mondd. Holnap utazunk a nagymamahoz, folytassam...? :D
Amugy ez a dios ize tenyleg nagyon finom, igaz, hogy maceras, de megeri a faradsagot :) Kivancsian varom a beszamolot, hogy sikerult. Addig is kellemes Unnepeket kivanok, es sok-sok kaloriat :p

emilia90
H. Emília / emilia90 Tue, 2011-12-20 13:36

Kedves Moncsa!

nagyon tetszik ez a recept, szivesen kipróbálnám. ahogy igy előre elképzeltem, nagyon finom lehet!:-)
annyi lenne a kérdésem, hogy a tejszint esetleg lehetne-e tejjel fölváltani?

üdv, Emilia

838
finomliszt 500 g
cukor 2 ek
tojás 2 db
tej 1 dl
1 csipet
élesztő 20 g
dió 350 g
cukor 150 g
habtejszín 2.5 dl
zsemlemorzsa 1 ek
mazsola 1 marék
fahéj 1 kk
citromhéj 1 kk
szegfűszeg 1 csipet
citromlé 1 ek
vaj 10 dkg
cukor 2 ek
zsemlemorzsa 2 ek