Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fantáziatorta egyensúlytésztából

Fantáziatorta egyensúlytésztából
Fantáziatorta egyensúlytésztából
225 perc / előkészület: 180 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 12 éves Anna lányomat szerettem volna meglepni ezzel a torával (sikerült laugh ). A tortákhoz mindig ezt az egyensúlytésztát sütöm. A krémek ötletét a kolleganőmtől kaptam, a fondant receptjét a nagynénémtől. Ez lett belőle! Nagyon finom volt, az utolsó morzsáig elfogyott!

A hulalából én cukormenteset használtam, hogy ne legyen túl édes a torta, mert édes nutella és fondant is, sőt a pudingba is kerül cukor.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egyensúlytésztához egy kerek tepsit megpöttyözünk margarinnal, kibéleljük sütőpapírral. A cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, a liszttel váltakozva, kanalanként a tojáskrémhez keverjük.
  3. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben sütjük, a tepsiben hagyjuk  kihűlni.
  4. Étcsokoládés krém elkészítése: A pudingból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd robotgéppel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. Ha kész, a torta összeállításáig hűtőbe tesszük.
  5. A nutellás krém elkészítése: A jól behűtött hulalából a habfixálóval keményhabot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a nutellát.
  6. A torta összeállítása:  a kihűlt tortalapot 3 felé vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük az étcsokis krémmel, majd a nutellással, jó bőven (a nutellás krémet csak ketté kell osztani). Ezt megismételjük a második lapon is. A 3. lap ráhelyezése után az egész tortát bevonjuk a maradék étcsokis krémmel, majd pár órára a tortát hűtőbe tesszük.
  7. A pillecukor fondant elkészítése: A pillecukrot egy margarinnal alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban . Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc általában).
  8. A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, és szórjuk meg a kukoricakeményítővel, (amit 2 dkg porcukorral előbb átszitáltunk), majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani.
  9. Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal.
  10. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni.
  11. A massza állagát még meleg állapotában tudjuk megfelelően beállítani.
  12. 60-65 dkg buborékos, szivacsos szerkezetű, sima felületű fondant masszát kapunk, amely bőven elegendő egy 26-28 cm átmérőjű torta bevonására 2,5 mm vastagságban.
  13. Az elkészített fondant-tal a tortát bevonjuk. A kimaradt fondant-t ételfestékkel különböző színűre színezhetjük. Ízesíthető is aromával, pl. mandula aromával, ekkor olyan lesz, mint a marcipán. Folyékony adalékokkal óvatosan bánjunk, hogy ne hígítsuk fel vele az anyagot.
  14. Olvasztott csokit is adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal vagy kakaóport (ebben az esetben a porcukorral szűkösebben bánjuk). Amennyiben színes pillecukorral dolgozunk, a színektől függően kapjuk a fondant alapszínét. bármit meg lehet belőle formázni, vagy különböző formákkal kiszaggatni. Innentől már a fantáziánkra van bízva a dolog.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 462
elküldve: 1
receptkönyvben: 75
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

samecem

Mióta szakács: 2011.02.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fondant-torta, nutellás fantáziatorta egyensúlytésztából

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Fri, 2014-09-12 13:55

Milyen szépen leírtad a fondant készítését. :-)))Nem is olvastam még ilyen részletes leírást. Ez alapján összeszedem magam és megpróbálom. Köszönöm.

921
margarin 25 dkg
porcukor 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 5 db
1 csipet
finomliszt 25 dkg
sütőpor 0.5 csomag
csokoládés pudingpor 2 tasak
tej 6 dl
cukor 3 ek
margarin 20 dkg
növényi habtejszín 4 dl
nutella 3 ek
habfixáló 1 csomag
pillecukor 30 dkg
porcukor 37 dkg
kukoricakeményítő 3 dkg
víz 2 evőkanál
margarin 10 dkg