Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farkiréti diótorta

Farkiréti diótorta
Farkiréti diótorta
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi időkben a tanyavilágban, Farkiréten az iskola tanítónője minden karácsonykor ezzel lepte meg családját, azaz bennünket. Idő- és munkaigényes édesség, de minden fáradságot megér.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A diós főtt krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése:

  1. Tojássárgájához hozzáadjuk a vizet, kristálycukrot és ezeket jól kikeverjük.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
  3. Lazán hozzákeverjük a 10 evőkanál lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket a kikevert tojássárgájákhoz. Ne törjük!
  4. Sütőpapírral bélelt, oldalán kivajazott (26 cm-es) tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk.
  5. Amikor a tészta szépen feljön és rózsaszínné válik, akkor visszavesszük 170 fokra és fogvájóval ellenőrizzük.

Főtt diókrém elkészítése: 

  1. Robotgép segítségével kikavarjuk a tojássárgájákat cukorral, felengedjük tejjel, majd hozzáadjuk a réteslisztet.
  2. Főzőlapon felforraljuk és beletesszük a darált diót. A tűzön még kavarjuk, majd kirakjuk hűlni.
  3. A vajat kikavarjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  4. Ezt összekeverjük a kihűlt diós masszával és ízlés szerint rummal ízesítjük.

Torta összeállítása:

  1. A kihűlt piskótát 3 rétegre vágjuk
  2. Az alsó piskótarétegre kenünk kb. fél centi vastagon diókrémet. Rátesszük a második lapot.
  3. Az is megkenjük vékonyan diókrémmel, és erre rákenjük a szűrőn átpréselt baracklekvárt.
  4. Ezután a legfelső lap alját, ami a lekvárral érintkezik, be kell kenni vékonyan diókrémmel, hogy ne áztassa el a felső lapot.
  5. Ezután az összeállt tortát körben bekenjük diókrémmel.
  6. Tetejét pirított diódarabokkal díszíthetjük.
  7. A tortát dupla adag esetén négy rétegre is oszthatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 44 176
elküldve: 5
receptkönyvben: 356
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Csirita

Mióta szakács: 2008.12.29.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diótorta, diókrémes torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kettle
kettle Sun, 2014-12-07 14:57

Én már kipróbáltam, nagyon finom. Itt az ideje újra elkészíteni.

gigi22
gigi22 Sat, 2013-07-27 13:31

Csoda finom ez a torta !
Köszönöm hogy megosztottad velünk!
Szívesen fogadjuk a többi finom receptedet is!
Köszönjük!
Üdv: Gigi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-29 11:55

ki fogom probalni

830
tojássárgája 6 db
víz 4 evőkanál
cukor 10 ek
finomliszt 10 evőkanál
tojásfehérje 6 db
tojássárgája 6 db
cukor 3 ek
tej 2 dl
rétesliszt 3 evőkanál
dió 25 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
rum 2 teáskanál
sárgabaracklekvár 3 ek