Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fatörzs rúd

Fatörzs rúd
Fatörzs rúd
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, hogy eredetileg milyen módszerrel formázzák a fatörzs kiflit, én ezt találtam ki. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tészta tetejére

ajánlat

Sütőport gyakran teszek még a kelt tésztákba is, mert a tészta így még lazább szerkezetű lesz. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elkeverjük a sót, cukrot, sütőport, citromhéjat, és az élesztős tejet.
  2. Majd a joghurtot, olajat és tojássárgát hozzáadva tésztát dagasztunk.
  3. A tésztát kétfelé vesszük, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót és a fahéjat, amit előzőleg egy kevés tejjel kikevertünk.
  4. A tésztákat duplájára kelesztjük, majd deszkára borítva átgyúrjuk mindegyiket és ketté-ketté vágjuk.
  5. Az egyik barna cipóra ráhelyezzük az egyik fél fehéret, és együtt sodorjuk téglalap alakúra, kb. 8 mm vastagra.
  6. Felcsavarjuk és 2,5-3 cm-es csigákat vágunk.
  7. A csigákat kissé lisztezett deszkán megsodorjuk 10-12 cm hosszúra és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  8. A másik fél barna és fehér tésztából ugyanígy téglalapot nyújtunk, és rudakat formázunk.
  9. Tetejüket megkenjük kissé felvert tojásfehérjével és 20 percig még hagyjuk a tepsiben pihenni.
  10. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 11 280
elküldve: 3
receptkönyvben: 220
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fatörzs kifli, csigakifli, kakaós sütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

naty77
naty77 / naty77 Fri, 2011-06-10 06:41

Én megsütöttem tegnap, a tészta kicsit lágy lett, így valóban nehéz volt a csigákból kiflit csinálni. Inkább bucik lettek, de nagyon klasszak és finomak. Köszi!

klivi
klivi / klivi Fri, 2011-06-10 07:32

Kedves Naty!
Igazad van, valóban inkább bucik lesznek, mint kiflik. A képen is látszik, hogy nem klasszikus kifliről van szó. Sajnálom, hogy lágyra sikerült a tésztád, és így nehezebben dolgoztál vele. Azt, hogy mennyi tejet vesz fel a tészta, nagyon befolyásolja az éppen használt liszt minősége. Én ezért kisebb adagokban szoktam hozzátenni a tejet dagasztáskor, mert lehet, hogy kevesebb is elég.
Annak viszont örülök, hogy ízlett!
Üdvözlettel: Livi

Ildibildi
Ildibildi / Ildibildi Thu, 2011-06-09 22:06

Nagyon tetszik a recepted, de a 7. pontnál egy kicsit megakadtam. Mit kell csinálni a csigákkal? Mi az hogy sodorni? Köszi előre is a válaszod, holnap elkészíteném.

klivi
klivi / klivi Fri, 2011-06-10 07:25

Kedves Ildibildi!
Tudom, hogy furcsán hangzik, amit írtam :) A tekercsből levágott csigákat egy kissé megsodrod, hogy hosszúkásak legyenek. A tetejükön egyébként megmarad a csiga-rajzolat, egy kicsit megnyújtva.
Üdv.
Livi

lulesz
lulesz Thu, 2011-06-09 20:57

Kedves klivi! Ebből hány kifli lesz? Köszi előre is a választ.

612
finomliszt 60 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
1 tk
sütőpor 1 tk
napraforgó olaj 1 dl
tojássárgája 1 db
joghurt 2 ek
tej 3 dl
élesztő 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
fahéj 1 csipet
tojásfehérje 1 db