Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fatörzses diótorta

Fatörzses diótorta
Fatörzses diótorta
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Feltorlódott néhány családi ünnep, ennek a megünneplésére készült a torta.

hozzávalók / 8 adag

A nagy kerek tortalaphoz

A fatörzsekhez

A nagy kerek tortalap krémjéhez

A fatörzsek krémjéhez

A csokimázhoz

A dekorációhoz

  • 2 dkg dió (felezett)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a nagy kerek tortalapot a következőképpen: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, és a vizet, majd a lisztet, kakaóport, tojássárgáját és a sütőport. Kb. 25 cm átmérőjű kikent, lisztezett formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk mielőtt kivesszük, mert vastag a tészta.
  2. Elkészítjük a fatörzsekhez a piskótát: tojásokat kettévesszük, a fehérjékből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd a diót, lisztet, tojássárgákat, sütőport. Ebből kisméretű (kb. 20 x 33 cm-es) tepsiben néhány perc alatt vékony lapot sütünk. Mikor kisült porcukorral meghintett sütőpapírra borítjuk, és még melegen felcsavarjuk.
  3. A krémet készítjük el a nagy kerek tortalaphoz: Összekeverjük a darált diót a liszttel, cukorral, és fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet. Lassú tűzön felfőzzük a masszát. Mikor lehúztuk a tűzről, ízlés szerint rumot vagy rumaromát keverhetünk hozzá.
  4. A főzött krémet kihűtjük, majd hozzákeverjük a porcukorral kikevert margarint és a kakaóport.
  5. Hasonlóan készül a krém a fatörzsekhez is. A lisztet elkeverjük a cukorral, lassan hozzákeverjük a tejet és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni; közben felolvasztunk 6 dkg étcsokit (nem kell folyósra, csak éppen megroggyon és ki tudjuk keverni a margarinnal), és elkeverjük a margarinnal. A margarinos csokit és a főzött krémet összekeverjük.
  6. Nagy tortalap megtöltése következik: 3 részre vágjuk a kerek tortalapot, megtöltjük a diós krémmel, és kívülről is megkenjük a tésztát.
  7. A fatörzsek megtöltése a következő lépés. A vékony diós piskótát mikor kihűlt kicsavarjuk, és megtöltjük a csokis krémmel. Újra felcsavarjuk, és fatörzs alakúra szeljük fel. A tekercseket bekenjük csokis krémmel, és a nagy tortalapra ültetjük. Hagyjunk ki a krémből a fatörzs díszítéséhez is. Csokimázzal bevonjuk az egészet, és a fatörzs alakokra rányomjuk a krém díszítést, illetve a fél diókat is elhelyezzük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30×22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 027
elküldve: 1
receptkönyvben: 42
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diótorta, fatörzs, ünnepi csokis diótorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1304
tojás 6 db
víz 6 ek
cukor 12 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 3 csapott ek
finomliszt 4.5 csapott ek
rétesliszt 4.5 csapott ek
sütőpor 1 csomag
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tojás 2 db
víz 2 ek
dió 5 dkg
finomliszt 1 evőkanál
cukor 4 csapott ek
sütőpor 0.5 csomag
dió 25 dkg
finomliszt 3 púpozott ek
cukor 4 ek
tej 5 dl
margarin 25 dkg
porcukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
rum 10 ml
finomliszt 1 púpozott ek
tej 2 dl
cukor 2 ek
étcsokoládé 6 dkg
margarin 15 dkg
tortabevonó 12 dkg
margarin 12 dkg
napraforgó olaj 5 ek
dió 2 dkg