Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fenyőrügyszirup, a csodaital

Fenyőrügyszirup, a csodaital
Fenyőrügyszirup, a csodaital
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Május és június között a fenyőkön új hajtások jönnek. Ezeket a rügyeket gyűjtjük be: 2 centis és maximum 6 centis hosszúság közöttieket keressünk! Ha lehetőségünk van rá, több fáról és arányosan szüreteljünk, hogy ne zavarjuk meg a növény további növekedését. A fenyőrügyből készített szirup jótékony hatása rendkívül eredményesen kihasználható megfázások esetén, mivel a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptetőként szolgál, ráadásul csillapítja a torokfájást, a köhögést, és még a légutakat is tisztítja/nyugtatja. Emellett segít az elnehezült gyomornak, és a reumás panaszokat is enyhítheti. A szirup leszűrése után a rügyeket felfőzhetjük teának. A szirup adagolása napi 2-3 evőkanál, de szódavízzel felöntve frissítő szörpöt is készíthetünk belőle, illetve koktélokat és limonádét is felturbózhatunk vele.

 

hozzávalók / 10 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fenyő ilyenkor április, május hónapban rügyezik, és az ágvégeken lévő világosabb színű rügyeket szedjük le. Lehetőleg több fáról és arányosan szedve, hogy a növény szépen fejlődhessen tovább.
  2. Alaposan megmossuk meg őket, és egy szűrőn keresztül csöpögtessük le a felesleges vizet róla.
  3. Két darab steril, kigőzölt fél literes befőttesüvegbe a cukrot és a rügyeket rétegezve belerakjuk. A rétegek között jól megtömködjük, hogy a jó tömör legyen.
  4. Lezárjuk, és tegyük meleg helyre. Minimum 2-3 hétre, de akár 1-2 hónapot is maradhat meleg nyári napokon.
  5. Végül leszűrjük, és szintén steril, ha van, csatosüvegekbe töltjük a kész szirupot, hűtőben tároljuk. Ne zárjuk le teljesen, mert kissé erjedni fog.
  6. A megmaradt rügyekből főzhetünk egy immunrendszererősítő teát, a szirup pedig torokfájástól kezdve a limonádé megspékeléséig rengeteg mindenre jó.
  7. Érdemes egy nagyobb adagot készíteni belőle, hogy a téli időszakra is bőven maradjon.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 14 447
elküldve: 3
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
71 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fenyőszirup

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

senju
senju Sat, 2020-05-16 19:35

Kedves Flóra!
száraznak kell lennie a fenyőrügynek, amikor üvegbe kerül? Vagy lehet egy kicsit nedves? meleg helyen legyen: jó lesz mondjuk takaróval letakarva szobában, ahol időnként süti egy kicsit a nap? Köszönöm szépen a választ.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sat, 2020-05-16 20:53

Kedves senju! Nem gond, ha kicsit nedvesek, ez a rügyek megmosása után amúgy is valószínű. Teljesen jó így az érlelése, ahogy leírtad! Sok sikert hozzá! :)

Üdv,
Gerzsenyi Flóra

pikowoman
Pikowoman / pikowoman Sun, 2020-05-10 21:26

Olyan jó lenne, ha elolvasnátok amit leírtok! Egy oldalon, csak átfutva:
Fegyőrügy, Rigó Janics torta...
Ezek egyszerű elütések, nem a rendszer írja felül, viszont minden nap, minden cikkben előfordul (egyébként sajnos más netes oldalakon is).

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2020-05-10 22:01

Kedves Pikowoman!

Elnézést kérünk az elírások miatt, javítottuk őket.
Üdvözlettel:

a Nosalty csapata

97
fenyőcsúcs 500 g
cukor 250 g