Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Heni konyhájából

Fehér kenyér Heni konyhájából
Fehér kenyér Heni konyhájából
110 perc / előkészület: 55 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már tavaly is sütöttem fehér kenyeret két másik recept alapján, akkor még nem volt kenyérsütőm a dagasztáshoz, és a kezem nem nagyon bírja. Ezt a receptet a szomszédomtól kaptam, nekünk bevált. Fontos, hogy pár napig eláll a kenyér, vagy zacskóban tartva, vagy konyharuhába csavarva másnap is puha és nem morzsálódik, és tömörebb, mint a bolti kenyér. Nincs benne mindenféle adalékanyag. Na persze meg kell szokni a házi kenyeret, mert pl. nálunk a kisebbik lányomnak még hiányzik valami mű íz belőle...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Másnap sem morzsálódik, tömörebb mint a bolti kenyér, kb. 90 dkg lesz belőle. Akinek nincs kenyérsütője a dagasztáshoz kidagaszthatja simán kézzel, az összes hozzávalókat egybe gyúrja, lefedve keleszti kb. 45 percet, aztán sütheti kikent jénaiba fedővel, vagy cserépformában is. A sütési idő ettől változik pár percet, hogy miben sütjük, de összességében kb. 40-45 perc kell mindegyik fajta sütéshez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kenyérsütőbe beleadagoljuk a következőképp a hozzávalókat a dagasztáshoz: Alul a folyékony dolgokat, plusz a sót, majd a lisztet, a tetejére az élesztőt és 1 mk cukrot.
  2. Kb. 20 percet dagasztjuk a tésztát, majd átgyúrjuk, kelesztőtálba tesszük és újabb 20 percig kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, formázzuk és kikent ultraplusz edénybe helyezzük, a tetejét pengével bevágjuk, bekenjük tojássárga-víz keverékével, vagy csak sima vízzel lesprickáljuk, lefedjük és előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük kb. 20-25 percig, majd megint lespricceljük vízzel, 180 fokra állítjuk a hőfokot és fedő nélkül sütjük tovább készre. Összesen kb. 50-55 perc alatt sül meg az ultraplusz edényben.
  4. Ha megsült, pár perc múlva kivesszük a formából, kicsit áttöröljük vizes tenyérrel, és konyharuhába csavarva rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletelhető.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 675
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csóti Heni

Mióta szakács: 2011.05.04.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi kenyér, élesztős kenyér, fehér kenyér házilag

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csoti.henriette
Csóti Heni / csoti.henriette Wed, 2013-01-02 16:02

Kedves Kata58! Itt sajnos egy kép feltöltésére van lehetőség. A blogomba megtalálod ezt a repcetet, ott megnézheted a fázisfotóknál az ultraplusz edényt, ez egy tupperos edény tetővel, lehet benne sütni,főzni én a kenyeret ebben szoktam sütni. Az ár kb.10.000ft nem olcsó, de hosszú távon kifizetődő. JÉnaiban is lehet sütni kenyeret, abban még nem próbáltam.
A blogom: http://henimodernkonyhaja.blogspot.com.
a recept: http://henimodernkonyhaja.blogspot.hu/2012/10/feher-kenyer.html remélem itt marad az alsó utolsó fotón látszik az utlraplusz edény nincs rajta a tető

Kata58
Kata58 Tue, 2013-01-01 14:17

Szia! Feltennéd képben is az ultra+ edényt? mi a funkciója, mennyire kihasználható, mi az ára..stb..

372
finomliszt 50 dkg
víz 3.3 dl
ecet 1 ek
2 kk
élesztő 2.5 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
cukor 0.5 teáskanál