Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Renáta konyhájából

Fehér kenyér Renáta konyhájából
Fehér kenyér Renáta konyhájából
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Könnyen elkészíthető, tökéletes kenyér recept. Csak egy jó dagasztógép, vagy egy ügyesen dagasztó háziasszony kell hozzá. Többféle módon készítettem már, mindegyik variáció nagyon jól sikerült. Bélzete kellőképpen tömör és nem morzsálódik, héja frissen kihűlve ropogós, szépen megrepedezik. Készítettem már fele-fele arányban kenyérliszttel és finomliszttel, aztán csak simán finomliszttel is, úgy is ugyanolyan jól sikerült, úgyhogy ezek után nem veszek kenyérlisztet. Ezen kívül készítettem 40 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt arányban is. Aki kedveli, magokat is keverhet bele. Olívaolaj helyett napraforgó étolajjal is készíthetjük. Kikenni azért célszerű a jénait, mert ahol a víz a pereméhez folyik, beleragadhat a kenyerünk. Ha jól dolgoztunk, a vízzel való kenegetéstől szépen megrepedezik a kenyér héja, megmondom őszintén, nekem ez nem mindig sikerült. Viszont a kenyér íze, állaga mindig megfelelő volt.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a lisztet a keverőtálba, hozzáteszünk két csapott teáskanál sót, és elkeverjük a kanállal.
  2. A vizet meglangyosítjuk. Mélyedést készítünk a liszt közepébe, beleöntjük a vizet, rámorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a csapott teáskanál cukrot, kicsit elkeverjük a kanállal, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Ha felfutott az élesztő, belerakjuk az olajat, és dagasztógéppel vagy kézzel (esetleg kenyérsütő géppel) 20 percig dagasztjuk.
  4. Ezután átgyúrjuk a kenyértésztát, cipót formázunk, és kelesztőtálba tesszük. 30 perc múlva átgyúrjuk, cipót formálunk, és egy zsírral/margarinnal vékonyan kikent kerek jénaiba rakjuk. Ruhával letakarva megint 30 percig kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, egy kisebb lábosba vizet teszünk, amit berakunk a sütőbe (ezzel párásítjuk a sütőnk). Ha a kenyerünk szépen megkelt másodszor is, egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és ecset vagy kenőtoll segítségével vízzel átkenjük.
  6. Az előmelegített 220 °C-os sütőbe rakjuk 10 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 180°C-ra, és még kb. 50 percig sütjük, illetve addig, amíg szépen megbarnul a kenyerünk héja.
  7. Ezután kiborítjuk a jénaiból, rácsra tesszük, jól átkenjük vízzel, és hűvösebb helyen (kamra) hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 639
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Racsek Renáta

Mióta szakács: 2011.01.20.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi fehér kenyér, cipó, házi kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

495
kenyérliszt BL80 50 dkg
élesztő 15 g
víz 3 dl
2 tk
cukor 1 teáskanál
olívaolaj 4 teáskanál