Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehérboros húsgombócleves

Fehérboros húsgombócleves
Fehérboros húsgombócleves
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár sokszor elkészítettem már otthon, Erdélyben ezt a levest, ez az első alkalom, amikor Budapesten készítem el. Igazából ez a második leves, amit elkészítettem, mióta Budapestre költöztem. Gondoltam, muszáj megosztanom a leves receptjét, főként, hogy most közelebb vagyok a recept származási helyéhez, ugyanis a Rábaközből származik ennek a finom levesnek a receptje. 
Továbbá, nem utolsó sorban a Praktika magazinból inspirálódtam a receptet illetően.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A húsgombóchoz

ajánlat

Amint betettük a bort a levesbe, ne forraljuk, csak épp melegítsük össze. Ellenkező esetben nem marad selymes a leves.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felhevített libazsíron kissé megpirítjuk a felaprított zöldségeket. Amikor már illatozni kezdenek a zöldségek, ízlés szerint citromlevet facsarunk rájuk, és kis ideig pároljuk.
  2. Közben előkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összedolgozzuk a tojással, fűszerekkel és az aprított petrezselyemzölddel.
  3. A félig megpuhult zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 liternyi vízzel. Amikor forr a leves, beledobáljuk a két vizes tenyerünk közt, gömbölyűre formált gombócokat. Ezután 10-15 perc alatt készre fő levesünk.
  4. Végül hőkiegyenlítéses módszerrel, tejföllel gazdagítjuk a levesünk, hozzáadjuk a bort is.
  5. Forrón, esetleg citromszelettel tálaljuk, hogy ha szükséges, ízlés szerint még savanyíthassuk vele levesünk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 710
elküldve: 1
receptkönyvben: 132
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Csutak Enikő

Mióta szakács: 2011.10.09.
82 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fehérboros gombócos leves, húsgombócos savanyú leves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarai eva
sarai eva Sat, 2014-10-18 12:53

Szia Enikő!
Elkészült a hétvégi leves, ami hihetetlenül finom, ugyan úgy mint azok a receptjeid, amiket eddig kipróbáltam, legyen az sütemény, vagy fő étel.
Gratulálok!
Fiatal koromban ilyenkor,/mikor valaki jól tudott főzni/azt szokták mondani:"Most már férjhez mehetsz".
Üdvözöllek: Éva

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Sat, 2014-10-18 21:34

Kedves Éva!

Nagyon köszönöm a kedves, elismerő szavakat!
Igazán örülök, hogy szimpatikusak a receptjeim, és ebből adódóan ki is próbálod őket! Annak pedig még inkább örülök, hogy ízlenek is.

Lélekmelegítő, finom illatú őszi hétvégét kívánok!

Enikő

295
libazsír 2 ek
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
kápia paprika 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 3 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
citromlé 1 citromból nyert
tejföl 15 dkg
fehérbor 1 dl
víz 1.5 l
darált sertéshús 40 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db
petrezselyem 1 csokor