Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehércsoki-glazúrral csurgatott málnás ricottatorta

Fehércsoki-glazúrral csurgatott málnás ricottatorta
Fehércsoki-glazúrral csurgatott málnás ricottatorta
155 perc / előkészület: 120 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta a Pirossüti-receptversenyre készült. A málnát és a piros glazúrt a finom kakaós piskóta és a könnyed ricottakrém fogja közre. 

hozzávalók / 10 adag

A piskótához:

A krémhez:

A tükörglazúrhoz:

Az összeállításhoz:

  • 4 ek nutella (a torta megkenéséhez)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 20 cm-es tortaformát (sütőpapírt teszünk az aljára). A tojásfehérjéből kemény habot verünk 64 g cukorral, majd félretesszük. A sárgáját alaposan kikeverjük a maradék, 160 g cukorral. A száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor, kakaópor) összekeverjük, majd a tojássárgájához szitáljuk.
  2. Végül a tojásfehérjehabot két részletben a tésztához forgatjuk, majd a tortaformába öntjük, és mehet is a sütőbe kb. 35-40 percre. Érdemes 30 perc után megnézni a piskótát, és ha szükséges, letakarni, vagy egy fakanállal megtámasztani a sütőnk ajtaját.
  3. Miután kivettük a piskótát a sütőből és hagytuk kb. 10 percet hűlni, levesszük róla a tortaformát. Teljesen kihűtjük.
  4. Amikor már a piskóta kihűlt, elkezdhetjük a krémet. A ricottát és 0,6 dl habtejszínt ízlés szerint porcukorral ízesítjük (kb. 9 evőkanál), majd robotgéppel elkezdjük keverni, és 1 perc után hozzáadjuk a málna háromnegyedét (kb. 9 dkg). A maradék habtejszínt (2 dl) elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a zselatinfixet, és még egy percig verjük (nem kell sokáig, éppen hogy elkeverjük a zselatint, és lágy habot kapunk). A tejszínt végül óvatosan a ricottakrémhez keverjük.
  5. Összeállítás: A tortát háromfelé vágjuk, és az alsó lapot visszahelyezzük a megtisztított tortaformába. Ezt megkenjük nutellával, majd elhelyezzük rajta a maradék málnaszemeket. Erre jön a következő lap. A ricottakrémet ráhalmozzuk, egészen a tortakarima tetejéig, és szépen egyenesre kenjük. Ez fontos, így lesz szép a tükörglazúr a tetején. A harmadik lapot nem használom fel ennél a tortánál, érdemes lefagyasztani, hogy a későbbiekben sütinyalókát vagy egyéb aprósütit készítsünk belőle. A tortát mélyhűtőbe helyezzük minimum 2-3 órára.
  6. Tükörglazúr elkészítése: Amint letelt a minimum idő, és a tortánk szépen megfagyott, elkezdhetjük a fehércsokoládés-tükörglazúrt. A lapzselatint egyenként hideg vízbe áztatjuk. Egy hőálló tálba összetördeljük a csokoládét (érdemes minél kisebb darabokra vágni), és hozzáadjuk a sűrített tejet. A lapzselatint a csomagoláson megadott idő leteltével kinyomkodjuk, és szintén a csokis keverékhez adjuk.
  7. A vizet, a cukrot és a kukorica- vagy glükózszirupot felforraljuk, és rögtön ráöntjük a fehércsokis-keverékre. Elkezdjük összekeverni, majd hozzáadjuk az ételfestéket is, és érdemes végül botmixer segítségével összeállítani a glazúrt. Fontos, hogy alacsony fokozatot válasszunk, mert különben sok buborék keletkezik a mázban.
  8. Amikor a csokoládé teljesen feloldódott és homogén masszát kaptunk, átszűrjük. Ekkorra már kellőképpen lehűlt (45-50 fok), így használhatjuk is a torta borításához.
  9. A mélyhűtőből kivéve óvatosan levesszük a tortaformát a tortánkról. A tükörglazúrt a torta közepéről indulva, körkörösen csurgatni kezdjük egészen a torta pereméig. Vigyázzunk mert a máz gyorsan dermed, könnyen egyenetlenné válhat a felülete. Tetszőlegesen díszíthetjük, csurgathatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 307
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Habzsoló

Mióta szakács: 2019.03.31.
1 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, Anyák napja, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

tükörglazúr-torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

707
nádcukor 224 g
tojás 3 db
cukrozatlan kakaópor 20 g
finomliszt 260 g
napraforgó olaj 1.2 dl
tej 1.2 dl
sütőpor 3 tk
ricotta 250 g
habtejszín 260 ml
porcukor 8 púpozott ek
zselatinfix 1 csomag
málna 15 dkg
víz 75 g
cukor 100 g
cukorszirup 100 ml
sűrített tej 70 g
lapzselatin 4 db
fehér csokoládé 100 g
ételfesték 2.5 kávéskanál
nutella 4 ek