Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehércsokoládé fondant eperraguval és kókuszcsipkével

Fehércsokoládé fondant eperraguval és kókuszcsipkével
Fehércsokoládé fondant eperraguval és kókuszcsipkével
48 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy későtavaszi, kellemesen napos, belga délutánon hirtelen vágy tört ránk valami édesség iránt. A gyorsan-valamit szellemében ezt sikerült kreálni, szerencsére még éppen kapható volt friss eper (de mivel ragut főzünk belőle, működni fog fagyasztottal is).

Figyelmeztetés: nagyon édes süti, és a mandula-fehércsoki kettőse miatt elég tömény is, ezért ne akkor készítsük, amikor éppen valami könnyed ízre vágyunk! :)

hozzávalók / 6 adag

Fondant

Eperragu

Kókuszcsipke

Szólj hozzá!

elkészítés

Fondant

  1. Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra (gázsütő 4-5-ös fokozat). Egy lehetőleg szilikonos muffin sütőt kivajazunk. Kicsit hűtőbe tesszük, majd ha a vaj megdermedt, kivesszük, és vékonyan meghintjük liszttel.
  2. A vajat a fehér csokoládéval gőz felett megolvasztjuk. Félretesszük, hogy szobahőmérsékletre tudjon hűlni.
  3. Az egész tojásokat, valamint a tojássárgákat kikeverjük a cukorral. Ha már habos, lassan öntve, kevergetve összevegyítjük a langyos vajas csokival.
  4. Belekeverjük az őrölt mandulát is. A tésztát a muffin tepsi mélyedéseibe öntjük kb. 3/4 magasságig (nekem ebből a mennyiségből 6 db jött ki).
  5. Sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kezd barnulni és szilárd, de a közepe még remegős. (A fondant lényege, hogy a tészta belül ugyan megsült, de gyakorlatilag még folyik, ha belevillázunk.)
  6. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük a formából. (Azért jó a szilikonos, mert abból "ki lehet pattintani" anélkül, hogy összetörne.)

Eperragu

  1. Az epret apróra vágjuk, egy magas falú edénybe öntjük, és megszórjuk a cukorral.
  2. Alacsony lángon 10-15 perc alatt összeforraljuk, míg kissé besűrűsödik. A végén hozzákeverjük még a citromlevet.
  3. Hagyjuk hűlni.

Kókuszcsipke

  1. A sütőt 175°C-ra melegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  2. A csipkéhez, más néven tuile-hez az olvasztott, de nem forró vajat összekeverjük az evőkanálnyi tojásfehérjével, a porcukorral, a liszttel és végül a kókuszreszelékkel. Fél órát pihentetjük a hűtőben.
  3. Ha letelt a fél óra, egy kanállal kis kupacokat halmozunk a tepsire, amiket egy nedves kanál hátával lapítunk ki. Fontos, hogy az egyes halmok között min. 5 cm távolságot hagyjunk, mert a sütőben ki fognak terülni.
  4. 8 perc alatt megsütjük őket. Ezután kapnak 1 percnyi pihenőt. Ekkor még rugalmasak, ezért egy spatulával óvatosan felszedjük őket a sütőpapírról, és tetszés szerint formáljuk. Bármit lehet - ráhajtogatni egy pohár aljára, csigaszerűen óvatosan feltekerni, egyenesen hagyni, majd összetörni. Én egy sodrófára hajlítgattam őket.
  5. Hagyjuk kihűlni, ekkor fog kemény, végső formájára megszilárdulni.

Összeállítás

  1. Tálalás előtt az eperraguból egy tányérra kanalazunk tetszés szerinti mennyiséget. Erre helyezünk egy fondant-t, amire ízlés szerint még rakhatunk egy kis epervelőt. Végül beletűzzük a csipkét.
  2. Fontos, hogy sokáig ne hagyjuk így, egyedül, mert a tészta fel fogja szívni az eper levét, és idővel szét fog esni. Akkor is finom lesz, csak kicsit csúnya. :)
  • sütési hőfok: 175°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 434
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

blange

Mióta szakács: 2015.08.10.
4 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Fehér csokifondant eperraguval és kókuszcsipkével, csokifondant, muffin sütőben sült csokifondant eperszósszal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

635
vaj 100 g
fehér csokoládé 150 g
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
cukor 120 g
mandula 100 g
eper 500 g
cukor 80 g
citromlé 1 ek
vaj 22 g
tojásfehérje 1 db
porcukor 40 g
finomliszt 12 g
kókuszreszelék 20 g