Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehérpörkölt tyúkból

Fehérpörkölt tyúkból
Fehérpörkölt tyúkból
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ehhez az ételhez csak igazi tanyasi tyúk való, aminek gyönyörű sárga színe van, és a saját zsírja elég, nem kell hozzá más zsiradék. Egy kis gyakorlatot kíván ennek az ételnek az elkészítése, hogy puha legyen minden, de ne főjön szét semmi, és víz se maradjon rajta.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Friss kenyér és savanyúság illik hozzá.
Mi uborkasalátával szeretjük, de bármilyen savanyúság illik hozzá, akár cékla is.
A főzési idő attól függ, hogy mennyire öreg a tyúk. Ha lehet, 1- 1,5 évesnél ne legyen öregebb!
A kiszuperált, úgymond tojató tyúk nem jó hozzá, csak az igazi tanyasi tyúk, ami kukoricán nevelkedett, és egész nap kapirgált az udvaron, addig, míg utol nem érte a végzete (: 
Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megpucolt tyúkot feldaraboljuk. Ha van benne tojás kezdemény, akkor azt és a máját félrerakjuk. A háját  feldaraboljuk, és egy lábasba tesszük, lassú tűzön kisütjük belőle a gyönyörű aranysárga színű zsírt.
  2. A kis töpörtyűket kiszedjük a zsírból /ha szeretnénk friss kenyérrel elfogyasztani/, de benne is maradhat,  és egy hagymát kockára vágva rádobunk, picit megdinszteljük. Majd a tyúkdarabokat is beletesszük, felengedjük vízzel, sózzuk, és fedő alatt pároljuk.
  3. Közben a burgonyát megpucoljuk, és egyforma nagyságú hasábokra vágjuk. A megmaradt hagymát karikára vágjuk. Amikor már majdnem puha a húsunk, rárakjuk a burgonyát és a hagymát, a májat és a tojás kezdeményeket. Megszórjuk őrölt borssal, és egy pici vizet öntünk alá, és  fedő alatt tovább pároljuk. Ilyenkor már ne hagyjuk magára, mert néha meg kell keverni, és a fedőt is le lehet róla venni, hogy semmi víz ne maradjon rajta.
  4. Amikor puha már a burgonya, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Akkor jó, ha teljesen lefő róla a víz, és csak sárga zsíros szaftja van. A burgonya és a hagyma ne főjön szét, de azért puha legyen.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 267
elküldve: 1
receptkönyvben: 73
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyás-csirkés egytálétel, tanyasi csirke burgonyával

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2011-07-26 14:12

Szia Edit!
Elkészítettem, és nagyon-nagyon finom lett! Füstölt szalonnából és sertéshúsból csináltam, és azt hittem, hogy majd olyan lesz, mint a brassói, de nem! Felvettük az étlapra ezt is!
Szép napot!
Tímea

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-07-26 17:03

Kedves Tmea! Örülök , hogy tetszik. Én is szoktam sertésből csinálni , de az igazi a jó házi tyúkból lesz. Ha sikerül ilyen tyúkot beszerezned akkor próbáld ki mert nagyon finom:))) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-20 12:03

De ugye nem csirkéből csináltad????Sajnos ehhez kell egy kis rutin ! Azért lett főtt csirke íze mert sok víz maradt rajta. Próbálkozz még vele mert nagyon finom ha nincs rajta víz csak a tyúkból kisült zsír marad.A receptnél ezt írtam is , hogy erre nagyon kell figyelni. Azt ajánlom hogy a krumplit és a hagymát csak akkor rakd rá amikor nincs rajta semmi víz és csak picit öntsél alá néha , hogy a krumpli azért megtudjon főni. Ilyenkor már ne hagyd ott hanem mindig kevergesd és pótold a vizet , de mindig csak picit , hogy oda ne égjen. Ami a fűszert illeti csak bors és só kell hozzá :))És ami még nagyon fontos , hogy tényleg igazi tanyasi tyúk kell hozzá , ami nem tápot eszik hanem kapirgál egész nap az udvaron és kukoricán nevelkedik. Remélem azért majd még próbálkozol vele.!!!??? Üdv Edit

Jennyke76
Jenny / Jennyke76 Thu, 2010-05-20 10:14

Megcsináltam a hétvégén, de nem igazán sikerült! Nekünk kicsit fűszerszegény íze lett, sok víz maradt alatta, olyan kicsit főtt csirke íze lett! Majd megpróbálom újra, hátha jobban sikerül!!!

Jennyke76
Jenny / Jennyke76 Thu, 2010-05-13 19:12

Nagyon örülök ennek az ételnek, 21 hónapos kisfiam ugyanis allergiás a piros paprikára, ezért a pörköltek igencsak kimaradnak az étrendünkből pedig mindenki szereti.
Szombaton ezt terveztem ebédre, remélem sikerül!
Nagyon-nagyon köszi a receptet!

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-13 19:29

Kedves Jennyike ! Nagyon örülök , már megérte csak ezért feltenni!!!!! Nagyon sajnálom a pici fiadat és Téged is az allergia miatt . Nem lehet könnyű így főzni: Jó hír viszont , hogy ezt az ételt megcsinálhatod disznóhúsból is . Ugyan úgy kockázd fel a húst mintha pirospaprikás pörköltet csinálnál.A kockára vágott hagymát dinszteld meg és öntsd fel kis vízzel tedd bele a húst és mikor már majdnem puha akkor tedd bele a felaprított krumplit és azzal együtt főzd puhára. Nem olyan finom mint a tyúkhúsról , de ez is jó, és különleges, és így van változatosság a főzésedbe.Csirke hússal is megcsinálhatod csak akkor hamar bele kell tenni a burgonyát mert a csirke ugye hamarabb megfől és ha már puha a hús és akkor teszed bele a burgonyát a húsi teljesen szét fog főni. Megkérdezhetem , hogy bolti vagy házi tyúkból csinálod- e Üdv Edit

Jennyke76
Jenny / Jennyke76 Thu, 2010-05-13 19:43

Anyósom nevelgeti nálunk a csirkéket,tyúkokat-néha kacsát is- úgyhogy mi is "házi alapanyagból dolgozunk". Köszi a többi ötletet is nagy segítség nekem minden jó és finom recept! Remélem gyorsan kinőjük ez az allergiát /sajnos van több is/ és túl leszünk rajta!

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-05-18 21:32

Kedves Jennyke! Ha megcsinálod üzenj , hogy , hogy ízlett és sikerült!!!

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-13 19:48

Kívánom, hogy így legyen. Ha valami recept eszembe jut még majd írok. Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-13 13:17

Kedves Editke!Tudod 40 évig éltem pesten.De vidéken nevelkedtem,amikor nyugdíjba mentem,alig vártam,hogy vidékre mehessek. A fiam hasonlóan vélekedett eleinte,de mostmár megbetegedne,ha meg kellene enni a bolti csirkét.Ami az egészséges étrendet illeti,bizony nagyon fontos,mert a fehérje bevitel meghatározza az ember létét.30 % állati fehérje kell és 70% növényi fehérje.Na nem méricsgélkek én sem,de ha fogyíni akarok,akkor feltétlenül kell.,Előfordul,hogy elszállok egy kicsit.Az emberek nem is gondolják,hogy mennyire fontos a fehérje mellett a rost is.Azért nézem ezeket a recepteket,hogy én is tudjak újítani,variálni.Tanulni soha sem késő és nem szégyen.Puszillak,Magdika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-12 15:22

Nagyon jók a receptek, már több féle ételt készítettem,nagyon izlett. A fehérpörkölt kitünő,többször is megfőzöm majd.

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-05-12 16:31

Nagyon örülök, hogy sikerült és, hogy ízlett . Nem sokan ismerik ezt a receptet az biztos. Lehet , hogy idegenkednek tőle , pedig nagyon finom. A lényeg , hogy jó tanyasi tyúkból készüljön ami gyönyörű sárga színű. Te is ilyenből készítetted? Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-13 07:39

Nagyon szeretem a jó ételeket.Igyekszem mindíg jót és jól főzni.A minősére nagy hangsulyt fektetek.Megtehetem,hogy házityúkból főzzek,mert nevelek magamnak.Tudom,ezt mindenki nem teheti meg.Figyelni kell a főzés folyamán a zöldség és fehérje bevitelekre.Ezek a receptek ezt tükrözik.Köszönöm,hogy válaszolt,szeretettel üdvözlom,Fekete Istvánné,Magdi

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-13 07:48

Kedves Magdi ! Nyugodtan tegezzél hiszen itt a neten nincs magázódás és én is tegezlek Téged . Remélem nem baj. ! Megmondom őszintén én nem szoktam ilyen módon nézni , amit főzök. Egyszerűen csak ezeket szeretjük. Valószínű , hogy amit az ember kíván arra van a szervezetének szüksége.Aki még nem evett házityúkot az sajnos nem tudja mi a különbség a bolti és a házi között. Volt olyan vendégem aki nem bírta megenni a rántott csirkémet amit házi csirkéből csináltam / mert azt mondta, hogy nagyon kemény a húsa . Még a fekete csont is hiányzott neki. Na akkor lehidaltam . De a szokás nagy Úr :)))) Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-09 09:04

Próbáljátok ki mert isteni finom! Én már ettem belőle!!!

413
tyúk 1.5 kg
burgonya 1 kg
vöröshagyma 2 nagy fej
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint