Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fejtettlóbab-leves tárkonyos habarással

Fejtettlóbab-leves tárkonyos habarással
Fejtettlóbab-leves tárkonyos habarással
75 perc / előkészület: 25 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomtól szoktam kapni fejtett babot. Legutóbb akkora volt, hogy csak lestem. Lóbab. Elmondása szerint ugyanúgy működik, mint a sima fejtett bab, és igaza is lett. Nem tart sokáig a főzése, kb. 40 percig, plusz a tészta 6-8 perc.
A zöldségeimre meg büszke vagyok, hogy ilyen esős idő után, egyáltalán van. Az ízük finom, csak nem lettek nagyok. Ezekkel készítettem el az anyósomtól kapott fejtett lóbabot.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A habaráshoz

ajánlat

Nagyon finom leves, mi szeretjük az ilyen tárkonyos csodákat. Hússal vagy anélkül is készíthető. Aki gondolja, citormlével vagy ecettel pikánsabbá teheti. A következő fogásként vagy tésztás, vagy kelt tésztás étel, esetleg rizseshús ajánlott.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk, hasábokra, félbe vagy negyedrészekre vágjuk.
  2. Egy fazékba beleteszünk minden hozzávalót, a fejtett lóbabot, a zöldségféléket, a kolbászt, a fűszereket és vizet.
  3. Fedő alatt elkezdjük takarékon, azaz közepes lángon főzni.
  4. Időnként nézzünk rá, mert kifuthat, és kóstoljuk meg, hogy kell-e még ízesítenünk.
  5. Ha minden hozzávaló puha, beletesszük a tarhonyát.
  6. Ezalatt elkészítjük a habarást. Kis tálba beletesszük a lisztet, a sót, kis vízzel jól elkeverjük. Majd beletesszük a tejfölt és a tárkonyt, végül szép simára elkeverjük.
  7. Ha a tészta is megfőtt, levesszük a tűzről, és sűrű szűrőn át, folytonos keverés mellett beleengedjük a habarást.
  8. Visszahelyezzük a tűzre, és közepes lángon, állandó keverés mellett (nehogy összecsomósodjon) felforraljuk.

  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 209
elküldve: 2
receptkönyvben: 59
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Anyós fejtett lóbabjából készült leves A'la Anyóca, Tárkonyos habarású fejtettlóbab-leves

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sárgarigó
sárgarigó Wed, 2014-07-30 12:41

Tegnap vettem a piacon kifejteni való babot. Főzés előtt beáztassam-e?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2014-07-30 18:42

Kedves sárgarigó!

Nem, nem kell beáztatni, csak alaposan megmosni, átmosni, lecsepegtetni, és már lehet is felhasználni, azaz főzési alap. :)

Remélem, hogy sikerülni fog, sok szerencsét hozzá és jó étvágyat kívánok.

Az utóbbi jó egy évben már nem használok ételízesítőt, de a só és a bors, a friss zöldfűszerek, ebben az esetben még a babérlevél...., na meg a fokhagyma, miegymás........, mind-mind kellő mennyiségű ízhatást adnak az ételnek. :)
Szép hetet kívánok !
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-26 14:42

Kedves GargoyleKöszi a válaszodat, megnyugodtam.Én is úgy éreztem, mindent értelmesen leírtam.Akkor, újra kell olvasnia, aki nem értette.Más megoldás nincs.Eső ellenére, mert itt most az van, legyen szép napod!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-26 09:56

Szurosp!Most szerinted hülyén fogalmaztam meg a hozzávalóknál a zöldségek mennyiségét??Mert a storyban is leírtam, hogy miért rakok bele annyit, mert kicsi,házi, és valami ízt adjon, ennyi kell bele.Vagy már én is lökött vagyok, akár az idő??Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-26 10:13

Nem vagy lökött, én is elolvastam, szerintem teljesen érthető, annál is inkább, mert még a méretüket is odaírtad. Ezek tényleg elég kicsik, azért kell belőle sok. Aki meg nem érti, annak azt javaslom, vegyen elő egy mérőszalagot és nézze meg mekkora egy 8 centis répa.
Ne aggódj Éva.
Puszi
Eszter

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-26 09:55

Kedves szurosp!Próbáld meg, bár most már mirelit úton tudsz hozzájutni, ha nincs valaki, akitől háztól vehetsz, de nagyon megéri, fincsi,tényleg.Szép napot!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-26 09:34

Kedves Redy28!Örülök neki.Remélem, hogy ízleni fog.Szép napot!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-26 09:31

Judit71!Bocsi,de minden zöldségfélének külön neve van.Van sárgarépa, van fehérrépa(amit mi zöldségnek nevezünk),van paszternák, és mindnek más az íze!Azon kívül, mivel házi termesztés és ezt le is írtam a storyban, olvashattad, ha láttál már kb. 8 cm nagyságú sárgarépát, amit még meg is pucolsz, nem igen sok marad belőle, ugyanez a zöldséggel és paszternákkal.Akkor kell bele ennyi, különben nincs íz! Természetesen, bolti, 25 cm-es, 4-5 cm átmérőjű csodarépából bőven elég 1,max., 2 db.De valaminek íze át kell hogy jöjjön a levesbe.Különben nincs értelme megcsinálni.Remélem így már okés, és annyit és úgy teszel bele, ahogy a Te ízlésed diktálja.Jó próbálkozást.Szép napot!Éva-Anyóca

Judit71
Judit71 Tue, 2010-10-26 07:21

Biztos, hogy összesen 36 db répa kell bele? Még nem próbáltam és lehet, hogy tényleg ennyi kell, csak nekem kicsit soknak tűnik.
Judit

Redy28
Redy / Redy28 Mon, 2010-10-25 21:58

Nekem is tetszik, a jövő heti menübe felvettem!:-)
A férjem mostanában kezdi megszeretni a tárkonyos dolgokat, hurrá!
Köszi Anyóca
ü
Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-10-25 20:37

Köszönöm szépen, Mrs.Smith!!Tényleg egyszerű és nagyon finom.Holnapra legyen szép a napod!Éva-Anyóca

1330
fejtett lóbab 40 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
zeller 1 kis db
karalábé 1 kis db
sárgarépa 12 db
fehérrépa 12 db
pasztinák 12 db
paradicsom 1 db
tv paprika 1 db
burgonya 9 közepes db
babérlevél 2 db
kolbász 20 dkg
ételízesítő 5 ek
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
víz 4 l
tarhonya 6 dkg
finomliszt 3 evőkanál
1 csipet
víz 2 dl
tejföl 2 dl
tárkony 2 tk