Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete erdő muffin és mini tortácska

Fekete erdő muffin és mini tortácska
Fekete erdő muffin és mini tortácska
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudok betelni ezzel a csokikrémmel. Így már hetek óta minden hétvégén készítek egy adagot (mondjuk a mascarponéssal is ez a helyzet), és azon gondolkodo,m hogy tudnám új ruhába öltöztetni, hogy mégse váljon unalmassá...

Múlt héten böngésztem az oldalon, és megakadt a szemem a "fekete erdő" szón... Tökéletes, csokis édes-savanykás, pont ahogy szeretem...

A tészta receptje már megvolt: a Variációk csodás csokis muffinra receptem használtam, azzal a trükkel, hogy csak 6ek kakaót és barack helyett meggylekvárt tettem a tésztába, hogy még meggyesebb legyen a végeredmény. Így legalább használtam valamire a nyáron eltett meggylekvárt.

A mini tortácskák a pillanat ötleteként születtek. Egyrészt azért, hogy a tejszínes krém biztosan ne folyjon le, másrészt azért mert a munkatársaim az állandó kóstolók, és a legtöbben cask egy falatot "mernek" enni. Így nekik is van egy falat!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A csokikrémhez

A tejszínes krémhez

A muffinok összeállításához és díszítéséhez

ajánlat

Ha nincs mascarpone, a csokis krém elkészíthető bármilyen tömlős natúr krémsajtból is. Én jobban szeretem azzal, mert az enyhés sós íztől igazán érdekes lesz a krém.

Ezzel a tejszín mennyiséggel a csokis krém kicsit keményebb, így a nyomózsákból kicsit nehezebb kinyomni, ha előtte hűtőben volt. Ha puhábbra szeretnénk, akkor 100 ml tejszínt is tehetünk a 80 ml helyett.

Elhagyhatjuk a tejszínes krémet is, és készíthetünk 2 adag csokisat, mivel a meggylekvár és a csoki együtt nagyon-nagyon finom! Igazán nem is kellene hozzá a tejszínes krém, de akkor nem hívhatnám Fekete erdőnek...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban kikeverjük a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a kakaóport, a meggylekvárt, végül a lisztet és a sütőport. Jól összedolgozzuk. Az egész művelet kb. 5 perc.
  2. A 12 kapszliba elosztjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Amíg sülnek a muffinok, elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt egy tűzálló edénybe tesszük, és gőz fölött kicsit felmelegítve felolvasztjuk benne a két csomag vaníliás cukrot.
  4. Mikor felolvadt a cukor, hozzáadjuk a keserű csokoládét, és összeolvasztjuk a tejszínnel, figyelve, hogy nehogy túlmelegedjen. Mikor szép simára keverhető, félre tesszük hűlni.
  5. Mikor kihűlt a csokikrém, hozzáadjuk a 100 g mascarponét, és simára keverjük.
  6. A kész és kihűlt muffinokról óvatosan lehúzzuk a papírt, és keresztben félbe vágjuk őket. A tetejük közepét kiszúrjuk egy kisebb pogácsaszaggatóval.
  7. A tejszínes krémet közvetlenül a muffinok összeállítása előtt készítjük: 50 ml tejszínben feloldjuk a 2 csomag vaníliás cukrot, és gépi habverővel felverjük (nem számít, ha nem kőkemény a hab), majd hozzákeverjük a 150 g mascarponét.
  8. Krémeket habzsákokba töltjük, azokkal adagolunk és díszítünk.
  9. Muffinok összeállítása: az aljukat csokikrémmel fedjük, majd ráhelyezzük a lyukas felső részt. A lyukba teszünk egy kanál meggylekvárt, majd a tejszínes krémmel díszítjük.  És végül (ha van otthon) egy szem meggyel koronázzuk a tejszínes krém közepén a muffint. Figyeljünk, ha meggykompót volt, akkor csepegtessük jól le, nehogy rózsaszínre színezze a hófehér krémünket.
  10. Mini tortácskák összeállítása: a csokikrémből kis halmokat nyomunk körbe a kis tésztakorongon, majd középre egy csepp lekvárt teszünk, végül a tejszínes krémmel díszítjük. Ezeket is díszíthetjük meggyel, viszont legalább 4 részbe vágjunk egy szem meggyet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 110
elküldve: 4
receptkönyvben: 204
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

mewick

Mióta szakács: 2011.04.30.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínes meggyes csokis muffin, krémes csokis muffin meggylekvárral, krémes fekete erdő muffin

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

horlillus
horlillus / horlillus Fri, 2014-01-24 00:44

Szia!

Én is elkészítettem és csodaszépen sikerült, finom is lett nagyon : ) csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a 180 fok az nagyon magas egy muffinhoz! Azzal nagyon elégne, bőven elég szerintem 140-160 fok között, nem tudom, hogy Te hogy szoktad, csak ez engem nagyon meglepett. Egyébként köszi szépen a receptet, elmentettem!

Indira
Indira / Indira Wed, 2012-04-25 17:52

Ma elkészítettem, és nagyon finom lett!
A tejszínes krémre már nem maradt mascarpone (maradékot használtam fel), így csak a csokissal ettük, de így is észbontóan finom :)

839
tojás 2 db
cukor 12 ek
cukrozatlan kakaópor 6 ek
meggylekvár 6 ek
vaj 120 g
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
rétesliszt 6 evőkanál
finomliszt 6 evőkanál
étcsokoládé 10 dkg
habtejszín 80 ml
vaníliás cukor 2 csomag
mascarpone 100 g
habtejszín 50 ml
vaníliás cukor 2 csomag
mascarpone 150 g
meggylekvár 12 teáskanál
meggy 10 dkg