Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete szedres charlotte

Fekete szedres charlotte
Fekete szedres charlotte
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legkedvesebb barátnőm, Ritus március 22-én ünnepelte  30. születésnapját. Neki készítettem ezt a tortát. Az örömömben volt egy kis önzőség is, mondtam is neki, hogy nagyon örülök, hogy már nincs 30 alatti barátnőm....(merthogy én már elmúltam 31). Szóval Ritussal még a Főiskolán ismerkedtünk meg, nagyon jó évek voltak...sokat buliztunk - én leginkább csak az utolsó félévben, de akkor szinte minden héten -. Akárhányszor találkozunk, ezek állandó jelleggel szóba kerülnek: "emlékszel, amikor kicsit spiccesen felmentél a templom lépcsőjén? és arra, hogy Ballantines-t nyertünk a disco-ban? vagy amikor kivettünk egy nap szabit és eljöttünk Pestre csavarogni?" Szerencsére rengeteg fénykép őrzi ezen évek emlékét...Pont Rita szülinapján beszéltünk arról, hogy olyan furcsa az, hogy mióta megszült (Lotti 9 hónapos) olyan, mintha Lotti mindig is lett volna, valahogy már nem úgy vagy nem azok az emlékek a legfontosabbak, mint korábban. Olyan, mintha Rita babavárásától számolnánk az időt, de a régi emlékeinkkel. :-) Oké, tudom, hogy zavaros lett, igazából én sem értem, csak ezt érezzük... Mi ez?
Hát még egyszer BOLDOG SZÜLINAPOT RITUS! Ugye nem baj, hogy valóban örülök, hogy kezdesz beérni bennünket? (Csabi, Peti, Betti...stb)


hozzávalók / 4 adag

A piskótatekercshez

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a piskótát, majd ha megsült még melegen feltekerjük egy tiszta konyharuhába és hagyjuk kihűlni.
  2. Közben megfőzzük a pudingot 3,5 dl tejjel és 3 ek cukorral. Kevergetve kihűtjük, hogy ne bőrösödjön.
  3. A kihűlt piskótatekercsről lehúzzuk a sütőpapírt és óvatosan megkenjük lekvárral, majd hagyjuk visszatekeredni. Kb. 1 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle.
  4. Folpack-kal kibélelünk egy félgömb alakú tálat...nekem egy tésztaszűrő volt az illetékes. :-) A piskótatekercs szeletekkel körbe rakjuk a tálat. Majd hűtőben pihentetjük egy kicsit.
  5. Közben felverjük a habtejszínt és kevés vízben elkészítjük a zselatint, amit a tejszínhabhoz adunk. Óvatosan belekeverjük a kihűlt pudingot is és még pár percig verjük a habverővel.
  6. Hozzákeverjük a fekete szedret....én ezt is habverővel csináltam, így nem tört össze mindegyik szeder.
  7. A kibélelt formába öntjük a krémet, előtte még dobálhatunk bele pár szem szedret, hogy a meglévő kisebb lyukakat kitöltse.
  8. A tetejét, ami majd az alja lesz, ugyanúgy befedjük piskótatekercs szeletekkel, de ezt nyugodtan csinálhatjuk kevésbé szorosan.
  9. Én egy éjszakát pihentettem a hűtőben, de 3-4 óra is elég, hogy megszilárduljon a krém. Legvégén kiborítjuk és lehúzzuk róla a folpack-ot.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 713
elküldve: 2
receptkönyvben: 137
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Norci79

Mióta szakács: 2010.04.03.
94 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

feketeszedres charlotte kakaós piskótával, kakaós-szedres piskóta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szabone farago agnes
szabone farago agnes Sun, 2014-06-08 18:52

Tudom, hogy a kérdés teljességgel rendhagyó. Én ugyan már rég elhagytam a 30-at, sőt a 2X-esét is, tehát bőven volt piskótasütés. Azon nem vitázok /meg semmin/, hogy kell e a piskótába sürőpor, szerintem vétek, de én csinálnám a sütidet, ahogy leírod. A kérdés: a kk.kanál manapság mit jelent. Mert az én "időmben" volt a kávéskanál, amivel kevertük a tejeskávét, kakaót, sőt a teát is. és a kisebb a mokkáskanál. Beleszaladtam már olyan receptbe, hogy a kávéskanalat egyértelműen a mokkásra értették, és a sütőpor és egyéb kiegészítőknél, ez egyáltalán nem mindegy. Nagyon köszönöm, ha válaszolsz, soha nem késő tanulni, és sütöttem már különböző charlotte tortákat, de mindig síma és nem kakaós piskóval. Válaszodat előre is köszi. :D

313
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
sütőpor 1 kk
tejszínízű pudingpor 1 tasak
cukor 3 ek
tej 3.5 dl
habtejszín 0.5 ml
zselatin 1.5 ek
szeder 30 dkg