Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeerdő-alagút

Feketeerdő-alagút
Feketeerdő-alagút
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A decemberi NL Konyha címlapjáról mosolygott rám ez az ínycsiklandó feketeerdő-alagút. Pont ilyen jellegű - visszafogottan elegáns, mégis ünnepélyes - édességet kerestem a mostani különleges hétvégénkre: szülinap, Mikulás, bronzvasárnap.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A cukorsziruphoz

A tetejére

ajánlat

Megjegyzés:
Az eredeti recept 12 dkg vajjal, liszttel, cukorral és 12 db tojással írja az adagokat. Az én őzgerincformám kicsit kisebb (12x31cm és 5 cm mély), ezért csökkentettem le a mennyiségeket 8 dkg-ra, ill. 8 db-ra, így pont megfelelő adag tésztát kaptam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (légkeveréssel).
  2. Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy őzgerinc formát.
  3. A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.
  4. A lágy vajat a tojássárgákkal és a maradék cukorral kihabosítjuk.
  5. A liszthez szitáljuk a kakaóport.
  6. Óvatos mozdulatokkal a vajas tojáshoz keverjük a felvert tojásfehérjét, majd belekeverjük a kakós lisztet is.
  7. A masszát őzgerinc formába öntjük, és kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
  8. Langyosan kiemeljük a sütőpapír segítségével a formából, és hagyjuk kihűlni.
  9. A cukorsziruphoz a vizet a vaníliás cukorral felforraljuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumaromát.
  10. A kihűlt tésztát éles késsel, vízszintesen három lapra vágjuk.
  11. A meggyet jól lecsöpögtetjük.
  12. A hideg tejszínből kemény habot verünk.
  13. Rétegezéskor a tészta alsó lapját meglocsoljuk pár kanál sziruppal, megkenjük vékonyan tejszínhabbal, és két sorban meggyet rendezünk rá. Lefedjük a középső tésztalappal, megöntözzük pár kanál sziruppal, megkenjük tejszínhabbal, egy sor meggyet rendezünk a közepére, lefedjük a tészta tetejével, és óvatosan meglocsoljuk a maradék sziruppal.
  14. A meggyes-tejszínhabos alagutat kívülről bekenegetjük a maradék tejszínhabbal, pár szem meggyel díszítjük, és megszórjuk csokireszelékkel.
  15. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 059
elküldve: 12
receptkönyvben: 703
elkészítve: 1/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

meggyes-tejszínhabos alagút, meggyes-tejszínhabos őzgerinc, meggyes-tejszínhabos piskóta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

afonyabogyo
afonyabogyo Sat, 2013-07-20 14:06

Én ma készítem kb negyedszerre. Nagy kedvence lett a családnak. :)
Én annyit változtattam az első készítéskor, hogy rum és rumaroma hiányában nem tudtam szirupot főzni, így a meggybefőtt levében főztem meg 1 csomag vaniliás pudingot és azzal turbóztam még fel a tölteléket, illetve a habtejszín felébe tettem egy kis kakaóport az édesszájúak nagy örömére :)

zsuzsilla
zsuzsilla Fri, 2011-07-22 19:52

Sziasztok,a szirup helyett nyugodtan lehet használni a meggybefőtt levét,és ugy is nagyon finom.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-26 18:57

már elkészítettem 2 szer,nagyon nagy a sikere

zsuzska78
zsuzska78 Thu, 2010-11-18 15:36

Nagyon jól néz ki és a párom (aki nem édesszájú) is szereti a meggy és a tejszínhab kombinációját.
Biztosan el fogom készíteni neki.

698
vaj 8 dkg
tojás 8 db
finomliszt 8 dkg
cukor 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
meggybefőtt 30 dkg
habtejszín 3.5 dl
víz 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
rum 2 ml
csokoládé 8 dkg