Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeerdő rakott piskóta

Feketeerdő rakott piskóta
Feketeerdő rakott piskóta
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a csoki-meggy ízkombinációt, szerintem zseniális.:) Ezért nyilván a feketeerdő tortát is imádom, illetve imádnám, ha ettem volna igazán finomat egynél többször életemben. Még sosem csináltam, de mindig tervben volt, aztán jött az alkalom: a legjobb barátnőm jött hozzánk egész napos lányos őrületre, és a következő kéréssel állt elém előző nap: Csinálj valami kanállal evős, nagytálba-rakottas, nagyon-nagyon sok krémes, tébolyítóan isteni édességet, amit hányásig eszünk együtt! :D Mondtam, jó. És akkor jött az ötlet, hogy én a tortát módosítom rakottasnak, mert úgy sokkal több krémet tehetek bele. Megszületett Ő, és valóban rosszullétig ettük, mert nem bírtuk abbahagyni. :D Azóta kiemelt helyet kapott a szakácskönyvemben. Fogadjátok szeretettel, baromi finom! :D

hozzávalók / 5 adag

A piskótához

A krémhez

A csokiöntethez

Az összeállításhoz

ajánlat

Gyönyörűen néz ki üvegtálban, ahogy látszódnak a rétegek, szóval vendégek elé is impozáns fogás.:) Az adagot 5 főre írtam, de szerényen jelezném, hogy ezt a mennyiséget KETTEN ettük meg a Barátnémmel. :D:D:D

A fehér krém olyannyira jól sikerült és eltalált lett állagában és ízében, hogy bátran ajánlom más pohárkrémekbe, tortákba, egyéb sütikhez! :)

A csokiszósz pedig természetesen készíthető olvasztott vajas vagy tejszínes csokoládéból is, de nekem ez vált be, ezért írtam ezt a verziót.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a masszába. Sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.
  2. A krémhez megfőzzük a pudingot 3 ek porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)
  3. Míg hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az alkohol.
  4. A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük, és a felhasználásig állni hagyjuk.
  5. Addig a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.
  6. Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.
  7. Egy nagy tálban (lehetőleg üvegben, mert úgy a legszebb) egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük.
  8. 3-5 órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 73
össznézettség: 365 360
elküldve: 217
receptkönyvben: 3 105
elkészítve: 236/254
Facebookon megjelent: 2

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínkrémes rakott piskóta, feketeerdő-rakottas, tejszínes meggyes piskótaőrület

Hozzászólások (65)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vipagi
vipagi Wed, 2018-03-14 17:26

Elkészítettem. Isteni finom lett!!!
Egyszerű, bár nekem kicsit macerás, hogy várni kell erre is arra is, hogy kihűljön, de a végeredmény miatt megérte :D
Először a mascarponés krém soknak bizonyult, de másnapra bebizonyosodott, hogy kell bele. Nagyon nagy sikere volt a desszertnek!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2018-03-11 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.03.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-03-10 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.03.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-03-11 08:41

Kiemelés ténye a Facebookon, kedves Nosalty?!

Kiemelve: 2018., Nosalty
március 9., 17:20

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2017-11-20 03:08

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2017-04-19 18:27

Nagy sikere volt a sütinek a húsvéti vendégseregnél. Kérték, hogy minél hamarabb csináljak megint. Nagyon finom. Diabetikus édesítéssel készült, észre sem lehetett venni. Köszönöm a receptet. Zsuzsa.

Zera84
Zera84 / Zera84 Wed, 2017-04-05 18:54

Ez nagyon finom lett. Ajánlom bárkinek aki szereti a feketeerdő tortát és a krémes édességeket. Kicsit bonyolult az elkészítése de a végeredmény bőven kárpótolt a fáradozásért.

Vycu
Vycu / Vycu Mon, 2017-03-06 14:04

Kedves Sütőtök89! Nagyon finom lett a rakott piskóta, én kevesebb tejszínnel készítettem, hogy a vaníliaíz jobban előtérbe kerüljön. De mindkét változatban csodálatos ízorgia :))))!!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2017-02-17 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.02.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

carolina
carolina Sat, 2016-04-02 12:55

Kedves Sütőtök89!
Több hete szemeztem a recepteddel, és most itt az idő, hogy elkészítsem ezt a pompás desszertet. Egy kérdésem lenne hozzád: a krém készítésének leírásában 3 ek porcukor szerepel a puding főzésénél, de a krém hozzávalóinak felsorolásánál 7 ek porcukor. Mi legyen a maradék 4 ek porcukorral?
Előre is köszönöm a válaszodat.

carolina
carolina Sat, 2016-04-16 23:08

Köszönöm, sejtettem, hogy így van. Már elkészítettem, és nincsenek olyan szavak, amelyekkel le lehetne írni azt a csodálatos ízélményt, amelyben részünk volt. Alig maradt nekem egy kevéske, mert kóstolónak sokfelé osztottam el, és mindenkinek nagyon-nagyon ízlett. Bevallom őszintén, hogy kész piskóta tortalapot vettem, de így is csodálatos volt. Legközelebb több meggyet teszek bele. Köszönöm a receptet!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2016-02-24 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.02.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-02-23 03:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.02.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2016-02-22 03:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.02.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

andi18
andi18 Sun, 2016-02-21 20:57

Kedves Sütőtök89! A sokak által agyon dicsért receptedhez vettem Dr. Oetker Choco-Choco forró csoki port (főzős). Ugye ez is jó lesz hozzá, ha elkészítem. Már nagyon régóta szemezek vele, nagyon jól néz ki, és mindenkinek pozitív a véleménye a szuper sütidről. Gratulálok a leleményes recepthez. Ha elkészítettem jelzem, hogy hogyan sikerült! :)

farkaszsu78
farkaszsu78 Mon, 2015-12-28 16:08

Szia, elkeszitettem ezt a finomsagot. Kis kenyszeru valtoztatassal, mivel a megbizottam :-) ( a ferjem) veletlenul fuszerezett sajtot hozott. Na igy indult a kutymaszolas. Mi Skociaban elunk itt masak az alap anyagok, 23.- an este szembesultem azzal, hogy se sajt krem, se mascarpone. Igy beprobaltam az itteni tejfolt, ami surubb es edesebb, mint otthon, plusz puding helyett custard cream, ami pont olyan, mint a puding, hozza jo kemeny tejszinhabot vertem. A rumot a gyerekek es a pocaklako miatt kihagytam. En egy kis ontetet foztem a meggy levebol es igy retegeztem, a vegeredmerny igy is isteni lett, ket kisfiam sorba allt nyalakodni es kostolgatni. A nagyobb azt mondta, hogy az egesz karacsonyban a desszert volt a legjobb. Kell ennel tobb? Koszonom szepen neked!

libaláb
libaláb Fri, 2015-12-25 14:49

Készítés közben egy kicsit ingerült lettem, mert apró a konyhám és az ötödik piszkos tálat már nem volt hová letennem... de aztán amikor minden kész volt, elmosogattam és a tiszta konyhában elővettem az elkészült művet a hűtőből és egy falatot még tálalás előtt megkóstoltam, hát az leírhatatlan pillanat volt. Ez a süti(féleség) egyszerűen agyszétrobbantóan finom, biztosan nem utoljára készült nálam, dacára minden kuplerájnak. :)

maya53
maya53 Wed, 2016-06-01 22:32

Tálakat közben szoktam mosogatni nem össze gyüjteni rakosgatni. különben kit érdekelnek a koszos táljaid.

libaláb
libaláb Wed, 2016-06-01 22:36

Csillagom, ha nem érdekel, akkor minek szólsz hozzá? Pláne fél évvel később? Ennyire unalmas az életed? Foglalkozz a pároddal, vagy menj mosogatni, ne engem próbálgass.

TRózsa
TRózsa Sat, 2015-07-25 11:57

Kedves Sütőtök89!
Azt szeretném megtudni, hogy mekkora legyen az üvegtál amiben ez a mennyiség elfér?
Rózsa

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Sun, 2015-04-26 12:58

Kedves Feketeerdő rakott piskóta kitaláló!

Az a kérdésem, hogy el lehet-e készíteni ezt az alkotást a vendégvárás előtti napon? Nem megy össze a tejszín? Vagy külön kis tálkákban tegyem el a felsorolt hozzávalókat és másnap a vendégek érkezése előtt állítsam össze a tálban, frissen felvert tejszínnel?

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2015-04-26 13:26

Nyugodtan elkészítheted előző este, egy nap alatt nem lesz baja, sőt, pár óra minden esetben kell neki, hogy összeérjen. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2015-02-27 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.02.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-02-26 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.02.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

jzsoka
jzsoka Sun, 2014-09-21 19:13

Kedves Sütőtök89! Már többször elkészítettem a családom örömére és csak gratulálni tudok, mert minden hozzávaló úgy tökéletes ahogy van! Csodálatos ízvilág! Gratulálok! Zsóka

fezaa
fezaa Sun, 2014-08-24 10:54

Családi összejövetelre készítettem el és nagy sikert aratott a társaságba. Máris a család kedvence lett.Köszi a receptet!

Nyalkamacska
Nyalkamacska Tue, 2014-07-22 23:23

Nagyon fincsi, köszi a receptet! Annyi eltéréssel készítettem hogy nem házi piskótából, hanem langyos tejbe mártott háztartási keksszel rétegeztem, a csokiöntetet pedig úgy csináltam hogy natúr kakaóport elkevertem pici tejjel. Hálásan köszi a receptet még egyszer!

Zsuzsa61
Zsuzsa61 Tue, 2014-07-22 22:17

Kedves Jutka39!

A mascarponét én natúr vajkrémmel szoktam helyettesíteni, bármilyen fajta jó, csak natúr legyen. A krémben nem lehet észrevenni a különbséget és jóval olcsóbb, mint a mascarpone. üdv.: Zsuzsa61

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2014-07-20 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Jutka39
Jutka41 / Jutka39 Sat, 2014-07-19 17:27

Kedves Sütőtök89! Lehet,hogy buta kérdés,de a mascarponét lehet valami mással helyettesíteni? mert sajnos én nekem az a megfizethetetlen kategóriába tartozik.
köszönöm a válaszodat előre is.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2014-07-19 17:48

Kedves Jutka39! Én mindig a Lidl-ben veszem a Lovilio márkájút, amit gyakran le is akcióznak, és magasan a legjobb ár/érték arányú mascarpone. Jobb, mint a Szarvasi, és olcsóbb is, akcióban meg pláne. :) De ha így is gond, akkor esetleg a krémet készítheted Aranka vaníliás krémporból, mert az nagyon olcsó, egyszerűen elkészíthető és meglepően finom. :) Sajnos pontosan ugyanolyan nem lesz, de megközelíti és tényleg jó (nem ereszt levet, krémes, finom). Remélem, tudtam segíteni!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-07-19 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2014-07-18 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

anyanéna
anyanéna / anyanéna Thu, 2014-07-17 13:12

Istenien néz ki.
2 kérdés:mi az, hogy főzős csokiöntet POR?
Használhatok-e babapiskótát házi piskóta helyett??
Köszi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2014-07-19 17:51

Szia! :) Tényleg isteni, sajnos nem lehet abbahagyni. :D
1. A főzős csokiöntet por nálam a Dr. Oetker sárga tasakos, mert tényleg nem porízű, hanem igazi krémes szósz, csokiízzel. Van belőle már főzés nélküli expressz változat is, az nem jó, de hasonló a csomagolása és résen kell lenni.
2. Babapiskótával még nem csináltam, de jó lehet simán, esetleg áztasd be rumos kakaóba picit, és ha ezzel készíted, hagyd állni 4-5 órát mindenképp.

Jé75
Jé75 Thu, 2014-07-17 13:05

szép is, meg biztosan finom is, ezért kipróbálós
különösen tetszik az a rész, hogy ketten ettétek meg :)))

Ildidadus
Ildidadus Sun, 2013-12-29 17:19

Szervusztok! A kislányom ezt készítette nekem karácsonyra, cukormentesen. Isteni volt. Ez lesz az "ünneplős" sütink. Holnap megyünk hozzájuk vendégségbe, megint ilyet süt nekem. Köszi, köszi

1117
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 4.5 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1.5 ek
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
mascarpone 500 g
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 5.5 dl
porcukor 7 ek
rum 30 ml
habtejszín 4 dl
forrócsoki por 5 ek
tej 3.5 dl
rum 2 ek
porcukor 2 ek
meggybefőtt 40 dkg
fahéj 1 kk
rum 2 ek
csokoládéforgács 2 ek