Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Felesborsóleves kenőmájas gombóccal

Felesborsóleves kenőmájas gombóccal
Felesborsóleves kenőmájas gombóccal
95 perc / előkészület: 35 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amerikai szokás, hogy ha új lakó költözik a szomszédságunkba, akkor valami házi készítésű finomsággal üdvözöljük őket. Ez egy nagyon egyszerű recept, amivel minket leptek meg, amikor az albérletek után végre az első házunkba költöztünk. Én azóta is rendszeresen készítem egész évben, pedig ez inkább téli alapanyagokból áll, de nem csak hideg időben esik jól egy ilyen tartalmas leves. Régebben sonkával főztem, de itt találtam egy szintén egyszerű májkrém galuska receptet Zsófitól, amit kenőmájassal készítek, mert nálunk az sokkal finomabb, mint a májkrém. Természetesen zabpelyhet is raktam bele, mert az nálam már "kötelező".

hozzávalók / 6 adag

a gombóchoz

a leveshez

Szólj hozzá!

elkészítés

a gombóchoz

  1. A kenőmájast villával törjük meg, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, zabpelyhet, a jól felvert tojásokat, sót, borsot, végül a felaprított petrezselymet. Jól keverjük össze.
  2. Hűtőbe rakva, lefóliázva hagyjuk állni legalább egy órát.
  3. Forró, sós vízbe 4 cm átmérőjű gombócokat szaggatunk adagoló kanállal. Lefedve, kis lángon főzzük kb. 15 percig. Majdnem a duplájára megduzzad. Ezt a levet használhatjuk a leves főzéséhez, akkor kb. 2 liter vízzel (a 3 liter helyett) öntsük fel, és amikor már forr, ezt akkor öntsük hozzá.

a leveshez

  1. Egy nagy fazékba rakjuk az átválogatott és megmosott felesborsót.
  2. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, sárgarépát, zellert (ha van rajta levél, akkor azt is). Beledobjuk a babérlevelet, a leveskockákat, fűszerezzük a borsokkal, felöntjük a vízzel, felforraljuk.
  3. Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Néha keverjük meg.
  • elkészítettem: 99 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 159
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
721 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sárgaborsóleves, sárgaborsóleves májkrémes gombóccal, sárgaborsó leves kenőmájas gombóccal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

420
kenőmájas 20 dkg
zsemlemorzsa 2 dkg
zabpehely 3 dkg
tojás 2 db
2 csipet
fekete bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
felesborsó 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 3 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
babérlevél 1 db
leveskocka 2 db
fekete bors 0.5 teáskanál
cayenne bors 0.25 teáskanál
víz 3 l