Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Felhőkenyér

Felhőkenyér
Felhőkenyér
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok ismerősöm, sőt még a lányaink is gyakran próbálkoznak a kenyér elhagyásával, helyettesítésével. Ezért tetszett meg ez a recept, mely mellőzi a lisztet és az élesztőt. Eredetileg borkő kerül bele, ez biztosítja a korongok tetején képződő felhőcskék kialakulását. A tetején néhol kivillanó apró fekete fűszermagvak pedig kerti katicavirágként, más néven fekete hagymamag vagy feketeköményként ismeretesek. Igen, elsőre nekem is fejfájást okozott a beszerzésük, de szerencsére van mindenre megoldás, a cikkemben elolvashatjátok.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha megkóstolod, tényleg felhőbe harapsz. Eredetileg borkővel készül, ez citromlével helyettesíthető. Szendvicsként a legfinomabb, tegyél bele feketeerdei sonkát, kecskesajtot és rukkolát, nagyszerű és gluténmentes.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd egy nagy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük meg jól vajjal. A tojásokat válasszuk ketté.
  2. Egy nagy tálban verjük fel keményre a tojásfehérjét, hogy a tálat megfordítva se essen ki belőle a hab.
  3. Egy másik tálban a tojássárgákat, a krémsajtot és a citromlevet keverjük habverővel simára.
  4. Majd adagoljuk a kemény tojásfehérjehabot a krémsajtos keverékhez. Finoman, spatulával dolgozzunk. Közben sóval, borssal fűszerezhetjük, és a fekete szezámmagot vagy chia magot is hozzáadhatjuk.
  5. A masszát egy kanál segítségével adagoljuk és formázzuk a papírral bélelt, vajjal kikent sütőtálcára. Kb. két kanál egy korong. A keveréknek csak azt a részét használjuk, ami biztosan habos, ha marad az alján egy kevés folyósabb részt, azt már hagyjuk ki a sütésből.
  6. Tegyük azonnal a sütőtálcát az előmelegített sütőbe úgy 20 percre, míg a korongok teteje picit megbarnul és habos-babos lesz.
  7. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni pár percig a kenyérkéket, majd vegyük le őket a sütőpapírról. Ha egy kicsit odaragadtak volna, akkor egy lapos késsel vagy fém spatulával finoman alájuk nyúlhatunk és segíthetünk nekik.
  8. A felhőkenyérkéket magukban, mártogatóssal, a tetejükön sajt- vagy más krémmel megkenve, illetve kettőt egybeborítva, szendvicsként is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 682
elküldve: 5
receptkönyvben: 200
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
331 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

tojáskenyér, habkönnyű kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2016-03-12 19:16

Hány korong lesz belőle? Gondolom a hűtőben kell tárolni összetevők miatt. Szeretném elkészíteni, de nem biztos, hogy a párom megeszi, nem akarom sokáig tartogatni!
Előre is köszönöm a válaszod!

114
vaj 1 tk
tojás 4 db
krémsajt 50 g
citromlé 2 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szezámmag 0.5 teáskanál