Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fenyőmagos torta

Fenyőmagos torta
Fenyőmagos torta
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család állandóan faggat az édesség miatt. A tortát véletlenül találtam, egy nagyon régi főzős receptújságban. Gondoltam, hátha nekem is sikerül, elvileg nem vagyok egy tortasütő mester. Ehetőre sikeredett. Elfogyott. "Jöhet máskor is" - ez volt a reakciója az én családomnak! Ennek nagyon örültem, ugyanis az enyém meg ez volt: "ezért utáltam mindig is tortát sütni, édességeket gyártani, mert méricskélni kell, és akkor inkább a bögrés sütik, amik szóba jöhetnek." De egyszer eljön az ilyen sütési mód az én életembe is, és meg kell felelni ezen próbának is. Sikerült, így máskor is készítek!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Nekem fogytán volt a fenyőmagom, ezért napraforgómaggal bővítettem ki, szerintem így vegyesen se volt rossz, vagy ha nincs fenyőmag, akkor csak a napraforgómagot tenni rá, azzal sem rossz. Vagy a tini gyerekeid elől tedd el az összes olyan dolgot, amire azt hiszi, rágcsa ez is, mint a fenyőmag!
Én hagytam a tortát kicsit hűlni, és így sokkal jobb volt szeletelni, elvégre csak élesztős és jó édes, és torta, nem pedig kelt lekváros bukta. Azt még melegen is ettük, anno...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy hideg vízzel öblített lábosban felforraljuk a tejet.
  2. 5 tojássárgáját egy tűzálló tálban elkeverünk 1 citrom reszelt héjával, 9 dkg cukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Beleszórunk 7 dkg lisztet, majd keverés mellett, apránként beleöntjük a tejet. Kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk, tűzre tesszük, és főzni kezdjük a krémet. Mikor besűrűsödik, tegyünk bele 1,5 dkg vajat, keverjük el benne jól.
  4. A maradék vajat, lisztet, cukrot, az élesztőt, sót tésztává keverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, és a másik citrom reszelt héját. Labdát formázunk belőle, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  5. Egy jénait vagy más pitesütőt jól kivajazunk, vagy sütőpapírt teszünk bele. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és beletesszük, ráöntjük a krémet, a maradék tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a krémet.
  6. A tetejét megszórjuk fenyőmaggal (esetleg napraforgómaggal), megsütjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk (ez elhagyható).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 046
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

főzött krémes-élesztős torta, fenyőmagvas-szotyis torta krémmel, fenyőmagos pite, fenyőmagos lepény

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-05-21 10:01

Kedves NateS!

Köszönöm, hogy szóltál:-))
Nem kell félni, nem viszem túlzásba, eddig nem volt semmi baj:-))
Aranyos vagy, hogy felhívtad a figyelmem.
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-02-05 22:45

Kedves szoszibaba! Örülök, hogy megtaláltad azt a receptet, és nektek csodálatos volt.Még sok ilyen finomságot kívánok.:-)) Szép estét!Éva-Anyóca

szoszibaba
szoszibaba Sat, 2011-02-05 19:19

riminiben a szallodaban reggelire fogyasztottuk, annyira izlett, hogy megkerestuk itthon. a kiindulo az iz volt (mivel a nevet nem tudtuk :)). es ratalaltunk a TORTA DELLA NONNAra :) el is keszitettuk egy masik recept alapjan elsore. nagyon finom lett, teljesen uj iz, szinten isteni-re pontoznam :P

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-09-04 22:16

Kedves Móni!A könnyű iskolakezdés elmaradt, annyi pénzt gomboltak le, hogy veri a 100 ezret, tankönyv,ruházat,papírbolt,táskák,stb.,....már nem is tudok gondolkodni, ja és csak a férjem melózik, én nem tudok dolgozni.De ha tudnék is,mit gondolnak?Fejős tehén az udvarban?! Nagyon nehéz, a gyerekeink a jó fejek, mert bár kamaszok, és tologatják a határokat, le kell és le is ültünk beszélni velük, már több éve ez a séma nálunk, és így értik mi van, és velünk együtt dolgoznak a családunk napi dolgaival, nem követelőzőek, ,sőt.Rendesek, azt hiszem csak jól neveljük őket!!!????Bízom benne.További szép napokat, jó sütés-főzést, :Éva Sütibe is kacsazsír?Hm, kipróbálom.Lecsóra tippeltem,hogy igen.Köszi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-09-04 18:41

Köszi Mónika! Mindent kacsazsírral főzöl?Mindenhez passzol?Egy-két alkalommal próbáltam, és bejött, de mondjuk csak pörkölt, és ehhez hasonló alá.Máshoz nem mertem.Nekem nincs tesóm, és igen, eléggé gázos a kamaszokkal a helyzet, nem gondoltam, hogy gyereket nevelni ilyen: úgymond nehéz is lehet,bár idén a 40.-et töltöttem,még oly öreg nem vagyok, bár úgy érzem.olykor. Az emberek reakciója, na az félelmetes.Nem is szeretek boltba se menni, pedig az , ahova járok , csak kis boltlánc, Reál, a neve, nagyon jó bolt.De a vevők, ha sok a várakozási idő az a baj, ha valami van az a baj miért nincs más, miért és hogy van a boltban ez és az, Ráadásul az újságos részen, na ott aztán celebömlés van és politika, ki ezért hőbörög, ki azért, engem meg már se celeb-téma, se politika nem érdekel.Már korán reggel gyomorfájást kapok.Aztán ide evezek főzés közepette, és ugyanazon hangvételben szidja valaki a másik receptjét, és tényleg nyűgösek vagyunk, mikor lesz ennek vége?!Szerintem ez senkinek se jó,nem?Én kifejezetten nem bírom.Na és ragadós is a rosszkedv.Az baj.Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-04 20:49

Éva,
kacsazsírt használok a sütemények tésztájához vaj helyett, amikor kenyeret sütök a tésztába szintén ezt teszem és pörkölt/lecsó ilyesmik alá felesben olajjal.
Nemsokára 35 leszek és nincsenek ugyan gyerekeink, de anyu még most is küzd a 15 éves öcsémmel - akit imádnivaló, de a kamasz az kamasz. Őrült nehéz több gyerekkel, akiknek mindent sokszor kell elmondani, szelektív a hallásuk és nemcsak mindent jobban tudnak, de ezt oda is vágják, csak úgy csattan! Nekem rendszeresen kinyílt a bicska a zsebemben, nagylevegő, mehet tovább. De kinövik nyugalom! :)))
Egyforma tapasztalataink vannak, én egy kis Coop-ba jártam sokáig és dettó mint nálatok, borzalom. Az emberek szeretnek fröcsögni, undorodni, kritizálni mindenhol. De tenni - és mindegy hogy a recept kipróbálásáról van szó mielőtt leszólnák, vagy egy tanfolyam elvégzése hogy több lehetőségük legyen vagy bármit aminek az eredménye jó -, azt nem akarnak semmit. Pfejj.
Könnyű iskolakezdést és szép napot! :))) M

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-09-04 16:23

Kedves monika76!Nem mindig vagyunk egyforma hangulatban, és valószínű, hogy akkor éppen egy kissé lelombozott állapotban lehettem, ami sajnos nem ritka a mai világban, és ezért vettem talán kissé a szívemre, amit írtál.Amúgy tényleg úgy csinálom, ahogy tudom, illetve, amilyen alapanyagom adódik itthon,mert ez van, és kész.Ha nincs, abból nem lehet libamáj, vagy muflon.Én se bántani akarok, és tényleg csak érzékenyebb voltam aznap,ennyi az egész.Köszi a véleményed.Amúgy félelmetes, hogy nem lehet receptet feltenni, mert ha zsírral főzöl az a baj, ha úgy fűszerezel, az a baj, szóval, nem lehet mindenki kedvére tenni, ez az igazság!!A felkiáltó jelek mennyiségéből meg nem kell ítélkezni, a jónál is nyomok vagy 56-ot!Egyébként meg a sok jel nyomása tényleg azért jöhetett akkor ki, mert direkte szóltam a gyerekeimnek, hogy ha akarják, hogy az legyen, nincs nyúka-piszka.Nem tudták megállni.Azért akkor ott rájuk tényleg dühös voltam, és lehet, hogy tudat alatt, az jött ki akkor belőlem, amikor válaszoltam a hozzászólásodra.Ha feleszik az alapanyag készletet, hogy főzzek vagy süssek?!Csak ennyi volt.Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-04 17:59

:))))) Mi négyen vagyunk testvérek, én a legidősebb. A legkisebb 19 évvel fiatalabb nálam és most kamaszodik. Megértelek! :))) Nehéz, amikor kötözködnek az emberek én is tapasztalom. Egyébként én áttértem a kacsazsírra! :))) A receptjeid pedig jók, én ennek pl kifejezetten örültem, mert ez az egyetlen magyar nyelvű, képpel együtt. Minden jót, M.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-08-16 20:55

Kedves Mrs Smith!Nagyon köszönöm! A torta tényleg fincsi,és újrázni fogok vele, de már nincs olyan hely, ahova süti sütéshez való alapanyagokat eldugom,mint anno nagyon régen a Télapó és a Jézuska ajándékát, mert a 183 cm-es fiam, aki 16 éves, minden magasságot elér, és a lány meg furmányos, egyszerűen felfedezték az összes dugihelyemet.Ez van.Ja, azért hozzá teszem, kérdik mindig anya érdekeset főzöl vagy sütsz?Igen.Megvetted az alapanyagokat?Igen.Senki semmihez nem nyúkapiszka,mert nem tudom megcsinálni!!És ezek ellenére fogy, vagy totál eltűnik.Pótlás a köv.hónapban.Ez van.Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-08-16 11:50

Kedves monika76!Gondoltam, a fenyőmag miatt, hogy vmi olaszos csoda, bár az újság, régi receptes, külön nem írta ki, de megtetszett, és nem kellett kétségbeesnem,mert minden hozzávalóm volt itthon.Megcsináltam, jó lett, készítek máskor is.Az igaz, hogy csak fenyőmaggal lett volna jó, de magyarázd el, a 12 és 16 éves gyerekeidnek, akik mindent falnak fel, legyen az magok, zöldség, gyümölcs, főleg édesség, tejtermékek, túrórudik had ne soroljam fel, hogy ne egyék már meg, mert a jó édes anyjuk, sütni szeretne vagy főzni belőle!!!Nem lehet!!!!!!!!!Ja, nem tudtam bocsi-ez volt a fiam válasza!!!!!Ha a kínai ötfűszerkeverék, vagy a garam masala ehető lenne magába, hidd el az is elfogyna,nem lehet ugyanis a tinit evés elől elvenni.Csak a sok evést mozgással és zöldség-gyümölcs kombinációval töltöm fel!!!Elhiszem, hogy olasz,fenyőmagos, ezek szerint Neked tetszett, ennek örülök.Ha sikerül, és lesz fenyőmagom, legközelebb csak azzal készítem el, Köszi!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-04 13:10

Kedves gregoreva,
nem támadásnak írtam a bejegyzésem, sem kritikának a naprafogómagok használata miatt. Látom a sok felkiáltójelből és szenvedélyes hangnemből, hogy te viszont egyértelműen annak vetted, bár a megfogalmazásomom nem érzem most sem, hogy bántó lett volna. Komolyan nem így szántam.
Egyszerűen leírtam, amit én tudok róla, plussz információként a recepted mellé.
Nem is értem miért lenne baj, hogy kicsit megvariáltad? Hiszen az a legjobb dolog a főzésben, sütésben, hogy akár minden alkalommal máshogy lehet megbolondítani a végeredményt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-16 10:10

Ez a "Torta della Nonna", a nagymama süteménye. Olaszországban olyan mint nekünk az almáspite. Mindenki kicsit másképpen készíti, igazi békebeli házi süti, mindenki a gyerekkori ízeket idézi fel benne. Persze ott szigorúan fenyőmagot szórnak rá. Szeretem.

911
finomliszt 47 dkg
vaj 17 dkg
cukor 26 dkg
fenyőmag 7 dkg
tojássárgája 7 db
tej 7 dl
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
citrom 2 db
friss élesztő 2.5 dkg
porcukor 1 ek
1 csipet