Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ferdinánd tekercs Szilvásgombóctól

Ferdinánd tekercs Szilvásgombóctól
Ferdinánd tekercs Szilvásgombóctól
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok sütemény recepttel vagyok úgy, hogy adott az alap recept, elkészítem először úgy, ahogy az a recept meg van írva. Aztán mikor újra készítem, már egy kicsit másképp, adok hozzá ezt-azt, elveszek belőle ezt-azt. Így a  végén teljesen az saját ízlésvilágomnak megfelelő sütemény lesz az eredmény.  Igaz, a változtatások miatt az eredeti néven szereplő édesség, néha már nem is hasonlít valamikori önmagára. Viszont, így létre jön egy másik sütemény :) Finomabb lesz a tekercs, ha a mazsola áztatásához használt, megmaradt rumot ráspricceljük a kinyújtott, vajazott tésztára, mielőtt feltekerjük. Tejszín helyett használhatunk tejet is, a locsoláshoz. Ha szilikon lap nélkül sütjük, még melegen szedjük ki a tepsiből a csigákat, mert az aljukon képződött karamell miatt beleragadnak, és később nehezen tudjuk majd kivenni őket.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához (12 db)

A töltelékhez

A locsoláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszteket nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és összegyúrjuk.
  3. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk az olvasztott vajat. Közepesen kemény tésztává dagasztjuk. 45-50 percig langyos helyen kelesztjük.
  4. A mazsolát rumba áztatjuk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a fahéjat.
  5. A tepsibe szilikon lapot teszünk, kivajazzuk és kiszórjuk cukorral.
  6. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél centi vastagságú téglalapra nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a cukrozott vajat, rászórjuk a lecsepegtetett mazsolát, majd feltekerjük és éles, lisztezett késsel 12 egyenlő részre vágjuk.
  7. A csigákat egymás mellé, nem túl szorosan elhelyezzük a cukrozott tepsiben. Langyos helyen, 30 percig hagyjuk kelni.
  8. Előmelegített sütőben sütjük 20 percig, közben a locsoláshoz szánt tejszínt vagy tejet felmelegítjük a cukorral és a vaníliával, és ennek a felével meglocsoljuk a csigákat. Sütjük még 10 percig, és egyenletesen rákanalazzuk a cukros tejszín másik felét. Visszatoljuk még 10 percre, és készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 796
elküldve: 1
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás csiga, mazsolás-cukorkrémes tekercs, Ferdinánd fánk, rumos-cukorkrémes csiga

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

723
finomliszt 30 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 10 dkg
élesztő 2.5 dkg
tojássárgája 3 db
tej 2 dl
nádcukor 2 ek
vaj 4 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
1 csipet
vaj 1 ek
nádcukor 1 ek
vaj 10 dkg
nádcukor 12 dkg
mazsola 5 dkg
vanília 1 dkg
fahéj 1 kk
rum 1 dl
habtejszín 1.5 dl
nádcukor 2 ek
vanília 1 csipet