Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Festői vaníliás-epres torta

Festői vaníliás-epres torta
Festői vaníliás-epres torta
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Festőművész Szerelmem szülinapjára készült. A sima piskótáért (lekvárral) rajong, ezért képezi az a torta alapját. Eperfagyi a kedvence, ezért gondoltam ezt az ízt is belecsempészem. A vanília pedig szépen harmonizált hozzá alapkrémnek :).
(A tortagyöngyökkel óvatosan érdemes bánni, mert zavaró lehet a sok ripi-ropi a torta fogyasztása közben.)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskótát készítése:


  1. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliaaromát, és a reszelt citromhéjat.
  2. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
  3. Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát és zsemlemorzsával körbeszórjuk.
  4. Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük 180 fokon.
  5. Amikor a tészta megsült, leválasztjuk a tortaformát, picit hűlni hagyjuk és amikor már majdnem teljesen kihűlt, félbevágjuk egy "recés" élű késsel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Krémek készítése:


  1. A krémek hozzávalóit megfelezve, egy vaníliás és egy epres krémet készítünk:
  2. Elkészítjük a pudingokat az előírás szerint  (DE természetesen megfelezve a tej- és a cukoradagokat!).
  3. A margarint kikeverjük a porcukorral, és amikor a pudingok kihűltek(!), belekeverjük a margarinos krémet, arányosan megosztva (fele-fele).Ettől lesz a pudingnak kemény krémállaga.
  4. Hűtőbe tesszük, míg a tésztát előkészítjük.

Összeállítás:


  1. A két tésztalap belsejét megkenjük egy kevés lekvárral úgy, hogy mindenhova vékonyan(!) jusson.
  2. Megszórjuk búzadarával (mert így nem fogja eláztatni a krém a tésztát).
  3. Az alsó tortalapra koncentrikus körökben, felváltva rákanalazzuk a krémeket, eperkrémmel kezdjük. A vaníliakrémből hagyunk kb 2 púpozott ek-nyit a torta tetejére.
  4. Rátesszük a torta fedőlapját és a maradék vaníliakrémet eloszlatjuk 1-2 mm vékonyan, belülről kifelé haladva.
  5. A habporból és tejből (vagy habtejszínből és a fixálóból) kemény habot verünk. Ezzel bevonjuk a tortát kívülről és kb. negyed tábla reszelt fehércsokit szórunk el rajta körbe. Ennek a technikája, hogy többet veszünk a kezünkbe, és rátapasztjuk. (Nekem legalábbis ez vált be).

Díszítés:


  1. Ezután feldíszítjük a tetejét ízlés szerint. (Javaslatként a 'díszítéshez' részben vannak a hozzávalók feltüntetve.)
  2. Fontos, hogy először a tetején ülő habot halmozzuk a szélére (akár habzsákból, akár egy levágott sarkú zakcskóból), azután díszítsük a többivel. (Az én sorrendem ez volt: eperszemek félbevágva, a hab belső karimájára ültetve. Fehércsoki reszelve. Tortagyöngy. Kevéske epreskrém az epreszemek közé. Végül erre rászúrva az élére állított ostyalap, amiből 1X3 cm es téglalapokat vágtam.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 058
elküldve: 0
receptkönyvben: 141
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Andicska

Mióta szakács: 2009.05.22.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás epertorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sári Tiborné
Sári Tiborné Fri, 2012-04-27 21:37

Nagyon megdobogtatta a szivem ez a torta, és mivel mindenem van itthon hozzá, megcsinálom szülinapi elözetesre, illetve kipróbálom és ha finom ez lesz a meglepetés
a menyem nagyon szereti az epres finomságokat! őt szeretném megörvendeztetni.
Majd megirom milyen lett ! Magduska

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-24 00:04

Én ezt kaptam szülinapomra! :)) Egyszeráen ISTENI VOLT!!!!! Nem nehéz, fujtós, hanem nagyon csúszós könnyű torta lett belőle! Engem bárki bármikor meglephet ezzel, jelzem! :))) És én is meg fogm lepni a férjem az tuti! :)) Köszi a megosztást és köszi a családnak, akik levadászták a receptet, ezzel gazdagitva minket!!!!

977
tojás 6 db
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 ek
sütőpor 1 csomag
1 csipet
vaníliaaroma 1 kávéskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
szamócadzsem 4 ek
búzadara 1 teáskanál
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
tej 5 dl
vaníliás pudingpor 0.5 csomag
epres pudingpor 0.5 csomag
cukor 6 ek
citromhéj 0.5 kk
margarin 12.5 dkg
porcukor 5 ek
tejszínhab por 45 g
tej 1.5 dl
eper 15 dkg
dekorgyöngy 2 ek
fehér csokoládé 5 dkg
ostyalap 2 db