Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finn mézeskalács

Finn mézeskalács
Finn mézeskalács
50 perc / előkészület: 35 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A makádi gyülekezetben tanultam ezt egyik kedves asszonytestvéremtől, Fábián Teréztől. Korábban a makádi nőszövetség közösségében minden advent-időben nagy mennyiséget készítettünk a gyermekek nagy örömére, a"cipődoboz"-meglepetésekbe is került belőle és az adventi kézműves-foglalkozásokon is kedvelt csemege volt.

kmary2 ötletét szeretném megosztani: a rizslisztet saját maga készítette kávédarálón darált rizsből, mondván: minek egy kg-nyit megvásárolni belőle, ha amúgy az ember nem használja. Köszönöm Neki az ötletet!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Csodálatos harmónikus egységben illatoznak benne a fűszerek. Azonnal fogyasztható, nem kemény, nem kell napokig a puhulására várni, és nem is túl édes, tehát nincs olyan ember itt, közöttünk, akinek ne lenne kedvence.
Fémdobozba zárva (hogy ne ereszkedjen meg) hónapokig eláll, és élvezhető marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A mézet felmelegítjük, a fűszereket belekevjük, a tűzről félre tesszük hűlni.
  2.  Egy tálban a lisztet a szóda bikarbónával elvegyítjük.
  3.  Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  4.  Ha a méz langyosra hűlt, a margarint hozzáadjuk, alaposan elkeverjük benne.
  5.  A szódabikarbónával elvegyített lisztet beledolgozzuk a mézes masszába.
  6.  A cukros tojást utoljára keverjük hozzá, majd kemény tésztává gyúrjuk az egészet.
  7.  Betakarva vagy fóliába göngyölve hideg helyen pihentetjük másnapig.
  8.  Egy lisztezett deszkán ökölnyi labdákra osztjuk, majd nagyon vékonyra (2-3 mm) sodorjuk, liszetbe mártott  kiszúró formákkal tetszés szerint  kekszeket szaggatunk, sütőpapírral kibélelt sütőlapokra  fektetjük őket.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük.
  10. A tojásfehérjét kézi keverővel vagy robotgéppel keverjük, kis idő után a porcukrot és a pár csepp citromot hozzáadjuk, ha elég szép sűrű és kemény, akkor a rizslisztet is.
  11. Az időközben kihűlt kekszeket nyomózsák segítségével fantáziánk szerint díszítjük, száradni visszatehetjük a még langyos, (50 fok) nyitott ajtajú sütőbe ( a hab nem barnulhat meg ), vagy másnapig szobahőmérsékleten szárítjuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 127 314
elküldve: 31
receptkönyvben: 591
elkészítve: 30/37
Facebookon megjelent: 1

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács, fűszeres karácsonyi mézes, mézeskalács

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evajahnke
java46 / evajahnke Wed, 2015-12-16 15:01

értesítést kaptam hozzászólásról, de nem találok új hozzászólást. Sajnálom, ha elsikkadt valami és nem tudok válaszolni

evajahnke
java46 / evajahnke Tue, 2015-12-08 09:47

20 g rizsliszt szükségesa tojáshabos fehér díszítéshez, mint azt már egyszer megírtam egy válaszomban

szilvuska.weber
szilvuska.weber Mon, 2014-12-15 22:53

Szia,
A recept megteveszto, mivel minden mas alapanyagot g-ban adsz meg a lisztet viszont dkg-ban...
Ugyan egesz jo lett a mezeskalacs a vegere, de szerintem ezt erdemes lenne atirni.
Koszonom

evajahnke
java46 / evajahnke Fri, 2013-12-27 17:44

Kedves Kyttácska, örülök nagyon! Általában kedvelt ez a recept. És a kalácsok egészen húsvétig is puhák maradnak!

Zitácska
Zitácska Thu, 2013-12-19 13:59

Szia Kedves Szakács! Most kevertem éppen össze a "komponenseket" és a tészta igencsak porhanyós lett = nem áll össze. Meg tudnád mondani, hogy ez így rendben van e vagy én csináltam valahogy valamit a szabványtól eltérően? :) Mivel neki már mindegy a jövőre nézve mivel tudom orvosolni az ilyen helyzetet, szerinted? Kevés tejjel? Amúgy köszönöm a receptet!!! :)

kmary2
kmary2 Thu, 2013-12-19 20:06

Nekem is száraz volt, de kb. fél-1 dl tej segít a dolgon! :)

evajahnke
java46 / evajahnke Thu, 2013-12-19 14:43

Nem tudom, mi az oka, nekem még ilyen nem történt. Talán az egész tésztát úgy, ahogy van, fellangyosítanád és megpróbálnád újra összegyúrni? Én csak arra gondolhatok, hogy az összeállításnál túl hidegek voltak az összetevők.

Zitácska
Zitácska Fri, 2013-12-20 21:17

Nos. Utólagos tapasztalataimat megosztom :D A tejnek köszönhetően a tészta összeállt, és jó ragacsos lett, ám aztán 8 órát pihent az ablakpárkányon, és utána úgy viselkedett, mint egy kisangyal, könnyen gyúrható volt, könnyen szaggatható, még a kicsi formákkal is, és hamar megsült, puhára :) Kevertem a tésztába egy kis ételfestéket is (pirosat-zöldet, a pihenő előtt) és kész.

kmary2
kmary2 Mon, 2013-12-16 17:55

Jelentem, most fogok hozzá az idei adag elkészítésébe! ;)

evajahnke
java46 / evajahnke Tue, 2013-12-17 13:04

Sok sikert, minden reményem megvan ahhoz, hogy teljes sikerrel tudsz róla beszámolni! Üdvözlettel evajahnke

kmary2
kmary2 Sun, 2012-12-16 18:18

Szia!
Nem szoktam recepthez hozzászólni, de most kivételt kell tennem. Ez a recept valami FANTASZTIKUS!!! Még soha nem készítettem mézeskalácsot. De:
1. A leírás alapján tökéletesen elkészíthető. (Én csak egy kis kimaradt felvert tojásfehérjét tettem hozzá, hogy könnyebben össze tudjam gyúrni).
2. Tökéletesen puha, és ízletes (már elfogyott a kb. 100 db-ból 20).
3. A rizsliszthez annyit szólnék, hogy kávédarálón daráljatok le 20 g lisztet (lienertől jutott eszembe), és tényleg tökéletes (kár is ezért egész kg-ot venni, ha nem használod).
Még sajnos nincsenek gyerekeim, de erre felkészülve kerestem mézeskalács receptet. Azt hiszem neked hála, már nem kell kutatnom, meg van amit beteszek a családi receptkönyvbe. :)

evajahnke
java46 / evajahnke Mon, 2012-12-17 14:19

Kedves kmary2, nem is tudod, mennyire örülök értesítésednek, mert nemrég jelezte valaki, hogy a sütőből kivették és nem sokára bekeményedett mind. Ez szokatlan nekem, mert itt mindig egyforma az állapota. Még húsvétkor is! Barátnőim is nagyon szeretik ezt a receptet!
Külön köszönöm az ötletet a rizsliszthez, ha megengeded, beírom a recept-leíráshoz. Üdvözlettel java46

kmary2
kmary2 Thu, 2012-12-20 10:29

Persze, nyugodtan írd be!
Ui.: ...és még mindig puha!!! :)))
Boldog karácsonyt!!!!

vargasze
vargasze Tue, 2012-12-11 17:41

Szia!
Ma megsütöttük ezt a mézeskalácsot, de csak akkor volt puha, amikor forrón kivettük a sütőből és mire kihűlt kemény keksz lett. Szerinted vissza fog puhulni? Beletettem zárható dobozba, hátha... köszi szépen! Viki

evajahnke
java46 / evajahnke Wed, 2012-12-12 10:45

Minden reménnyel mondhatom, hogy megpuhul. Nálunk még eddig soha nem keményedett meg. Izgulok érte. Üdv. Éva

vargasze
vargasze Wed, 2012-12-19 16:30

Kedves Éva!
Az izgulásunk jól sikerült, szerencsére visszapuhultak a mézeskalácsok (nem mostanra, csak most jutottam el idáig, hogy megírjam neked). Igaz tettem a dobozba almagerezdeket, 1-2 nap alatt puhultak meg, - hátha valakinek kell még a puhításhoz ötlet-
Nagyon finomak lettek! Szerintem jövőre is megpróbálkozunk ezzel a recepttel :)
De hogy nekünk miért keményedett meg ?! azt máig nem tudom, többször végig olvastam a receptet utána, mindent így követtünk el...no de sebaj, már mind puha! :)))
Szép ünnepet kívánok!

evajahnke
java46 / evajahnke Wed, 2012-12-19 16:58

Nagyon nagy megkönnyebbülés ért üzenetedet olvasva-hála ötletességednek az almagerezdekkel! Mennyire érdemes minden jó tanácsot megszívlelni! Idén az én saját csokoládés-fűszeres mézesem keményedett meg. Kicsit tovább sütöttem, mint kellett volna. Megkísérlem én is almával. Köszönöm értesítésed, áldott karácsonyt kívánok. Éva

Macskuszka
Macskuszka Mon, 2011-12-19 11:17

Kb. két hete megsütöttem, nagyon finom lett. Ma fogom az újabb adagot megsütni, amit a barátaimnak fogok ajándékozni! Köszönöm a receptet!

evajahnke
java46 / evajahnke Mon, 2011-12-19 16:11

Nagy öröm, ha tetszik és mint ajándék is talán a legszebb! Köszönöm! evajahnke

beba200
Hoprik ferencné / beba200 Sun, 2011-12-11 18:06

Szia! A hozzávalókhoz nem írtál sütőport, az elkészítésnél (2 pont) a lisztet elvegyítjük a sütőporral, vagy a szódabikarbónára gondoltál? Szeretném megsütni, de megvárom a válaszod. Köszi

evajahnke
java46 / evajahnke Sun, 2011-12-11 19:07

Bocsánat a tévedésért, általában szóda bikarbónát használok. Innen a tévedés. Jó sikeredést kívánok! JAVA 46

beba200
Hoprik ferencné / beba200 Mon, 2011-12-12 13:02

Köszi! Már ki is sült, most kezdek neki a díszítéshez, nagyon finom. Férjem elől el kell zárni a konyhát, térül-fordul és egy-kettő a kezében marad. Üdv. Gyöngyi
Kellemes ünnepeket kívánok!!!

liener
liener Sun, 2011-12-11 11:01

megmondaná e valaki, hogy vasárnap hol kapható rizsliszt?

liener
liener Tue, 2011-12-13 21:34

köszi a választ, de ledaráltam, majd kávédarálón megőröltem 1kg B rizst /180 ft/ és olyan lett mint az 500 ft-os rizsliszt! Palacsintát is lehet belőle készíteni 1 tojás és viz, vagy tej hozzáadásával. Kellemes ünnepeket kívánok

evajahnke
java46 / evajahnke Sun, 2011-12-11 15:01

azt hiszem, a TESCO-nál vettem, de lehet, hogy az AUCHAN-ban. Ha ott sincs, keress egy natur-botot, amely vasárnap is nyitva tart. Egyébként valaki írta, hogy uagyanezt a mézest elkészítette rizsliszt nélkül, és ugyanolyan jól sikerült. Hiszen csak a mázba kell, ami nem olyan meghatározó. legfeljebb hamarabb lepereg.

Hajnal80
Hajnal80 Sun, 2011-12-04 12:20

Ugyan máshol találtam erre a receptre,de tavaly ilyet sütöttem.Elég sok megmaradt karácsony után,egész évben arra vártam,hogy majd felhasználom valamire,de persze nem.Puha és nagyon finom maradt,most már megesszük.Én nem tettem a tojáshabba rizslisztet,és így is jó maradt.

evajahnke
java46 / evajahnke Wed, 2011-11-09 18:09

nem, a tésztába finom búzaliszt kerül. Talán a cím megtévesztő, ezennel átírom. Üdvözöllek. java46

Gocsab
Gocsab Wed, 2011-11-09 22:22

Kár, nagyon megőrültem Neki, mikor megláttam, mivel lisztérzékeny vagyok! Köszönöm

evajahnke
java46 / evajahnke Fri, 2010-12-17 10:57

A rizsliszt feszesebbé teszi a habot, és, ha eldobozolod ínségesebb időkre, nem dörzsölődik le az egymáson való ütődésekkel a fehér dísz

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-17 00:59

Nagyon szépek a kis mézeskalácsok :-) Gratulálok ! Én is meg szeretném sütni de van egy kérdésem mi a szerepe a rizslisztnek a fehérmázban?
Üdv Juli

evajahnke
java46 / evajahnke Thu, 2010-12-16 22:27

szia! 1 kg, azaz 1000 g liszt kell a tésztához és 20 g rizsliszt szükséges a fehér díszítés kikeveréséhez.
Ellenöriztm, nem írtam másként.

evajahnke
java46 / evajahnke Tue, 2015-12-08 09:52

20 grizsliszt szükséges a tojáshabos fehér díszítéshez-mint azt már egyszer megbeszéltük valakivel egy hozzászólás alkalmával

592
méz 250 g
gyömbér 2 kk
szegfűszeg 2 kávéskanál
fahéj 2 kk
narancshéj 2 kk
tojás 3 db
cukor 300 g
finomliszt 1000 g
margarin 12 dkg
szódabikarbóna 3 kk
porcukor 100 g
tojásfehérje 1 db
citromlé 4 csepp
rizsliszt 20 g