Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Firenzei rizstorta

Firenzei rizstorta
Firenzei rizstorta
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jamie Oliver: olasz kaják könyvében van ez a recept. A bor nagyon különleges ízt ad neki. Amint látjátok, mi leöntöttük csokoládé pudinggal, és egy szív alakú formával kiszaggattuk. Ugyan ebből a könyvből elkészítettem még egy süteményt, aminek a neve bustrengo (bolognai polentás-almás sütemény),  az a recept is nagyon különlegesnek tünt, de sajnos annyira nem ízlett senkinek, hogy a kukában landolt :(  Ez azért, már tényleg finom. Jó étvágyat!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A vanília-narancs illatú töltelék önmagában is fogyasztható egy pohár finom desszertbor kíséretében.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük krémmé a vajat, cukrot, sót és gyúrjuk össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt narancshéjjal és a két tojássárgával. Mindezt csinálhatjuk kézzel, de konyhai robotgéppel is.
  2. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsük fel hideg tejjel vagy vízzel.
  3. Gyengéden paskolva dolgozzuk golyóbissá a tésztát, azután lisztezzük be egy kicsit.
  4. Ne gyúrjuk sokáig, mert akkor túl  rugalmas, gumiszerű lesz, nem pedig omlós és laza.
  5. Vajazzunk ki egy 28 cm átmérőjű, szétkapcsolható tortaformát.
  6. A formába fektessük bele a tésztát, tegyük egy órára a fagyasztóba.
  7. Melegítsük elő 180 fokra a sütőt, és süssük a tortaalapot kb. 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.
  8. Vegyük ki a sütőből, tegyük félre, és állítsuk a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
  9. A töltelékhez vegyünk elő egy megfelelő méretű, magas, vastag falú edényt, amelynek fedője is van, és lassan olvasszuk föl benne a vajat.
  10. Hosszában vágjunk félbe egy vaníliarudat, és egy kés hegyével kaparjuk ki mindkét feléből a magokat.
  11. Keverjük el a vaníliamagvakat a vajjal.
  12. Lassú tűzön kavargassuk, majd adjuk hozzá a rizst, a cukrot és a reszelt narancshéjat.
  13. Állítsuk a lángot közepesre, még egyszer jól forgassuk össze a hozzávalókat, és öntsük hozzá a bort, éa addig forraljuk, míg a bor el nem párolog belőle.
  14. Most apránként öntsük bele a tejet, gyakran kavargatva gyöngyöztessük kb. 15 percig
  15. Nem kell teljesen puhára főzni, mert még bekerül a sütőbe is, de meglehetősen folyékonynak kell maradnia.
  16. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a két fölvert tojást.
  17. Öntsük a tortaalapra, szórjuk meg porcukorral, és süssük kb. 20 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz
  18. Tálaláskor tejföl és tejszín keverékét kanalazzuk a tetejére, és szórjuk meg narancshéjjal. (Mi leöntöttük csoki pudinggal.)



 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 989
elküldve: 0
receptkönyvben: 62
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

mislenbaba

Mióta szakács: 2010.07.02.
31 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

torta di riso, olasz narancsos rizstorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

628
vaj 125 g
porcukor 100 g
1 csipet
finomliszt 255 g
vanília 1 db
narancshéj 0.5 narancsból nyert
tojás 2 db
tej 2 ek
vaj 55 g
vanília 2 db
rizottó rizs 325 g
porcukor 3 ek
narancshéj 3 narancsból nyert
fehérbor 2 dl
tej 1 l
tojás 2 db
porcukor 2 ek
csokoládés puding 1 dl