Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flódni

Flódni
Flódni
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó tömény, laktató édesség, de karácsonykor kihagyhatatlan!

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Máktöltelék

Diótöltelék

Almatöltelék

ajánlat

Nem olyan melós, mint amilyennek tűnik, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom, és jókora adag, napokig eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is.
  2. A tésztát gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, és hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük. (Ha szemre nem megy a 4 darabra osztás, használjuk nyugodtan a konyhai mérleget, és ne rettenjünk meg az alapanyagok nagy mennyiségétől!) Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  3. Hűtés után elővesszük a tésztát, és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk. 2 db kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, és külön-külön sütőpapírral borított tepsin kb. 200 fokon kb. 10 percig elősütünk. (Ők lesznek majd középen, és nem kockáztatjuk, hogy a gazdag töltelék miatt esetleg nyersek maradjanak.)
  4. A két nyersen maradt tészta közül az egyiket beletesszük a sütőpapírral borított tepsibe, megszurkáljuk, és rákenjük a kihűlt máktölteléket. Ráhelyezzük az egyik elősütött tésztalapot, arra rákenjük a diótölteléket, és beborítjuk a másik elősütött tésztalappal.
  5. Erre a tésztára kerül az almatöltelék. (Egyébként az se baj, ha az almát nem pároljuk, hanem csak nyersen tesszük rá, hiszen úgyis sülni fog.)
  6. Végül az egészet befedjük az utolsó nyers, kinyújtott tésztával, villával megszurkáljuk, az egész tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
  7. Csak a teljes kihűlés után szeletelhető szépen!

Máktöltelék

  1. A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancs- és citromhéjjal, és a mazsolával.
  2. A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük, egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni.

Diótöltelék

  1. A diós tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a mákosat.

Almatöltelék

  1. Az almát lereszeljük, a levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd kevés vajon megpároljuk, és kihűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 453
elküldve: 3
receptkönyvben: 87
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 2

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
253 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

réteges szelet, zsidó sütemény

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Sun, 2017-12-31 18:59

Meglepően könnyű volt elkészíteni, a végeredmény pedig állítólag “mestermű”.
A sütőből kivéve még rémüldöztem, hogy meddig fogjuk enni ezt a kétkilónyi sütikét, de máris hiányzik a fele.... :)
Úgy tökéletes ez a recept, ahogy van, köszönet érte.

1132
finomliszt 80 dkg
vaj 35 dkg
porcukor 8 dkg
friss élesztő 1.5 dkg
tojássárgája 4 db
tej 2 dl
1 késhegynyi
tojás 1 db
mák 35 dkg
kekszmorzsa 5 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
víz 1.5 dl
dió 35 dkg
kekszmorzsa 5 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
víz 1.5 dl
alma 1 kg
cukor 10 dkg
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 1 ek