Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flódni ahogy Sütőtök készíti

Flódni ahogy Sütőtök készíti
Flódni ahogy Sütőtök készíti
130 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi álmom volt a flódni elkészítése, mert szerintem az egyik legcsodálatosabb ízkompozíciójú sütemény a világon. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, végül a mindmegette.hu-n Pistuc tollából akadtam rá a Tűpróba blogon. Szokásom szerint picit átformáltam (sokkal több töltelék, fehérbor helyett fahéj, a dióhoz rum, stb.), és megszületett az én flódnim, szívem minden szeretetével. :) Fantasztikus lett, egyik legnagyobb büszkeségem volt az aznapi vacsora (a receptjeim közt megtalálható Töki pompos volt a főfogás). Azért is különösen kedves emlék ez, mert a flódni egy hagyományos zsidó sütemény, és az aznapi vendégeink egy nagyon kedves jóbarát házaspár voltak, akik közül a férj Izraelben született, zsidó családban, és az ő tiszteletére készítettem ezt. A végén mindkét fogásból el kellett neki csomagolnom, olyan sikere lett! :) Szóval fogadjátok Ti is szeretettel! :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

ajánlat

Hihetetlen gazdag, Pistuc szavaival élve "rubensi" sütemény, aminek tényleg meg kell adni a módját, és bármilyen ünnepen megállja a helyét, elnyomva minden mást. :)

Nem olcsó fogás, de ha már nekiveselkedünk, megérdemli, hogy házi vagy piacon, öreg néniktől vett lekvárokból, frissen darált mákból (ez minden sütinél számomra kötelező), disznó- vagy libazsírból szülessen meg. Régebben nem hittem annyira benne, de igenis óriási jelentősége van az alapanyagoknak.

A tészta hozzávalóinak mennyisége egy, a tökéleteshez körülbelül legközelebb álló arányszám, ami természetesen kicsit változhat aszerint, hogy milyen sűrű tejfölt, milyen márkájú lisztet, mekkora tojást használunk. Tehát Lányok-Fiúk,  ha úgy érezzük, nyugodtan és bátran dobjunk bele még egy kanál lisztet, vagy egy kis tejfölt a megfelelő állaghoz! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a zsírt puhára melegítjük, és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. A kapott bucit bő 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A dióshoz a a hozzávalókat állandó kevergetés mellett, közepes-nagy lángon 6-8 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Nem baj, ha kicsit folyós, mert hűlés közben szépen besűrűsödik.
  3. A mákos krémnél ugyanígy járunk el, majd ezt is félretesszük hűlni.
  4. Az almákat meghámozzuk és felét kis lyukú, felét nagy lyukú reszelőn (szerintem így a legoptimálisabb az állaga) lereszeljük. Beszórjuk fahéjjal, és 5-10 percig állni hagyjuk.
  5. Ezután fedő alatt, néha megkavarva átpároljuk a cukorral puhára, majd ezt is hűlni hagyjuk.
  6. Addig a tésztabucit 5 részre osztjuk, és az egyik bucidarabot egy árnyalattal nagyobbra hagyjuk, ez lesz a legalsó lap. Egy darab folpack-on kinyújtjuk sordófával ezt a lapot akkorára, hogy a tepsi oldalaira picit felnyúljon. Kb 2-3 mm vastagnak kell lennie.
  7. Ezt a lapot belefordítjuk a zsírral kikent tepsibe, és rásimítjuk a diós krémet.
  8. A következő lapot is kinyújtjuk, ráfordítjuk a diós krémre, és megkenjük a mákkal.
  9. A harmadik lapot is kinyújtjuk, lefedjük vele a mákos réteget, majd erre jön a szilvalekvár egyenletes, bőséges rétegben.
  10. A negyedik lapot erre tesszük, majd rásimítjuk az almás pürét, és az egészet beborítjuk az utolsó lappal.
  11. A süti tetejét villával sűrűn, mélyen, de óvatosan megszurkáljuk, és lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük.
  12. Csak akkor szabad szeletelni, ha már teljesen kihűlt! Aznap is nyugodtan ehető, de másnap felvágva talán a legfinomabb.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 497
elküldve: 22
receptkönyvben: 272
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pite
alkalom: karácsonyi édességek, hanuka, vasárnapi ebéd
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hagyományos zsidó sütemény, flódni, diós-mákos-almás-szilvalekváros sütemény

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

drukkker
drukkker Thu, 2014-10-16 14:39

Tisztelettel kérdezem a készítőktől, mi lesz a sütemény belsejében levő tészta lapokkal? Azok is megsülnek? vagy nyersen maradnak? Ha bár az eredeti flódni, ami nevezhető speciális zsidó süteménynek, az is tartalmazza a töltelékek elválasztásához tészta lapokat, de azok is nyersen maradnak. Itt kell megjegyezni, hogy a Flódni tésztája a legegyszerűbb linzer tészta, mely akár nyersen is ehető, de lássuk be ropogósra megsütve nagyobb élvezet elfogyasztani. Vagyis szerény véleményem szerint tök fölösleges a töltelékeket olyan tésztával elkülöníteni, ami nyersen marad. Én évtizedek óta úgy készítem a Flódnit, hogy a töltelékeket egymásra halmozva, befedem a tetejét a bizonyos Linzer lappal, megkenem egész tojással, megszurkálom villával, hogy a sütés közben a töltelékekből távozni kívánkozó gőz ki tudjon áramolni, majd kihült állapotban szeletelem. Megjegyzendő, az alapot képező Linzer lapot előre kb. 70 - 70%-ra meg kell sütni. Igy sokkal élvezhetőbb lesz. Próbáld ki.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2014-10-16 20:17

Tisztelettel válaszolok mint egyedüli készítő. :) Az a helyzet, hogy a flódni tésztája nem a legegyszerűbb linzertészta, hanem grahamlisztes tészta. Eredetileg. Az, hogy sokan sokféleképp átformálták, egyéni igény és ízlés kérdése, semmi baj vele, csak az nem annyira autentikus. Mondjuk a tölteléket én is picit átformáltam, mert nem szeretem a fehérbor ízét az almában, de ezzel sincs semmi baj szerintem. A főzés egyik csodája a szabadság, és nincs gond az új változatokkal sem, csak azok nem eredetiek.
Ennek a flódninak a tésztája nem marad nyers (ha nyers maradna vállalhatatlan lenne és nem írtam volna meg receptként), és legnagyobb büszkeségem, hogy megsüthettem tiszteletből zsidó vendégeimnek is, akik el voltak tőle ragadtatva. Szóval nekem így tökéletes, sosem ettem még sehol jobbat vagy legalább ilyen jót, pedig egyik kedvenc süteményünk. Én már nem fogok próbálkozni mással, de mindenkinek meghagyom a lehetőséget, hogy azt és úgy csinálja, ahogy neki jó. Ahogy én is: csak így.

Bunnyka06
Bunnyka06 Thu, 2013-12-19 23:38

Szia! Érdeklődöm, h graham liszt helyett használhatok finomlisztet? Vagy azzal már nem lesz olyan jó? Köszi előre is a választ! :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2013-12-22 21:03

Szia!:) A flódni hagyományos tésztája grahamlisztből készül, finomliszttel nem csináltam még. Szerintem érdemes maradni az eredeti receptnél, mert finomliszttel lehet, hogy nagyon kibabrál Veled a nyers tészta. Ragadós és kezelhetetlen lehet, de persze ezt biztosra akkor tudnám megmondani, ha kipróbáltam volna. Ilyen esetekben, és általában a tésztáknál nem vagyok egy bátor fajta, mert 1-2-szer megjártam. :D

M.Era
M.Era / M.Era Wed, 2013-01-23 23:12

Kedves Sütőtök :)
Megsütöttem karácsonyra bejgli helyett, mert ebben minden van ami a Karácsony hangulatához kell:) de azért még vagy hatféle sütit sütöttem mellé :)
Nagyon jó recept mindenkinek nagyon ízlett azt hiszem nem utoljára csináltam :)
Köszönöm a receptet.
Era

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2013-01-23 23:29

Nagyon örülök, hogy ilyen jó élményt kaptatok vele!:) Tényleg csodálatos sütemény, megérte nekem is nekiveselkedni annak idején! Köszi, hogy írtál! :)

evacili
evacili Wed, 2012-08-22 20:16

Nekem is nagyon tetszik a recept. Régóta kacérkodom vele, de nem mertem nekivágni. Nem is értem miért, hiszen sokat sütök. A storynak és az ajánlatnak nem tudok ellenállni. Csak a kánikula végét kell megvárni.

Kisgyurkáné Évi
Kisgyurkáné Évi Wed, 2012-08-22 14:35

Imádjuk a flódnit! A férjem egyik nagy kedvence, de eddig még sosem mertem elkészíteni, mert túl bonyolultnak és macerásnak bizonyult és amúgy is nagy mestere vagyok a sütik elbénázásának :). De ez a recept nagyon tetszik, elég érthető, úgyhogy karácsonyra nekirugaszkodom, addig meg lehet csinálok egy " próbasütést". A csokis-kókuszos piskótád is nagyon fincsi volt. Köszi a receptet! üdv.: Évi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2012-08-22 15:13

Én is sokáig gyűjtöttem a bátorságot, mire meg mertem sütni, de azóta jó párszor adtam hálát a döntésemért, mert szerintem eszméletlen jól sikerült a nagy projekt. :D Szóval teljes szívvel ajánlom Nektek is, mert igazából nem nehéz, legfeljebb kicsit időigényes. A tészta nem szakad, nem ragad, könnyű vele dolgozni, és nekem teljesen szépen átsült egy óra alatt. Úgyhogy hajrá, és ha nem fáradság, nagyon örülnék egy "élménybeszámoló" sornak, ha elkészült (a kókuszoshoz gratula!)! Remélem, szeretni fogjátok ezt is. :)

Kisgyurkáné Évi
Kisgyurkáné Évi Wed, 2012-08-22 18:24

Oké! Mindenképpen írok, ha elkészítettem, hogy hogyan sikerült! Most egyébként a túró rudi torta van soron! :)

1633
finomliszt 57 dkg
graham-liszt 13 dkg
sertészsír 28 dkg
tojássárgája 4 db
porcukor 13 dkg
tejföl 5 ek
tojás 1 db
sertészsír 0.5 ek
tej 2.5 dl
dió 35 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
rum 2 ek
tej 2.5 dl
mák 30 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliaaroma 2 kávéskanál
citromhéj 1 citromból nyert
sárgabaracklekvár 3 ek
alma 6 db
fahéj 2 kk
porcukor 3 ek
szilvalekvár 20 dkg