Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flódni rétes Évi nénitől

Flódni rétes Évi nénitől
Flódni rétes Évi nénitől
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fűszeres Eszter oldalán nézelődtem, amikor ezt a receptet megláttam. Hagyományosan ezt a süteményt nem rétestésztába töltik, de gondolom gyorsabb megoldásnak találták, akik elkészítették. A szerző panaszkodik, hogy elég macerás az édesség elkészítése, s ugyanezt írta róla Stahl Judit is. Először még csodálkoztam, mi olyan macerás ezen, hiszen pillanatok alatt összekészítettem a töltelékeket, de mikor tekergettem, azért már kapisgáltam, miért is írták ezt. Tulajdonképpen nem volt annyira nehézkes, bár nem az a desszert, amit öt perc alatt össze lehet dobni. Ám mindenképpen megéri a fáradozást, mert nagyon finom, gazdag desszerttel örvendeztethetjük meg magunkat és családunkat, barátainkat.

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Almás töltelékhez

Diós töltelékhez

Mákos töltelékhez

Még hozzá

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mákos töltelékhez a bort a mákkal, mézzel és a szegfűszeggel összefőzzük.
  2. A diós töltelékhez a tejjel a diót, a cukrot és a sárgabaracklekvárt összeforraljuk.
  3. Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, durva lyukú reszelőn lereszeljük. Ráreszeljük a citrom héját, levét rácsavarjuk. Belekeverjük a cukrot és a fahéjat is. (Ekkor begyújthatjuk a sütőt 160 fokra hőlégkeverésen.)
  4. A vajat megolvasztjuk, és 3-3 réteslapot megvajazunk, egymásra fektetünk, és elkezdjük tölteni. Ekkora mennyiségű töltelékből 2 rúd rétes lesz.
  5. Először a tészta alját megszórjuk kevés darált keksszel, erre egyenletesen simítjuk el az almás tölteléket, melynek a tetejét is megszórjuk kevés darált keksszel, majd tekerünk egyet a tésztán.
  6. A következő rétegre a mákos töltelék, melynek közepét végig rakjuk aszalt szilvával, majd újra tekerünk egyet a tésztán.
  7. Ezt követi a diós töltelék felhelyezése. A fennmaradó tésztacsíkot pedig szilvalekvárt kenünk végig, és ráhajtjuk a diós részt.
  8. Biztonsági óvintézkedésként 1-1 üres réteslapot megvajazunk, és ebbe tekerjük a már megtöltött rudakat. Végüket behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a feltekert réteseket, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és az előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 727
elküldve: 2
receptkönyvben: 36
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
konyha: zsidó
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mákos-diós-almás rétes, háromízű rétes, házi rétes almás-diós és mákos töltelékkel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Wed, 2018-06-20 13:33

Nagyon köszönöm a villám gyors válaszát, segítségét! Minden jót kívánok!

Mamokam0129
Mamokam0129 Tue, 2018-06-19 09:39

Kedves Évi Néni!
Almás töltelék helyett készíthetném-e meggyel? Az almás töltelék többi hozzávalója maradhatna a megadott mennyiségek szerint? Válaszát előre is köszönöm.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2018-06-19 12:01

Kedves Mamokam!
Szerintem lecserélheted, de akkor nem flódninak hívják, ami nem baj ha finom. A hozzávalók tekintetében szerintem a meggyhez biztosan több cukor kell. Esetleg keksz is kellhet több, vagy dió helyette. Sok sikert a sütéshez. Üdv Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-09-06 09:35

Másnapra értek teljesen össze az ízek, akkor volt a legfinomabb. Ezt a mennyiséget gyakorlatilag a férjem két nap alatt eltüntette, tehát jó volt a kritika. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-09-06 00:03

Ez szuper finom lehetett! Pesten egy jónevű cukrászdában megkóstoltam az eredeti recept szerint készítettet, de nem ízlett. Nem jött ki belőle a dió, mák és alma finom íze ( valószínűleg agyon-cukrozták!). Ez ránézésre is jobb! Hogy Te mindennek nekiugrasz??!! Csak csodállak, na! GRATULA! Remélem ezzel be is tudsz majd nevezni valahol, mert fantasztikus! Puszi, T:)

469
réteslap 8 db
vaj 10 dkg
alma 1 kg
nádcukor 3 ek
háztartási keksz 10 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
dió 15 dkg
nádcukor 6 dkg
tej 0.8 dl
sárgabaracklekvár 2 ek
mák 15 dkg
méz 9 dkg
fehérbor 1 dl
szegfűszeg 1 kávéskanál
aszalt szilva 20 dkg
szilvalekvár 20 dkg