Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flódni trifle

Flódni trifle
Flódni trifle
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A trifle az angol konyha jellegzetes desszertkülönlegessége, amivel rengeteg filmben találkozhattunk már. Bár alapvetően végtelenféleképpen variálható édességről van szó, az azért íratlan alapszabály, hogy valamiféle piskótát, gyümölcsöt és krémes réteget illik tartalmaznia, és nem tesz rosszat neki az sem, ha némi alkohol is kerül az édességkolosszusba. Mi most egy mindezen kritériumoknak megfelelő flódni ízvilágú trifle-t készítettünk, ami olyan kiadós, hogy ha elkészítitek karácsonyra, még szilveszterre is jut belőle!

hozzávalók / 12 adag

diós piskóta

mákos piskóta

párolt alma

szilvakrém

az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

a piskóták

  1. Mindkét piskóta esetében ugyanaz az elkészítési folyamat: a száraz alapanyagokat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, és csomómentesre keverjük.
  2. A tésztát kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, és 180°C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

a párolt alma

  1. A megpucolt, lereszelt almát egy kisebb edénybe tesszük. Ráfacsarjuk egy citrom levét, ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és szegfűszeggel, majd édesítjük 2-3 kanál mézzel.
  2. Felöntjük jóféle fehérborral, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük alatta a lángot, és lassú tűzön főzzük addig, amíg szinte minden folyadék elpárolog róla.

a szilvakrém

  1. A krémhez először a tojássárgájákat vízgőz felett kikeverjük, így hőkezelve azt. Vigyázzunk, nehogy rántottává főzzük!
  2. A hőkezelt tojást ezután porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a szilvalekvárt. Tetszés szerint adjunk hozzá egy kevés piros ételfestéket, hogy szép színe legyen. Végül az egészet keverjük hozzá a mascarponéhoz, és tegyük hűtőbe.

összeállítás

  1. Az összeállításhoz először is szükségünk lesz egy jó nagy trifle tálra, ebbe fogunk rétegezni mindent. A kétféle piskótát kockázzuk fel. A tejszínt egy kevés cukorral verjük habbá.
  2. Alulra terítsük le a mákos piskóta felét. Erre pakoljunk rá egy adag szilvás krémet és egy réteg tejszínhabot, végül fedjük le a diós piskóta felével.
  3. Ezzel meg is van a sütink alsó része, amit a párolt almával és aprított dióval fedünk be. Erre jön az alapanyagok másik fele a következő sorrendben: mákos piskóta, szilvás krém, diós piskóta, tejszínhab.
  4. A süteménykolosszus tetejére reszeljünk étcsokoládét, majd az egészet küzdjük be valahogy a hűtőbe, és hagyjuk ott pihenni egy éjszakát, hogy jól összeérjenek az ízek, és megpuhuljanak a piskótarétegek.
  5. A tálaláshoz egy nagy, lapos merőkanál a legjobb választás, amivel könnyedén tudjuk porciózni. Figyelem: fotókat a tálalás előtt ajánlott készíteni, mert addig szép - és mert utána úgyis pikk-pakk el fog fogyni.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 064
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1100 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, karácsonyi édességek, újév
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

flódni pohárdesszert

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1023
finomliszt 20 dkg
cukor 20 dkg
dió 20 dkg
szódabikarbóna 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
tej 2.5 dl
finomliszt 20 dkg
cukor 20 dkg
mák 20 dkg
szódabikarbóna 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
tej 2.5 dl
alma 75 dkg
citromlé 1 citromból nyert
szegfűszeg 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
méz 3 ek
édes fehérbor 2.5 dl
tojássárgája 5 db
porcukor 2 ek
szilvalekvár 150 g
ételfesték 1 csepp
mascarpone 50 dkg
habtejszín 7 dl
porcukor 2 ek
dió 10 dkg
étcsokoládé 25 g