Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fogas Gundel módon - kicsit másképp

Fogas Gundel módon - kicsit másképp
Fogas Gundel módon - kicsit másképp
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenek előtt arról, hogy hogyan merem megváltoztatni Gundel Károly híres receptjét.
Először is azért, mert maga Gundel is többféleképpen készítette saját kreációját.
Másodszor azért, mert a mai étkezési szokásaink mások, mint a háború előttiek.
Harmadszor azért, mert az ember a saját konyháját, a saját karakterét "hozza ki" a sok-sok receptből, amit életében elolvas, kipróbál. Éppen úgy, ahogy a lakberendezési lapok ötleteiből mégiscsak a saját lakásunkat hozzuk létre, mely magán viseli egyéniségünk nyomait, a saját ízlésünket.
A Gundelek nagysága előtt éppen azzal adózok talán a legjobban, ha népszerűsítem fantasztikus ételeiket. Valószínűleg ma már ők is másképpen készítenék saját ételeiket, hiszen éppen a változatosságra való törekvés, a kor igényeihez való igazodás késztette őket is az állandó megújulásra.
Vicces történetem is van a Gundel fogassal: az Anna Malomban éppen Gundel fogast készítettem ebédre, amikor a népi ellenőr beállított - 1986-ban járunk. Kérdezte: hogyan merek X forintot kérni én egy ebédért, amikor az üzemi konyhán egyötöd X egy menű? (A pontos számokra már nem emlékszem - nem is fontos)
 - Ott is Gundel fogast adnak? - kérdeztem a népi ellenőrtől angyali ártatlansággal.
 - Mi az, hogy 'Gundel fogas' - kérdi ő.
 - Spenóttal készül... - kezdtem mondani, de közbevágott:
 - Spenóttal? Pfúj!
Mondtam neki, hogy szólt volna, amikor a panziónk építését elkezdtük, hogy itt X/5-ért üzemi kosztot kell majd osztanunk, akkor inkább katonai sátrat húztunk volna gyönyörűséges panzió helyett!
Nagyon sebesen távozott!
Nem is azért jött ő persze, hogy az én ebédemet kririzálja! - Potyázni akart, semmi mást!
A Gundel fogas gyönyörű étel! 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ünnepi asztalra - feltétlenül!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vajon sütöm a fogasfilét sütőben (Gundel rántott fogasszeleteket készített).
  2. Közben megfőzöm a krumplit egészben.
  3. Tisztítom a spenótot, 5 dkg vajon sóval, fokhagymával megpárolom. Szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá (Gundel szódabikarbónás vízben főzte a spenótot, majd felhasználáskor ízesítette sóval, borssal és szerecsendióval)).
  4. Vajon pirítom a szeletelt gombát.
  5. A főtt krumplit még melegen hámozom, krumplinyomón átnyomom, hozzáadok 5 dkg vajat, 1 dl tejet, 3 tojássárgát, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok hozzá, jól összedolgozom. (ez a hercegnő burgonya = pommes duchess)
  6. Habzsákkal rózsákat formálok a krumpliból egy porcelán tálon körbe (habzsák híján kanállal a tál szélére halmozom és villával szépre formálom - mondjuk halszálkásra).
  7. A krumlirózsák közé helyezem a párolt spenótot (Gundel itt ízesítette a főtt spenótlevelet).
  8. Erre ráfektetem a vajon sült fogasfilét egyben (Gundel rántott fogas-szeleteket fektetett a spenótra).
  9. A halra halmozom a pirított gombát (sajnos a gyermekem nem eszik gombát, ezért a gombát csak a filé lapos felére raktam, így hosszában az egyik fele gombamentes maradt). (Egyébként eleinte Gundel sem adott gombát.)
  10. Mornay mártással vonom be a krumplival határolt halmot, a maradék sajttal beszórom.
  11. Forró sütőben szép pirosra sütöm.

Mornay mártás készítése:


  1. 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből híg, világos rántást készítek, hozzáadok 3 dl tejet, jól összeforralom, miközben a kisrugóssal folyamatosan kevergetem.
  2. Hozzáadok 1 dl tejszínt, sót, szerecsendiót reszelek és borsot darálok rá. Forralom, keverem, míg a kellő állagot el nem éri: bársonyosan folyós.
  3. Hozzáadom a két tojássárgát, egyet keverek, zárom a lángot.
  4. 5 dkg reszelt sajtot adok még és továbbkeverem, míg abbahagyja a gőzölgést, ekkor kanalazom a halomra.
  5. A mártást akkor kezdjük készíteni, amikor minden egyéb már a tálon hever.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 42 125
elküldve: 8
receptkönyvben: 338
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Fogasfilé spenót ágyon gombával, burgonyával

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

iduci
iduci Sun, 2017-12-24 09:08

Évtizedek óta készítek valami hasonlót ünneptől függetlenül, mindössze haltól függően. (Van horgász a családban.) A különbség annyi, hogy egészben párolom meg a beirdalt süllőt spárga, gomba, karikázott hagyma ágyon. Kiemelem az állatot, a puha zöldségeket a mártásba aprítom és így sütöm még. A többi stimmel. Rendkívüli népszerűségnek örvend még olyan családtagok, barátok körében is, akik nem is szeretik a halat.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 23:23

Megcsináltam vargánya gombával. Nagyon finom lett, bár a mártás nekem kicsit seízű és a fogas filézésével is megszenvedtem. Legalább két órát piszmogtam vele, de megérte.
Köszönöm.

Gyongyos
Gyongyos Mon, 2009-12-21 08:40

Ez a recept felvetetett az elkeszitendok listajara, Karacsonyra termeszetesen.Koszi szepen,szuperek a receptjeid:) Boldog Karacsonyt!

Bocsárd
Bocsárd / Bocsárd Tue, 2009-06-09 11:06

Annyival ütősebb az erdei gombából, hogy még! Esküszöm ősszel a fenyőperszke vagy május-június környékén a lilapereszke, de a szegfűgomba is jó választás!!! A bor pedig: Szentesi József nadapi Zöldveltelinije a Velencei-tó feletti Csúcsos-hegy gránitos talajáról. Érdemes osztrák borok közül is választani, mondjuk Wachau környékéről. Szintén gránitos talajról származó, kimondottan szép tételek vannak. Szóba jöhet még egy jó Rizlingszilváni (Müller Thurgau) is.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2009-03-14 22:10

Szia Balu!

A kérdés jó.
Én és szerintem Gundel is a termesztett csiperkét használta, de könnyen elképzelem, hogy erdei gombával mág ütősebb ez az egyébként is frenetikus étel.
Sajnos azonban nincsen tapasztalatom, de még csak olvasmányokból sem emlékszem, hogy melyik erdei gomba passzol a halhoz. Te tudsz erről valamit?
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-03-13 18:36

Milyen gombát használnak, erdeit vagy termesztettet?

1219
fogas 40 dkg
spenót 50 dkg
gomba 20 dkg
burgonya 80 dkg
vaj 40 dkg
tojássárgája 5 db
tej 4 dl
habtejszín 1 dl
sajt 10 dkg
fokhagyma 1 gerezd
szerecsendió 1 db
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint