Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymakrém házilag

Fokhagymakrém házilag
Fokhagymakrém házilag
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a fokhagymás ételeket. Sajnos nincs olyan hideg kamránk, ahol tudnánk hosszú ideig tárolni, így hamar kiapadnak. Gondoltam, miért ne készítenék belőle krémet, és az ételek készítésekor még időt is spórolok a fokhagymák tisztításával. Ráadásul a bolti társával szemben ténylegesen tudom, hogy mi van benne.
Olyan finom illata van, mikor kinyitom az üvegcse tetejét, mindig az a fokhagymás pirítós jut eszembe, amit Apukám régen annyira szeretett.
Természetesen minden olyan ételhez felhasználhatjuk, amibe fokhagyma kerül: sajtos-tejfölös lángos, tepsis csirke, tejfölös mártogatós salátákhoz, és még sorolhatnám. 
Sokkal erősebb, mint a tubusos fajta, ezért érdemes figyelni, hogy a finomságokba mennyi kerül belőle.

Legalább 1 hónapig biztosan eláll a hűtőben.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymákat alaposan megtisztítjuk, a héjukat lehúzzuk. A hibás részeket kivágjuk. Ha nagyok a gerezdek, akár szét is vághatjuk.
  2. Egy mélyebb edénykébe tesszük, rákanalazzuk az olajat.
  3. Merülő mixerrel pépesítjük. Belekeverjük a sót.
  4. Egy előre kimosott, kifertőtlenített és kiszárított üvegbe kanalazzuk.
  5. Kupakkal lezárva a hűtőben tároljuk.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 38 462
elküldve: 2
receptkönyvben: 310
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, télire

egyéb elnevezések

fokhagymakrém, tartósítószermentes fokhagymakrém, házilag eltett fokhagymakrém

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZsuzsannaKCs
ZsuzsannaKCs Mon, 2018-02-12 15:18

Talan furcsa a kerdes, de azert leirom, hatha tud valaki ra valaszt.
Tavaly csinaltam fokhagymakremet es egy par napon belul KEK szine lett...
Aproravagott fokhagymat olivaolajban tettem a hutobe egy uvegbe, es biztosan nem a hideg miatt, de bekekult es kidobtam.
Ki tudja, miert?

kispgabi
kispgabi Thu, 2015-06-25 10:34

Sziasztok!

Én is a praktikusabb eltarthatóság miatt vágtam bele a fokhagyma "befőzésbe". Én késes aprítóban szoktam csinálni, így nem krémes, hanem olyan darabos lesz, mint amikor frissen apró kockákra vágjuk. Só nélkül, csak (bármilyen) olajjal leöntve teszem el. (Időnként az olaj valahogy "eltűnik" róla, ilyenkor újra felöntöm, hogy legalább egy ujjnyira ellepje.) 1-1.5 kg fokhagymát csinálok meg egyszerre, ez kb. a család éves felhasználási adagja. Eddig én is hűtőben tároltam, de mivel két viszonylag nagy üveg foglal benne helyet egy éven át, szeretném kipaterolni onnan. :) Így tavaly ősszel, próbaképpen, tettem egy kis üveggel a kamrába (lakótelepi, nem túl hideg), még nem használtam fel, direkt várok vele minél tovább, de látszólag semmi baja, tiszta rajta az olaj. A színéről: az enyém sem marad ilyen hófehér, de ennek szerintem nem az olaj az oka. Az elején még fehér, aztán lassan besárgul egy kicsit, de ez az állagán vagy az élvezeti értékén nem változtat. Arra kell vigyázni, hogy lehetőleg ne maradjanak benne levegős lyukak. Meg szoktam ütögetni az üveg alját a tömörítés érdekében, és amikor felöntöm olajjal, akkor is megvárom, míg az olaj teljesen leszivárog az üveg aljáig, kiszorítva ezzel az összes levegőt, utána öntöm a tetejére záró réteget.

Próbaképpen tettem el ugyan így vöröshagymát is a kamrába, az is szép maradt, úgy hogy valószínűleg, idén már sírni is csak egyszer fogok, de akkor 2-3 kilónyit... :)
Remélem, tudtam segíteni a tapasztalataimmal, a siker érdekében! Gabi

sarai eva
sarai eva Fri, 2014-12-05 22:13

Szia!

Többször elkészítettem már, nagyon finom főleg most a hidegebb időben, egy nagyon egészséges étel. Mindig napraforgó olajjal csinálom, sóval, ahogy írtad és még sosem színeződött el nekem sem.
Üdvözöllek: Éva

ügyifogyi
ügyifogyi Tue, 2014-08-19 21:00

Szia
Nekem a napraforgó olajtól megzöldült. Olivával teszem el, só nélkül.

sziszi01
sziszi01 Sun, 2014-03-16 23:14

Szia! nagyon jó ötlet, kipróbálom!
egyébként én meghámozva a mélyhűtőben szoktam "raktározni" őket, úgy is jól eltartható, zacskóban vagy műanyag dobozban!
Üdv
Sziszi

99
fokhagyma 3 közepes fej
1 tk
napraforgó olaj 5 ek