Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymakrémleves 7.

Fokhagymakrémleves 7.
Fokhagymakrémleves 7.
13 perc / előkészület: 5 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a fokhagymát minden formában, de ebben a levesben adja ki szinte majdnem a legjobban az ízét. Egyszerű és mégis olyan finom, hogy egy tányér sosem elég belőle. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymagerezdeket miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. De késsel is össze lehet préselni őket, ha nincs törő.
  2. A kevéske vajat (nekem ez a 20 g vaj egy 100 g-os teavajból vágott 3 db 0,5 cm vastagságú szelet) egy lábasba felteszünk olvasztani, és mikor megolvadt, egyből rászórjuk az összetört fokhagymát. Alacsony lángon pirítjuk, és ott állunk mellette, elég sűrűn kevergetjük, mert nagyon hamar megpirul. Akkor öntjük fel 8 dl vízzel, mikor kezd enyhén barnulni a fokhagyma, de nem szabad megpirítani. Ha felöntöttük vízzel, megsózzuk, és rászórjuk a fehérborsot (ízlés szerint). Nagy lángon főzzük.
  3. Míg forraljuk a levest, a lisztet simára kikeverjük a tejjel.
  4. Ha felforr a leves, akkor a lisztes tejet beleöntjük a forró levesbe. Ezután megint megvárjuk, hogy felforrjon, és kevergetjük még kicsit (kb. 1 percig), várva, hogy krémessé sűrűsödjön a levesünk. (Mi nem szeretjük, ha túl sűrű lesz, ezért a lisztből csak 3 ek-lal adok hozzá, de ha ez nem elég valakinek, akkor tegyen hozzá bátran több lisztet.)
  5. A levest forrón, gőzölögve merjük tányérba, és rászórunk egy kis marok reszelt trappista sajtot. Így tálaljuk, azonnal fogyasztjuk.

  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 235 773
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 073
elkészítve: 122/146
Facebookon megjelent: -

szakács

WhiteMagic

Mióta szakács: 2011.01.27.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

fokhagymaleves, tejjel sűrített fokhagymakrémleves

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Klenci61
Klenci61 Sun, 2017-03-26 14:39

Én is többször elkészítettem,de tej helyett tejszínt használtam.Nagyon finom lett.Köszönöm a receptet . :)

edyna_b
edyna_b Sun, 2016-01-10 21:49

Nagyon jo lett,mindent a recept szerint vegeztem. Egy csepp sem maradt belole!!! Egyszeru,gyors,rendkivul finom!!!

Kata58
Kata58 Thu, 2015-10-29 15:36

szuper finom lett....köszönet a receptért, biztos hogy rendszeres lesz nálam....nem kell bele sajnálni a fokhagymát....xdddd

gaspareszter
geszti / gaspareszter Fri, 2015-01-02 20:27

Nagyon finom, már többször elkészítettem, a sajtot nem érdemes kihagyni!
Köszönjük a receptet! :)

zsoka1
zsoka1 Mon, 2014-12-08 19:21

Az elobb elkeszitettem.Mindent a recept szerint.ISTENI FINOM LEVES.2 tanyerral vagtam be belole. Kellemes volt a lisztes habarassal,kellemesen csalodtam,mert finom selymes levest kaptam,ugyanugy mintha tejszinnel lett volna. koszonom szepen ezt a finom receptet.

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Sun, 2015-01-18 15:53

Kedves Zsóka!
Örülök a visszajelzésednek. Mi is éppen ezért szeretjük. Természetesen egy tányérral mi sem érjük be...
Üdv, WM

kobra
Kobra / kobra Tue, 2014-10-14 19:49

Megcsináltam, kicsit változtattam rajta. A fokhagyma pirítás utolsó egy percében tettem bele általam készített sóban eltett "vegetát", meg egy pici ágról lemorzsolt friss rozmaringlevélkéket. Tej helyett tejszínt használtam. Tálaláskor pirítós kenyér került a tányérba füstölt sajttal megszórva. Nagyon finom lett!

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2014-10-15 12:46

Szia!
Összesen nem szoktam egy percig pirítani a fokhagymát, mert olyan hamar megbarnul. A vegetától szerintem zöldség íze lesz, a rozmaring meg teljesen más ízvilágot kölcsönöz neki. A tejszínről nem is beszélve. Így szerintem nem csak kicsit változtattál a levesen. :) De örülök, hogy ebből kiindulva a végeredmény tetszett neked.
Üdv, WM

BeePoo
BeePoo / BeePoo Fri, 2014-06-13 05:48

Nos, én elvileg nem szeretem a krémleveseket. Most ez megváltozott, mióta a te recepted alapján elkészítettem magamnak ezt a levest :) Nagyon finom volt :)
üdv: BeePoo

Bogyovere
Bogyovere Sun, 2014-03-02 19:40

Nagyon finom lett! En egy kis piritott szeletelt mandulat is hozzaadtam es osszturmixoltam a vegen.

Agneska14
Agneska14 Sun, 2013-11-10 18:56

Hűűűű...Isteni lett! Pofon egyszerű recept, és egyetemista pénztárcához van szabva, szerencsére minden volt itthon. Sajna feleztem az adagot, féltem, hogy sok lesz, mivel csak magamnak készítettem. Tévedtem, kevés, a héten még főzni kell szerintem, olyan finom lett. Margarinon pirítottam a fokhagymát, és mikor ráöntöttem a vizet, ott úszkált a margarin, azt hittem elrontottam, de szerencsére jó lett, így minden szuper, köszönöm a receptet!

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Thu, 2013-11-14 22:59

Egészségedre! :) Örülök, hogy rátaláltál. Kb. ennyire szeretem én is, hogy szinte mindig kevés lesz, ha ezt főzök. Jó tanulást mellé! Nem csak az egyetemisták pénztárcájához, hanem az idejéhez is alkalmazkodik. :)
Üdv, WM

pergamon
pergamon Mon, 2012-11-19 10:37

Szia!

Köszi a receptet, egyszerű, könnyen elkészíthető és nem utolsó sorban nagyon finom! :)

Ui: Hogy mindig sikerüljön finomat főzni : http://t7.hu/0604

Carrieke
Carrieke Tue, 2012-08-21 18:23

Ohmy, ohmy... Kiskorom óta van egy kedvenc éttermem, ahol manapság sajnos már nem adnak ilyen krémlevest, ezért vadásztam valamit. És lőn: ez a második próbálkozásom, bolondítva kis tejszínnel, jó fűszeresen... asszem rátaláltam. Köszönöm a receptet, ez embertelenül finom! :)))

Ardnax0
Ardnax0 Sun, 2012-08-05 12:42

Köszönöm a receptet, megcsináltam, finom lett. Életem első krémlevese...:)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Mon, 2012-08-06 13:07

Szia! Köszi a visszajelzésed! Jót választottál, mert viszonylag könnyű leves. Örülök, hogy ízlett. Üdv, WM

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2012-01-04 21:26

Szia Caryna!
Örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett. Vegetát én sosem, semmiben nem használtam és nem is fogok. Nem szeretem, mert elveszi az igazi ízeket. Szerintem vegeta nélkül is próbáld ki! :)
Üdv,
WM

Caryna
Caryna / Caryna Wed, 2012-01-04 21:55

nekem így kicsit vízizű volt, azért tettem bele.De nem volna rossz, ha leszoknék a vegetáról, mert elég egészségtelen....

Anya-banya
Anya-banya Wed, 2011-09-21 12:53

Ez valóban isteni jó leves. Én is szoktam főzni ilyet, annyi módosítással, hogy én kenyérszeleteket pirítok, majd a mikróban lapkasajtot olvasztok rá. Ezt a sajtos-pirított kenyérszeletet rakjuk a tányérba és rámerjük a forró levest. Isteni.

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2011-09-21 13:06

Szia! Már ettük úgy is, hogy vajas kifliszeleteket pirítottam és ráolvasztottam a reszelt trappista sajtot, majd rátettem a levesre, mint egy kis csónakot. Úgy is nagyon finom, de nálunk így az igazi. :) Üdv, WM

Gercuj Izabella
Gercuj Izabella Tue, 2011-09-13 21:28

Kezdő szakács vagyok, úgyhogy lenne pár (lehet, hogy marhaságnak hangzó) kérdésem. Teavaj helyett lehet 65-68%-os vajat is használni? És ha igen, akkor abból mennyit?
Másik meg az lenne, hogy a tej-liszt rántást kell melegíteni, vagy hidegen kell összedolgozni, és utána mehet a levesbe?
A választ előre is köszönöm!
Izabella

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2011-09-14 07:57

Szia Izabella!
A vaj lehet ilyen is, amit írtál, és a mennyisége maradhat a teavajéval megegyező. Bár én még csak teavajjal készítettem, mert más vajat nem is használok, de szerintem nyugodtan készítheted azzal is, a lényeg, hogy a fokhagymának legyen miben megbarnulnia.
A lisztet én hideg tejjel szoktam kikavarni és ha simára kavartam, akkor öntöm hozzá a forró leveshez. De a lisztet meleg, vagy akár forró tejjel is ki lehet simára kevergetni, mert az sem kapja össze. (A tejfölnél kell vigyázni, mert azt a forró összekapja és azt először hideggel kell... De ez ebben nincs, csak úgy megjegyeztem :) ).
Jó főzögetést!
Üdv,
WM

200
fokhagyma 7 gerezd
teavaj 20 g
tej 2 dl
finomliszt 3 evőkanál
fehér bors 0.5 kk
0 ízlés szerint
sajt 10 dkg