Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás-bazsalikomos grissini

Fokhagymás-bazsalikomos grissini
Fokhagymás-bazsalikomos grissini
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Grissini... Ez az egyik olyan kenyérféle, amit már nagyon régóta ki akartam próbálni. Nincs is rá jobb alkalom, mint az ünnepek előtti "főpróbák". A régi jól bevált családi receptek mellett kell, hogy legyen néhány új is, így sós rágcsálnivalónak erre az olasz kenyérkülönlegességre gondoltam. Mindenfélével lehet ízesíteni. Én egy egyszerű párosítást használtam, ami minket nézve teljesen egyértelmű: fokhagyma és bazsalikom. :) Kint szakad a hó, a házban jó meleg van, a cserépkályhában ropog a tűz, és a konyhából fantasztikus illatok szállnak. Hát kell ennél több? :)

Nekem ebből az adagból 60 db lett. Két adagban sütöttem ki.

További képek itt.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bazsalikomleveleket megmossuk, majd papírtörlőn leszárítjuk. A fokhagymát lereszeljük.
  2. Az olajat egy kis lábosban felhevítjük, és megfuttatjuk rajta a fokhagymát. Nem kell sok idő, 15-20 másodperc elég is. Félretesszük hűlni, míg előkészítjük a többi hozzávalót.
  3. A bazsalikomot finomra vágjuk.
  4. Egy nagyobb tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, a csipet cukrot, a bazsalikomot és a fokhagymát az olajjal együtt. Belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntünk 2,5 dl langyos vizet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát.
  5. A maradék fél deci vizet csak menet közben, fokozatosan adjuk a tésztához, ha szükséges.
  6. A tésztát 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  8. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átdagasztjuk, majd egy nagyjából 30x25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  9. A téglalapot hosszában félbe vágjuk, majd mindkét téglalapot 1 cm széles (12,5 cm hosszú) rudakra vágjuk.
  10. A rudakat egyesével megsodorjuk úgy, hogy 20-22 cm hosszúak legyenek, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, kis szabad helyet hagyva köztük, mert sütés közben "meghíznak". :)
  11. 15 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jók, ha épp elkezdenek színt kapni, így kívül már ropogós, belül még puha lesz a grissini.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 42 668
elküldve: 23
receptkönyvben: 752
elkészítve: 35/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: sós süti
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

grissini durumliszttel, fokhagymás grissini, grissini fokhagymával és bazsalikommal

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dorci1994
dorci1994 Sun, 2013-12-29 10:52

Szia Ági78!

Nagyon tetszik a recepted, szilveszterre ezt néztem ki. Egy nagyobb társaságnak csinálnám, így az lenne a kérdésem, hogy egy adagból kb. hány darab lesz?

dorci1994
dorci1994 Sun, 2013-12-29 14:27

Az jó! :) Köszönöm a választ! Én is remélem, hogy jól sikerül majd. :)
Boldog új évet neked is!!!

FogdnéTóthMargit
Margó48 / FogdnéTóthMargit Sat, 2013-12-07 21:33

Ági78 elkészítettem a receptedet, nagyon jól sikerült. Kérdésem meddig marad ilyen finom? Ha szeretném, Karácsonyra, mikor kell elkészíteni? És hogyan tároljam? Válaszodat előre is köszönöm, Szia Margó

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-12-07 23:52

Szia Margó!
Nagyon örülök, hogy ízlett! :) Megmondom őszintén, még nem kísérleteztem hosszabb idejű tárolással, de gondolom két-három napot biztosan kibír. Szerintem "kiszárad", vagyis a belseje is ropogós lesz. Én tavaly ajándékba aznap sütöttem. Mindig gyorsan elfogy, így nincs mit tesztelni. :) Üdv: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-12-15 06:53

Ágikam! Szuper guszta a fotó is, a leírás is! Tudnék egyet "ropogtatni" most! Foki es bazsi? Jöhetnek mindig! Talán plussz egy kis csilivel is megdobom! Feltétlen kell Karácsonyra! köszi-puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-12-15 08:19

Szia Torma! Szívesen! Örülök, hogy tetszik. Hűűűű a csili biztos jót tesz majd neki... felnőtt grissini lesz. :D Én is épp most számoltam, hogy hány adagot is kéne sütni, hogy mindenkihez tudjunk vinni.
Jó ropogtatást! :) Puszi: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-14 13:29

Kedves Ági78!

Nagyon guszta, köszönöm, mentve.:-O
Már sok sós, kelt finomság gondolata futott végig az agyamon, nézegetve itt a reciket, - listán is vannak az édesek, sósak karácsonyra és szilveszterre,- már nem akartam változtatni, nagyon, de .......- nem tudok ellenállni, besorolom, köszönöm.:-O

Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-12-15 08:26

Kedves Éva-Anyóca,
Ezzel én is így vagyok, de van egy olyan érzésem, hogy az utolsó pillanatig változni fog a "menü", mert folyton találok valami mást. :) Örülök, hogy felkerült a listádra és köszi, hogy megírtad!
Neked is szép napot!
Puszi: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2012-12-12 17:18

Épp nemrég sült ki, de mérges vagyok, mert amikor a hideg lépcsőházban felvittem Anyáékhoz megsütni, kissé lelapult, hiába takartam be alaposan. Amúgy szívesen varázsolok ide, tessék, itt van:.............................. Akinek varázs szeme van, az látja. :-D Az illata persze most nagyon jó, mint mindig. Puszi: Gabi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2012-12-12 15:36

Ágikám, ez gyönyörű megint! Én is nagyon régóta meg akarom sütni ezeket a kenyérrudakat, de valahogy eddig elmaradt. Pedig te is tudod, mekkora kelt tészta rajongók vagyunk. Muszáj lesz elkészítenem. És kérdésedre válaszolva - még ha költői is - nem is kell több annál, mint amiket leírtál (hóesés, cserépkályhában ropogó tűz, finom illatok, no meg nyugalom és harmónia) pont ezek tesznek boldoggá engem is. :-) Nálam mindjárt megy a sütőbe a kenyér, szóval lesz némi részem a jó illatokból. (Itt most épp nem esik a hó.) Sok puszi: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-12-12 16:18

Szia Gabi! Köszi! :D Bizony, bizony! Egy finom kelt tészta bármikor jöhet. Ha kisült a kenyered varázsolsz nekem ide egy szép szeletet? :D Biztos már nagyon jó illata van! Millió puszi: Ági

349
finomliszt 30 dkg
durumliszt 20 dkg
víz 3 dl
2 tk
cukor 1 csipet
élesztő 2.5 dkg
bazsalikom 1 marék
olívaolaj 4 ek
fokhagyma 4 gerezd