Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás fehérboros sajtkrémleves

Fokhagymás fehérboros sajtkrémleves
Fokhagymás fehérboros sajtkrémleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Alapjában véve a hagymás alapú levesekhez jól megy a fehérbor, itt hasonlóképp jártam el, mint egy fokhagymakrémlevesnél vagy francia hagymalevesnél. A füstölt sajttal viszont óvatosan kell bánni. A levet én úgy készítettem, hogy a füstölt sajtot is belefőztem, így viszont túlságosan intenzív íze lett. Egy javított verzióban már viszont kevesebb füstölt sajttal jobb ízt lehet elérni, így épphogy csak a kellő pikáns ízét kapja meg, és nem nyomja el a többi ízt a levesben.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A fohagymát megtisztítjuk, összezúzzuk/lereszeljük, és kb. 3-4 evőkanál vajon elkezdjük párolni (nem szabad megbarnulnia), ha már kellőképpen felszabadultak az illóolajok, akkor hozzáteszünk kb. 3-4 evőkanál lisztet (ha sűrűbbet szeretnénk, akkor tegyünk bele több lisztet és több vajat), amivel összepirítjuk (hasonlóképp készül, mint a besamel), majd adunk hozzá 1,5-2 liter hideg vizet, majd alaposan elkeverjük, hogy ne maradjon csomós, majd lasssan ismét melegíteni kezdjük, de időnként kevergetni kell, máskülönben csomós lesz.

  2. Ha összeforrt, hozzáadjuk a fehérbort, kb. 1-2 teáskanál ételízesítőt, kevés borsot, és ha még szükséges, akkor sót. A trappista sajtot lereszeljük, és a levesbe tesszük, illetve hozzáadjuk a tejszínt és a tömlős sajtot. Az egészet alacsony hőfokon gyakori kevergetés mellett felforraljuk.

  3. A füstölt sajtot szintén lereszeljük, és tálaláskor a leves tetejére tesszük, vagy aki szereti a füstösebb ízt, a leves ízesítésére is használhatja, és bele is főzheti.

  4. A levest pirítóssal tálaljuk, de mint a legtöbb sós alapú krémleveshez, a pirított baconszalonna is illik hozzá.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 022
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Brigi

Mióta szakács: 2012.10.21.
65 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kétsajtos leves, sajtleves fehérborral, fokhagymás krémleves sajttal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

612
tömlős krémsajt 10 dkg
trappista sajt 35 dkg
füstölt sajt 10 dkg
fokhagyma 5 gerezd
fehérbor 1.5 dl
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
vaj 1 ek
tejföl 150 g
finomliszt 3 evőkanál
kenyér 6 szelet
bacon 6 szelet