Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás fejessaláta

Fokhagymás fejessaláta
Fokhagymás fejessaláta
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a tojásos nokedli, és a rántott csirkemáj elengedhetetlen "tartozéka". Drága nagymamám készítette így a fejessalátát, sajnos az ő pontos receptjét már nem fogom megtudni, de nagyon hasonlót sikerült készítenem.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ne áztassuk sokáig a lében, különben összesik, és nem lesz roppanós a salátánk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A saláta külső, hibás leveleit leszedjük, a megmaradt salátaleveleket folyóvíz alatt többször megmossuk. Ha van salátacentrifugánk, akkor használjuk, ha nincs akkor csepegtessük le, és papírtörlőn szárítsuk meg. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
  2. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a cukrot, sót, az ecetet, és a 2 gerezd fokhagymanyomón áttört fokhagymát, lehűtjük, utána hozzákeverjük az olajat is.
  3. Tálalás előtt 5 perccel kiadagoljuk a salátaleveleket, majd az öntettel meglocsoljuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 513
elküldve: 5
receptkönyvben: 221
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

ecetes saláta, fokhagymás saláta, ecetes-cukros fejessaláta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Sun, 2014-02-16 15:09

Én egy méretes fej salátához készítettem el a megadott mennyiségű öntetet.A hozzászólásokból loptam a szalonnás ötletet.Mivel egy kis mangalicaszalonna volt még a hűtőben,azt vetettem be.A saláta jól sikerült,noha mivel Berzengóciában csak 9%-os ecetet lehet vásárolni,ebből a hozzávalóból 3 evőkanálnyi került az öntetbe.Cukorból is majdnem dupla mennyiséget tettem hozzá,hogy a szájunk ízének megfeleljen.Még valami:nem szabad elfelejteni,hogy a disznózsír ha lehül megdermed!Nagyon tetszik a nem mindennapi saláta!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2014-02-20 20:42

Szia!
Lehet kisebb százalékos ecettel is készíteni,csak akkor egy picit több kell belőle.
A cukor úgy ahogy írod ízlés dolga,de szerintem is egy kicsit édesen az igazi ez a saláta.
Ha szalonnával készíteném,akkor csak tálaláskor szórnám a tetejére.
Örülök,hogy ízlett :)
Szép estét!
Üdv:Mercedes

miko belane
miko belane Sun, 2013-05-19 20:45

Az én nagymamám pedig egy kis füstölt szalonnát pirított alá, olaj helyett és a lé megegyezik, melegen a salátára öntve. /erdélyiesen/

Az én nagymamám pedig egy kis füstölt szalonnát pirított alá

Ancsa7006
Ancsa / Ancsa7006 Sun, 2013-05-12 13:45

Kedves Mercedes!
Nálunk is ilyen saláta szokott lenni, csak a lé másképp készül, a nagymamától tanultam:
Sok gerezd fokhagymát apróra ( de nem nagyon apróra) aprítjuk és kicsit bővebb olajon megpitítjuk, majd felönjük kb 3 dl vízzel. Felforraljuk, és közben beletesszük a cukrot vagy a folyékony édesítőt és a sót. Néhány percig forraljuk, majd lezárjuk. Egy kicsi hülés után beletesszük az ecetet. Még nagyon melegen szoktuk a salátára önteni, hogy mire langyosra hül, addigra "megdögöljön" a saláta. Nálunk ezt Döglesztett salátának hívják.
Üdv: Ancsa

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2013-05-16 22:18

Kedves Ancsa!
Döglesztett saláta?Ilyenről még csak hallani sem hallottam,de találó név ;)
Üdv:Mercedes

pincekacsa
pincekacsa Wed, 2012-08-08 10:41

Jaj, de rég kerestem! A nagymamám csinálta így, bár gyereknek nem szerettem, mert egy kicsit meleg volt és olajos fokhagymás...De az íze a számban van és nem tudtam, hogyan kell elkészíteni! Köszönöm szépen. Néztem a derelyédet is, azt is régóta kerestem, mert láttam, hogy a nagymamám nem krumplis-tésztából készítette, köszi azt is!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2012-08-08 11:33

Kedves Pincekacsa!Nagyon örülök,hogy segíthettem akkor egy picit,a receptet illetően.És bízom benne,hogy tetszeni is fog.Az alapanyagok itt sokban különbözhetnek egymástól pl. az ecet és a fokhagyma erőssége,ezért én azt mondom,hogy óvatosan kezdjük el,és inkább kóstolgatva ízesítsük a saját nyelvünk ízére.Én mindig is imádtam drága Mamám fejes saliját így elkészítve,és még most is rajongok érte,habár sajnos már nem az ő kezével készül.Szép napot kívánok!Üdv:Mercedes

45
fejessaláta 2 közepes fej
porcukor 2 ek
ecet 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 2 ek
1 tk
víz 3 dl