Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás-kakukkfüves házi sajt

Fokhagymás-kakukkfüves házi sajt
Fokhagymás-kakukkfüves házi sajt
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sajt receptjét még Anyukám kapta valahonnan, amikor kisebb voltam. A régi receptes dobozunkban kutatva akadtam most újból rá a papír fecnire. A leírásban a sajt Boursin néven szerepel, bár igazán sem ízében, sem állagában nem hasonlít rá. Talán ízben mégis egy icipicit a fokhagyma és a kakukkfű miatt, de ettől függetlenül még isteni finom. Emlékszem, amikor Anyukám akkoriban elkészítette nekünk, én csak ámultam, hogy ilyet itthon is lehet. Most újból elkészítve nagy örömömre a régi ízek köszöntek vissza.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kísérletezhetünk más fűszerezéssel is. Kedvünk szerint darabolhatunk bele lilahagymát, metélőhagymát, medvehagymát, aszalt paradicsomot is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy fazékban a tejet a túróval együtt közepes lángon felforraljuk.
  2. Kicsit állni hagyjuk, majd egy szűrőn lecsepegtetjük.
  3. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a lecsepegtetett túrót, és kis lángon kevergetve újból felforrósítjuk.
  4. Belekeverjük a kakukkfüvet, a sót, borsot, és a fokhagymát is belepréseljük.
  5. Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a tojást és a szódabikarbónát.
  6. Kizsírozott formákba öntjük, és a kihűlést követően kiborítjuk.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 270
elküldve: 3
receptkönyvben: 267
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szaszy

Mióta szakács: 2010.09.28.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi sajt túróból, zöldfűszeres házi sajt

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bluesman
Bluesman Thu, 2012-08-23 11:54

A fűszerezése szerintem nagyon jó, de az első adagot valószínűleg mindenki kidobja, mert ennyi sóval gyakorlatilag ehetetlen. A fele só bőven elég lenne bele.

zsuzskabébi
zsuzskabébi Fri, 2012-05-04 12:31

Kedves Szaszy,

engem az érdekel, hogy ezt a sajtot kell-e érlelni? Készítettem már ilyen jellegű sajtot, de nem volt szó érlelésről, és rövid időn belül elfogyasztva nem volt az igazi. A férjemnek is gyanús volt, szerinte a sajtnak érnie kell. Szívesen elkészítném ezt a sajtodat, ha lenne valami infó az érlelést tekintve. Vagy legalább azt, hogy milyn az állaga így frissen-pár naposan fogyasztáskor.

Köszönöm!!
Zsu

Szaszy
Szaszy / Szaszy Tue, 2012-05-08 16:41

Kedves Zsu!
Mi mindig frissen fogyasztjuk, nem kell érlelni. Ennél a receptnél inkább a felhasznált fűszerek alakítják ki a sajt ízét. Az állaga a trappistánál picit lágyabb, a szódabikarbónától és a túrótól kissé lyukacsos, szemcsés, de jól szeletelhető.

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-11-20 21:59

Ez igazán jól hangzik.Nem kell oltóanyag....tetszik.Talán kecsketejjel is működik.Persze előre elkészített kecsketúróval.Ezt elmentem magamnak.Üdv:Bogi

Szaszy
Szaszy / Szaszy Wed, 2011-11-23 23:33

Örülök, hogy tetszik! :) Én is azért szeretem, mert mindenféle macera nélkül pikkpakk kész a sajt. Hmm..jól hangzik a kecsketúrós változat is! :) Üdv: Szaszy

Csipszi
Csipszi Sun, 2011-11-20 18:10

Szia Szaszi! Miért kell bele a tojás? Előre is köszönöm a válaszodat. Ági

Szaszy
Szaszy / Szaszy Wed, 2011-11-23 23:19

Szia Ági! Bocsi a kései válaszért! A leírás, ami alapján készítettem a sajtot nem tért ki rá, hogy mi is igazából a tojás szerepe, így biztosat nem tudok mondani, de talán a massza egybeállását, a végeredmény könnyebb vághatóságát segítheti (a tojás belekeverése előtt nekem még eléggé morzsalékos volt az egész)..Más ötletem nincs :) Üdv: Szaszy

468
tej 1 l
tehéntúró 50 dkg
vaj 5 dkg
kakukkfű 1.5 tk
fokhagyma 3 gerezd
2.5 teáskanál
négyszínű bors 0.25 teáskanál
szódabikarbóna 0.5 tk
tojás 1 db
sertészsír 1 ek