Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás-kefíres kenyér

Fokhagymás-kefíres kenyér
Fokhagymás-kefíres kenyér
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig féltem a túlságosan ízesített kenyerektől, mert jellegzetes ízük erősen meghatározza, milyen ételekhez ehetjük őket. Ez a fokhagymás kenyér sem való vajas-dzsemes vagy vajas-mézes kenyérnek, de sebaj, mert mindenféle sós ételhez viszont kitűnő. Sőt, sokkal kevesebb feltéttel is beéri, mint a kenyerek általában. Csak megvajazva friss paradicsommal, paprikával is fenséges reggeli, vacsora vagy uzsonna lehet belőle.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki fél az erős fokhagymaíztől, próbálja ki úgy, hogy csak 1 gerezdet tesz a tésztába. Már az is kellemes, nagyon diszkrét finom ízt ad a kenyérnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefírt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, 1,5 dl langyos vízben pedig 2 gerezd zúzott fokhagymát, mindezt tésztává dagasztjuk az élesztős kefírrel és az olajjal. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük.
  3. Lazán átgyúrjuk, hosszú hengerré formáljuk, kettéhajtjuk, és összefonjuk. Tepsire tesszük pihentetni kb. negyed órát. A tetejét ollóval becsipkedhetjük vagy késsel bevagdoshatjuk. Közben a sütőt bekapcsoljuk.
  4. 1 púpos ek tejfölt 1 jó csipet sóval és 1 gerezd zúzott fokhagymával összekeverünk, és megkenjük vele a kenyeret.
  5. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük. Ha nagyon pirulna, fedjük le alufóliával vagy sütőpapírral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 6 106
elküldve: 6
receptkönyvben: 261
elkészítve: 13/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

fokhagymás kenyér, kefíres kenyér, fehér kenyér fokhagymásan

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

reka626
Rékci / reka626 Mon, 2015-07-20 14:16

Köszönöm ezt a receptet, Fahéj! Nagyon finom lett, tökéletesen érződik rajta a fokhagyma. Ha kicsit megpirítanám a kenyérszeleteket, olyan lenne, mint a fokhagymás bake rolls. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2015-07-21 06:21

Kedves Réka!
Örülök, hogy ízlik. Egészen elfeledkeztem erről a kenyeremről. Most, hogy eszembe juttattad, -hőség ide vagy oda- azt hiszem, nekiállok, annyira előttem van a finom illata. :))
Üdv: Fahéj

arte
arte / arte Mon, 2014-05-05 18:40

Kedves Fahéj!

Köszönet a receptért, ez a kenyér nagyon-nagyon finom! :-) Nálunk most hosszú időre ez lesz a sláger reggelire, ebédre, uzsonnára, vacsorára... :D
Üdv:

Arte :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-05-06 10:55

Kedves Arte!
Örülök, hogy ennyire megtetszett ez a kenyér. Mindig jó étvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-05-07 17:24

Nagyon örülök, hogy sikerült! A vajat nem muszáj teljesen folyósra, elég, ha olyan tejföl szerű az állaga.
Üdv: Fahéj

fishers
fishers Wed, 2014-03-26 16:22

Kedves Fahéj!
Jénaiban sütném meg a kenyeret, sütőpapírral bélelve.
Szerinted jó lenne így? Fedjem le a tálat?
Nagyon tetszenek a receptjeid, biztos körülnézek még nálad.
Előre is köszönöm a segítséged! További szép napot!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-03-28 15:19

Kedves Fishers!
Erről nem tudok mit mondani, mert sosem sütök jénaiban kenyeret. Egyszer beleragadt a sütőpapír, úgy kellett milliméterről milliméterre kikaparászni a kenyér aljából, sóval soha többet! Én csak fedő nélküli formában vagy csak a tepsire téve sütöm a kenyereket. Szerintem felesleges letakarni, ha jól zár a sütő.
Szép hétvégét! Fahéj

fishers
fishers Fri, 2014-03-28 16:56

Kedves Fahéj!
Köszönöm, írok majd, hogy hogy sikerült. Minden jót Neked!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2013-04-07 17:47

Szia Fahéj!

Egyszerűen tökéletes! :) A tészta állaga, az íz is fantasztikus. Igaz én elhagytam a fokhagymát belőle, de nagyon finom :)
Köszi szépen a receptet!
Üdv: Rita

sütitünde
sütitünde Wed, 2013-03-20 20:49

Kedves Fahéj!

Mennyi idő kb. míg megsül? Köszi a választ előre is :) Kellemes Húsvétot!

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-11-30 21:52

Kedves Fahéj!
Kipróbáltam ezt a kenyeret is és irtó finom lett! Legközelebb dupla mennyiséggel kell süssem, mert így még ideje sincs kihűlni rendesen! :) Köszönöm ezt is!
Üdv: Samiya

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-30 22:23

Igazán nincs mit! :) Örülök, hogy megtetszett. Nálunk is csak azért elég az egy adag, mert legtöbbször csak ketten vagyunk rá.
Üdv: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-07-23 16:16

Kedves Fahéj!

Isteni szép kenyeret sütöttél, mint mindig. Alig várom, hogy kipróbáljam. Nagyon jó ötlet a fokhagyma+tejföl kombó. Értesítelek az eredményről. Köszönöm a receptet. Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-07-23 16:49

Kedves Évi néni!
Fokhagyma+tejföl kombó (:D) a borjúkötélről jutott eszembe, mert azt is azzal kentem meg, és mindenki beleszeretett az ízébe. Várom a beszámolót!
Üdvözlettel: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-07-23 15:05

Tökéletes esélyed van rá, azzal is nagyon finom, sőt! Én is hol kenyérliszttel, hol sima liszttel dagasztom a kenyereket, mindkettő jó! Mert ha kalácsnak jó, mért ne lenne jó kenyérnek? :))
Inkább az számít ennél, hogy milyen lágy a tészta. Mert ha túl lágy, nem tartja meg annyira a formáját sütés közben. Persze az íze akkor is finom lesz.
Üdvözlettel: Fahéj

Randika
Randika / Randika Mon, 2012-07-23 17:09

köszi a választ :)szerintem akkor is megesszük ha lepényformájú lesz :):):):) kifogom próbálni,belehajigálom a hozzávalókat a kenyérsütő gépembe,és meglátjuk mit hoz ki belőle::)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-07-23 10:59

Nagyon guszta, nagyon fincsi kenyérke, szeretném kipróbálni! :-))
Nagyon ügyes vagy:-D
Szép napot és hetet kívánok!

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-07-23 15:00

Köszi, kedves Éva!
Most nincs az a nagy kánikula, gyorsan állj neki! :))
Neked is minden jót: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-07-23 22:47

Kedves Fahéj!

Igen , szeretném a héten, ki tudja, mikor rohan le minket újra a meleg, bár...sokan azt mondják, hogy annyira meleg már nem jön vissza, de nem lehet tudni.:-)
Majd megírom, hogy sikerült, nagyon tetszik, a családnak is, remélem, ha elkészítem, ízleni is fog.:-))
Éva-Anyóca

526
kenyérliszt BL80 50 dkg
kefir 100 g
víz 2 dl
fokhagyma 3 gerezd
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 teáskanál
1 ek
napraforgó olaj 2 ek
tejföl 1 ek