Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás-spenótos-csirkés pizza salátával

Fokhagymás-spenótos-csirkés pizza salátával
Fokhagymás-spenótos-csirkés pizza salátával
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt az interneten keresgélve találtam ezt a kiváló pizza alaptészta receptet. Az évek során kipróbáltam különböző feltétekkel, szósszal, de ez a változat vezeti nálunk a legtöbbször elkészített pizzák listáját. A családom örök kedvence lett. A különlegessége ennek a pizzának leginkább az, hogy fokhagymás pizzaszósszal van készítve, nem a megszokott paradicsomos alappal. A másik szexepilje, hogy kenyérsütőgépben készül a tésztája. Bevallom, én nem nagyon szeretek a tészta dagasztással-kelesztéssel bíbelődni, ezért mindig a kenyérsütőgépemmel csináltatom ezt a munkafolyamatot, bármilyen kelesztett tésztáról is essen szó. Így időt is megtakarítunk, ez esetben amíg készül a tészta, addig elkészül a pizzaszószunk, a pizzafeltétünk és a salátánk is. De természetesen, aki a kézi dagasztásban jobban hisz, az csinálhatja kézzel, a recept úgy is működik. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti ezt a remek ételt!

hozzávalók / 4 adag

A pizzatésztához

A pizzaszószhoz

A feltéthez

A salátához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd beleszórjuk az élesztőt, félretesszük. A lisztet kimérjük, és átszitáljuk, majd a sót, az olasz fűszerkeveréket hozzáadjuk, és összekeverjük. A kenyérsütőgép aljára öntjük az élesztős vizet, a tetejére szórjuk a lisztet, majd a lisztre az olívaolajat. A kenyérsütőgépet dagasztás üzemmódra állítjuk, ami az én gépemmel ez 1,5 órát vesz igénybe. 
  2. Amíg a tésztánk készül, felteszünk forralni vizet egy edényben, ez arra kell majd, hogy leforrázzuk vele a spenótot. Ha nem kaptunk bébi spenótot, akkor az "öreg" spenót szárát érdemes eltávolítani, és eldobni, de a bébi spenótét nem kell, csak alaposan átmosni, és kisebb darabokra vágni.
  3. Tegyük bele egy hőálló tálba, és amikor felforrt a víz, egyszerűen öntsük rá a spenótra, teljesen lepje el a víz, és így hagyjuk pár percet állni.
  4. Addig a csirkemellet csíkozzuk fel vékony darabokra, majd az olívaolajjal keverjük össze a fűszerkeveréket, amivel végül dörzsöljük be a húst, pár percet ezt is hagyjuk állni. Addig a spenótot szűrjük le, tegyük félre.
  5. Forrósítsunk fel egy grillserpenyőt, és picit ropogósra pirítsuk (kb. 20 perc) a csirkecsíkokat, majd tegyük félre.
  6. Egy lábasban kis lángon olvasszuk fel a vajat, a fokhagymát futtassuk meg rajta, majd a lisztet adjuk hozzá, és keverjük el a vajjal, de vigyázzunk, nehogy leégjen. Mikor összekevertük, húzzuk le a tűzről, és folytonos kevergetés közben a hideg tejet lassan, kis adagokban adjuk hozzá. (Én erre egy habverőt használok, mivel azzal egyszerűbb csomómentesre keverni a szószt.) Ha nagyon sűrű lett, akkor több tejet adjunk hozzá, egy picit tegyük vissza a tűzre, és kis lángon, kevergetve egy tejföl sűrűségű szósszá sűrítjük. A végén hozzáadjuk a sót is.
  7. Amikor a kelesztőprogram befejeződött, a sütőt 220 fokra és hőlégkeverésesre állítjuk. A megkelt tésztát egy lisztezett gyúródeszkán kb. 1cm vastagra és téglalap formára nyújtjuk, majd a kiolajozott tepsibe helyezzük, és a kezünkkel a széleit picit kihúzogatjuk a tepsi szegélyre.
  8. Vékonyan megkenjük a fokhagymás szósszal, majd  egyenletesen eloszlatjuk rajta a spenótot, utána a csirkecsíkokat, majd a tetejére tesszük a reszelt sajtkeveréket, és rámorzsoljuk a tetejére a rokfort sajtot.
  9. A sütőt levesszük 200 fokra, és kb. 20-25 percig sütjük a pizzát, amíg a sajt szépen rápirul. Az asztalra kerüljön ketchup, barnaszósz és hot pepper szósz, amivel - ízléstől függően - a pizzánk tetejét meglocsolhatjuk. Én speciel a hot pepper szószt választanám. :)
  10. Az előre összedarabolt saláta alaphoz adjunk még hozzá darabolt lilahagymát, kígyóuborkát és félbevágott koktél paradicsomokat. Tálaláskor tetszés szerinti pesto szószt tegyünk rá.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 45x35x3 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 565
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Monique

Mióta szakács: 2013.04.06.
73 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pizza
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fokhagymás-spenótos-csirkés pizza pestos zöldsalátával, kenyérsütőben dagasztott spenótos csirkés pizza, háromsajtos pizza, csirkemelles pizza

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1712
rétesliszt 150 g
finomliszt 350 g
instant élesztő 7 g
víz 3 dl
olasz fűszerkeverék 2 teáskanál
barna cukor 1 teáskanál
1 tk
olívaolaj 1 ek
olívaolaj 2 ek
vaj 100 g
finomliszt 100 g
fokhagyma 4 gerezd
tej 0.5 l
1 tk
csirkemell filé 500 g
spenót 300 g
fűszersó 30 g
mozzarella 200 g
cheddar sajt 200 g
kéksajt 100 g
olívaolaj 1 ek
salátakeverék 500 g
koktélparadicsom 16 db
lila hagyma 1 nagy fej
kígyóuborka 0.5 db
pesto 190 g