Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás tépőkenyér egy kis extrával

Fokhagymás tépőkenyér egy kis extrával
Fokhagymás tépőkenyér egy kis extrával
140 perc / előkészület: 90 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekekre szoktam vigyázni. Az egyik alkalommal késő este, amikor már néma csend honolt, rendet raktam a háziak konyhájában, és a kezembe akadt egy Jamie Oliver könyv. Belelapoztam, és megpillantottam a receptet, ami az ihletett adta. Két dolgot elvettem, majd egy kis sajtot hozzáadtam... És ekkor még csak a tészta és a fűszervaj volt meg. Aztán azt mondta a párom, miközben kóstolgattuk, hogy neki egy kis muzsdéj hiányzik. Nekem egy kis sajt hiányzott. Így összeállt a tökéletes ízvilág.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Fűszervaj

Tunkoló

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy tálba kimérjük, rászórjuk az élesztőt és a kávéskanálnyi sót, majd a közepén, egy mélyedést kialakítva, szép lassan hozzáöntjük a fél liter langyos vizet. Alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, adunk még hozzá vizet.
  2. Egy liszttel meghintett gyúródeszkán, legalább 5 percig gyúrjuk.
  3. Meleg helyen, letakarva egy órát kelesztjük. Közben elkészíthetjük a fűszervajat és a tunkolót.
  4. Egy 25x35-ös tepsi alját és oldalát gazdagon kenjük ki a fűszervajjal.
  5. A kelt tésztából tépjünk kis golyókat (ping pong és/vagy teniszlabda nagyságokat), formázzuk meg, és kenjük meg bőven a fűszervajjal, majd helyezzük a tepsibe, egymás mellé.
  6. Amikor végeztünk, takarjuk le, és fél órát újra pihentessük, kelesszük.
  7. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  8. A sajtot vágjuk kis szeletekre, katonákra, és szúrjuk be a labdáink közé, mielőtt a tepsit bedugnánk a sütőbe.
  9. Az alsó polcra toljunk be egy nagy gáztepsit, és a fölötte lévő polcon, süssük 30 percig.
  10. Fél óra sütés után kivesszük, és a maradék fűszervajjal megkenjük a tetejét.
  11. Tovább sütjük 150 fokon, amíg szép, aranybarna nem lesz a teteje.

Fűszervaj

  1. A vajat picit felolvasztjuk, fűszerezzük.
  2. Ha valaki nem szereti a nagyon fokhagymás ételeket, az nyugodtan használjon kevesebbet. Ez az a mennyiség, amitől az ember órákkal később is érzi, hogy fokhagymát evett.
  3. A fokhagymát megpucoljuk. 3-4 gerezded félreteszünk a tunkolóhoz. A maradékot felaprítjuk, és fokhagymatörővel a vajba nyomjuk.
  4. Alaposan elkeverjük a hozzáadott fokhagymát és fűszereket, majd hűvös helyen pihentetjük.

Tunkoló

  1. A tejfölbe belenyomjuk a fűszervajból félretett 3-4 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és belereszeljük az ide szánt füstölt sajtot.
  2. Hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
  3. Amikor a kenyér elkészült, az asztal közepére tesszük a tunkolóval együtt, és bátran nekiesünk.
  4. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 329
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

eragal

Mióta szakács: 2014.08.30.
43 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sajtos-fűszervajas kenyérke, fokhagymás kenyérgolyók tejfölös mártogatóval

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1049
finomliszt 800 g
finomliszt 1 evőkanál
instant élesztő 7 g
víz 550 ml
füstölt sajt 10 dkg
1 kávéskanál
vaj 250 g
fokhagyma 1 fej
citromhéj 0.5 citromból nyert
cayenne bors 1 kávéskanál
tejföl 4 dl
0 ízlés szerint
füstölt sajt 10 dkg
cayenne bors 2 csipet