Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymasó

Fokhagymasó
Fokhagymasó
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha túl sok fokhagymánk van otthon, és nem akarjuk őket kidobni, akkor ez az egyik legegyszerűbb módszer arra, hogy tartósítsuk a fokhagymánkat.

Ami a képen látszik, az kb. 1 éves már, semmi baja nincs, viszont nagyon intenzív fokhagyma illata és íze van a sónak. Én már nem használok külön fokhagymát és sót pl. az uborkasalátához (nem igazán kellemes néha az ember gyomra ha már megette). Így is megvan a finom fokhagymás íz.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Befőttesüvegben a legegyszerűbb, de akár mikrós dobozban is megpróbálhatjuk. A mennyiségtől függ.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vegyünk egy befőttesüveget, és rakjunk egy réteg sót, majd szórjuk közé a megpucolt fokhagymagerezdeket, ezután ismét só és megint fokhagyma. Folytassuk, amíg az üveg majdnem tele lesz.
  2. Ezután már semmi dolgunk nincs vele, mert a só kivonja a fokhagymából a nedvességet és az ízanyagokat.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 808
elküldve: 1
receptkönyvben: 230
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Lardee

Mióta szakács: 2010.02.10.
31 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, télire, befőtt

egyéb elnevezések

tartós fokhagyma, üvegben eltett fokhagyma, fokhagymás házi fűszersó

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Juditka
Juditka / Juditka Thu, 2011-12-01 12:31

Ha már kivonta a só a fokhagymából a lényeget, akkor azokat kikell majd piszkálnom belőle vagy hagyjam igy ahogy van mig el nem fogy?

Lardee32
Lardee / Lardee32 Thu, 2011-12-01 16:21

szia Juditka,
amit a képen látsz, az kb egy éves... én benne hagytam a fokhagyma gerezdeket, de ahogy gondolod. Ha csúnyának tartod, akkor szedd ki...

Marcsi

Gyermely2009
Gyermely2009 Tue, 2011-11-29 16:02

Köszönöm! Ez csoda jó ötlet! Ezt a módszert alkalmazom zeller levél tartósításánál, de ez eddig eszembe sem jutott!! Éva

Gyermely2009
Gyermely2009 Thu, 2011-12-01 17:27

Szia Lardee32!
Igen, én a zellerlevelet alaposan megmosom, lecsepegtetem.Hagyom száradni kicsit , és egy üvegbe(nálunk 5 l-es)rakom szép sorba.Alulra só, aztán egy rétegben zellerlevél ,ismételten egy réteg só és így tovább, amíg tart a készlet.Az üveg tetejére egy réteg só kerüljön. Egész télen kiszolgál, hol a zellerlevél, hol a finom só, mikor mire van szükségünk.Szia :Éva

Lardee32
Lardee / Lardee32 Thu, 2011-12-01 16:22

Szia Éva,
na én a zellerleveleset nem ismerem, azt is csak simán beteszed a só közé ?
Használd egészséggel.

Marcsi

34
fokhagyma 5 fej
50 dkg