Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymával tűzdelt padlizsán-steak borsmártással Steiner Kristóftól

Fokhagymával tűzdelt padlizsán-steak borsmártással Steiner Kristóftól
Fokhagymával tűzdelt padlizsán-steak borsmártással Steiner Kristóftól
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bevallom, sokszor úgy melegítem elő a sütőt, hogy még azt sem tudom, mit készítek majd - amúgy is jólesik a duruzsolása, és mire már 200 fokon izzik, biztosan kitalálom, mi legyen a menü.

A legegyszerűbb választás a padlizsán - mert hamar megvan, mert az egészben sült változatból tucatnyi különféle fogás felé indulhatok el - az erdélyi zakuszkától a libanoni baba ganoushon át egészen a Kristóf Konyhája szakácskönyvben megosztott indiai "Bollywood" padlizsánig, most azonban egy egészen új irányt mutatunk padli barátunknak. Először a vadiúj YouTube műsorom konyhájában dobtam össze vendégeimnek, és úgy rákattantunk mind, hogy elhatároztam, közkinccsé teszem a receptet, a #NövényiHétfő előtt tisztelegve.

hozzávalók / 1 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra melegítem, a padli héján lukakat ejtek egy kis késsel, és a felezett fokhagymagerezdeket betömködöm - sütő hiányában tűzforró, száraz serpenyőben vagy alufóliával lefedve is készülhet.
  2. Hétpercenként forgatva rajta egyet mindenhol feketére égetem - a belseje ilyenkor még krémes és puha, a fokhagymák pedig szinte beleolvadnak a padlizsán húsába.
  3. Amíg kezelhető hőmérsékletűre hűl, kikeverem a marinádot - a szójaszósszal, sziruppal, sóval, borssal, a füstölt paprikával és 1 evőkanál olvasztott növényi zsiradékkal. Jelzem, az őrölt kömény sem áll rosszul neki.
  4. Miután meghámoztam a padlizsánt, ügyelve, hogy egyben maradjon, alaposan megfürdetem a marinádban. Amíg szívja magába az ízeket, elkészítem a borsmártást.
  5. Száraz, forró serpenyőben kissé megpirítok egy jó kiskanálnyi borsot, sózom, belepréselek egy gerezd fokhagymát, majd rászórom a sörélesztőpelyhet - ezt Zsuzsmó barátnémtől tanultam, csók neki -, és mielőtt megégne, rázuttyantom a margarint is, majd ha felolvadt, és már kissé megpirította a fokhagymát, felöntöm a növényt tejjel, és állandó kevergetés mellett kissé besűrítem. Bevallom, én őt is meg szoktam kínálni egy csepp juharsziruppal.
  6. A borsmártást egy csészébe csurgatom, majd ugyanebben, a még mindig forró serpenyőben, lapos kiszedőkanállal meglapogatva "medium rare"-re sütöm a padlizsánsteaket, mindkét oldalán.
  7. A fűszeres-aromás mártással meglocsolva tálalom - köretnek remek mellé a steak burgonya, a friss, mustáros mártással kevert zöldsaláta vagy épp a párolt bébirépa, kelbimbó és zöldbab kombó is... nem mintha magában nem volna tökéletes!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 970
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
986 recept

egyéb elnevezések

fűszeres sült padlizsán

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

517
padlizsán 1 db
fokhagyma 3 gerezd
margarin 3 ek
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
mustár 1 ek
szójaszósz 0.5 teáskanál
juharszirup 5 ml
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
élesztőpehely 3 ek
növényi tej 1.2 dl
ecet 3 csepp