Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foltos tőkehal zöldségekkel bazsalikomszószban

Foltos tőkehal zöldségekkel bazsalikomszószban
Foltos tőkehal zöldségekkel bazsalikomszószban
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ideális vacsoravendégeknek készítve, mert egyes lépéseknél ott lehet hagyni, és a maradék fehérbort tesztelni a vendégekkel... Nagyon könnyed fogás, de laktató. Az ünnepi lakomák részeként is megállja a helyét. Szenteste készítettem el legutóbb, és így utólag örülök, hogy a lakomák előtt pihentettem a gyomromat.

hozzávalók / 4 adag

Hal és zöldségek

Bazsalikomszósz

ajánlat

Suvignon Semillion kaliforniai fehérbort használtam hozzá. Ez a fajta bor aperitifnek is beválik, és a tőkehal után is jól esik.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hal és zöldségek

  1. A póréhagymát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A sárgarépát meghámozzuk, és a hámozóval hosszú szalagokra vágjuk. A zellerszárakat megmossuk, végeit levágjuk, és felszeleteljük.
  2. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben.
  3. Beleszórjuk a póréhagymát, sárgarépát és zellert. 2 percig pirítjuk.
  4. Felöntjük a csirkealaplével és a fehérborral. Gyöngyözve forraljuk közepes tűzön, míg csak egy kisujjnyi lé marad a zöldségek alatt, és azok megpuhultak. Ez kb. 15 perc, de 10 perc után nézzünk rá. Addig kóstoljuk meg a fehérbort a vendégekkel, ha hívtunk. Ha nem hívtunk vendégeket, akkor is kóstoljuk meg, megérdemeljük.
  5. Ha túl sokáig kóstolgattunk, és alig van már lé a zöldségek alatt, önthetünk még alá forró vizet. Először fél decivel próbálkozzunk. Maximum 1 deci vizet öntsünk alá.
  6. A foltos tőkehalat 4 egyenlő részre vágjuk, és a zöldségekre helyezzük.
  7. A bazsalikomleveleket apróra tépkedjük, a halra szórva borsozzuk.
  8. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Ne hagyjuk magára!
  9. Közben a tányérokra, amin tálalni szeretnénk, forró vizet öntünk, hogy átmelegedjenek. Egymásra is tehetjük őket. Apróra vágjuk a második adag bazsalikomlevelet a szószhoz.
  10. A tőkehal átfőtt, ha az élénk pink színe halvány rózsaszínre váltott. Villával széthúzhatjuk a közepén is, hogy biztosak legyünk. Nem érdemes túlfőzni, mert kiszárad.
  11. A forró vizet leöntjük a tányérokról, és alul szárazra töröljük.
  12. A halszeleteket és a zöldségeket elosztjuk a 4 tányéron.

Bazsalikomszósz

  1. A citrom levét kifacsarjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk a fennmaradt forró lében, a citromlevet beleöntjük, és a felaprított bazsalikomlevelet beleszórjuk. Elkeverjük.
  3. A halszeleteken elosztjuk a bazsalikomszószt, és azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 523
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

ünnepi vacsora, szentesti vacsora, ünnepi ebéd, lazac zöldségekkel, hal zöldségekkel, vendégváró hal, egyszerű hal, egyszerű tőkehal, vendégváró tőkehal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

308
tőkehalfilé 55 dkg
vaj 50 g
póréhagyma 1 db
sárgarépa 2 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
fehérbor 1 dl
csirke alaplé 4 dl
bazsalikom 0.5 marék
1 tk
bors 0 ízlés szerint
vaj 25 g
citromlé 0.5 citromból nyert
bazsalikom 0.5 marék