Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott kalács Csokoládé és rúzstól

Fonott kalács Csokoládé és rúzstól
Fonott kalács Csokoládé és rúzstól
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy nehéz elhinni először, de tényleg nagyon egyszerű kalácsot készíteni.
Úgy voltam vele, mint a kenyérrel, hogy egy próbát megér. Ráadásul a pékségben 399 ft-ért akartak rám sózni egy kis fonott kalácsot, ezért gondoltam megpróbálom, lesz ami lesz! 

Az eredmény pedig az lett, hogy hetente készítem ez alapján a recept alapján, változatos kinézetben. :)
Variációk:

- 2 kisebb kalácsot fonok
- 1 nagyot fonok
- 2-2 rudat tekerek össze (vagy fonom) és vekni formába helyezem
- 1 nagy kalácsot fonok 3/4 rudacskából, amit kerek kuglófformába/tortaformába helyezek (remek az asztal közepére!)
 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bármikor ehető! Hétvégi reggeli, vagy egy kis tejjel uzsonnára, húsvéti dekorációnak... Bárminek kiváló.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy kiskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Addig megolvasztjuk a vajat, majd a lisztet elkeverjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a sóval.
  2. Hozzáöntjük a maradék tejet, a 2 tojás sárgáját és a felfutott élesztőt. Ezt a kenyérhez és a pizzához hasonlóan megdagasztjuk. Elég neki 5-8 perc, amikor már elválik az edénytől, és a kezünkre se nagyon ragad, akkor lesz jó! Lefedjük az edényt, és meleg helyen (jól körbebugyolálva takaróval) egy órán át kelesztjük.
  3. Ha minden jól ment, legalább a duplájára kelt ennyi idő alatt. Kicsit átgyúrjuk a lisztezett asztalon, majd 6 egyenlő félre vágjuk.
  4. Ezeket egyenként megsodorjuk, és hármasával összefonjuk! Én kb. 40 cm-es darabokra szoktam "nyújtani", majd ugyan úgy mint a hajat, összefonni. A végét kicsit nyomkodjuk össze és hajtsuk a kalács alá, hogy ne bomoljon szét.
  5. Vastagon kizsírozott vagy vajazott tepsire fektessük a 2 kalácsot egymástól a lehető legtávolabb, majd kenjük le tojással. Hagyjuk kelni még fél órát, (addig melegítsük fel a sütőt 180 fokra). Aztán megint kenjük meg a tojással, és mehet is be sülni. Kb. 30 perc alatt elkészül. Ha nagyon sülne a teteje, borítsunk rá alufóliát!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 372
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csokoládé és rúzs

Mióta szakács: 2014.05.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, foszlós kalács, fonott kalács, húsvéti kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Mon, 2017-04-10 10:54

Kedves Móni!
Biztatásodra megpróbálom én is megsütni, még soha nem mertem hozzáfogni (a kelt tésztától mindig féltem). Ehhez az alapanyag mennyiséghez mekkora tortaformát ajánlasz? (Ahogy írtad is, te is megsütöd tortaformában is.) Előre is nagyon köszönöm a válaszod!

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Mon, 2017-04-10 14:54

Kedves Mamokam0129!

Köszönöm, hogy írtál és nagyon remélem hogy neked is sikerülni fog :)
Első tipp: dagaszd körülbelül 5-10 percig, még már nem lesz túl ragacsos a tészta. Vedd ki nyugodtan az edényből és az enyhén lisztezett asztalon "gyepáld". Utána nagyon jól bugyoláld be az edényt konyharuhába, aztán onnan is tovább dugd be az ágyba és jól takard be és még a párnádat is rádobhatod! 1 órát hagyd ott (csukott ablaknál) és biztosan sikerülni fog. (fontos, hogy utána a tepsiben is hagyd kelni a fonás után -sütés előtt).
Ez egy 26 cm-es, kuglóf aljazatú tortaforma (azért van lyuk a közepén). Készítettem már 25-ösben is, abban is ilyen lett. Ha nem kuglóf az alja, akkor azt javaslom, hogy inkább ne tortaformába rakd, hanem sodorj 3 vékony rudat a tésztából, fond össze és úgy formálj belőle koszorút. Így laposabb lesz (nem olyan magas, mint a képen) de nagyon csinos :)

Mamokam0129
Mamokam0129 Tue, 2017-04-11 10:24

Nagyon köszönöm a kedvességed, és a gyors, részletes segítséged! Amint alkalmam lesz rá, megsütöm. (Húsvétra vendégeim jönnek, így nem merem rögtön elsőre...!) Szép ünnepet és minden jót kívánok!

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Sun, 2017-04-09 09:21

Kedves Audrey69!

Nagyon örülök, hogy elkészítetted, annak pedig különösen, hogy nektek is ízlett :) *-*
Újabban egy (nagyobb) fonatot készítek és kerek tortaformába, vagy kerek kuglófformába rakom és úgy sütöm meg. GYÖNYÖRŰ lesz :) Most, hogy jön a húsvét, ajánlom, hogy így is készítsd el, nagyon szépen mutat az asztal közepén.
És köszönöm szépen, hogy írtál nekem :)
Csokoládé és rúzs/Móni

Audrey69
Audrey69 Sat, 2017-04-08 23:12

Nagyon finom a kalácsod! Ma megsütöttem és nem tudunk betelni vele. Különösen azért, mert a múlt hétvégén is csináltam egyet, német recept szerint - pocsék volt a recept! Köszönöm! És gratulálok!
Adri

448
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
vaj 5 dkg
tojássárgája 2 db
2 csipet
cukor 3 csapott ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db