Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott kalács Ilditől

Fonott kalács Ilditől
Fonott kalács Ilditől
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Forrás: egy 1982-ben kiadott Pelle Józsefné Főzőiskola című könyvből van a recept.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha elkezdjük, rájövünk, hogy nem is bonyolult. Jön a kérdés: miért nem sütök ilyet gyakrabban? :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 3 dl tejbe beletesszük a 3 kávéskanál cukrot, majd amikor meglangyosodott, hozzámorzsoljuk a 3 dkg élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Közben a liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt és kb. az egy dl meglangyosított tejet. Jól kidolgozzuk úgy, hogy elváljon a táltól és a kezemtől is.
  3. Letakarva, szobahőfokon egy órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük.
  5. Utána attól függően, hogy három kisebb vagy két nagyobb kalácsot szeretnék, feldaraboljuk a tésztát, majd a darabokat háromba vesszük.
  6. Rudakat sodrunk belőle, és összefonjuk, a kalácsfonatokat megkenjük a felvert egész tojással, és kb. 20 perc alatt (tűpróba) készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 114
elküldve: 0
receptkönyvben: 152
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Szabolcsi Ildikó

Mióta szakács: 2010.05.25.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vajas kalács, kelt kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

imma
imma Tue, 2012-01-31 13:56

nagyon finom lett, csak szétterült, mint az alföld. hát, a sütőnk talán nem a legalkalmasabb hozzá. meg nekem hiányzott belőle egy kicsivel több só is. de nem adom fel, legközelebb kisebbeket csinálunk, hátha :)

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut Tue, 2012-01-31 22:00

Szia Imma!
Örülök, hogy finom lett!
A "terülés" néha nekem is gond. Viszont igazad van, mert amikor két nagyobbat és két egészen kicsit készítettem, a kalácsnak esze ágában sem volt kilapulni. :)
Üdvözlettel:
Ildi

boribakter
boribakter / boribakter Sat, 2012-08-25 12:51

Lehet, hogy sóból több kell, és akkor nem terül szét...? Egy másik kalácsreceptemben 1 teáskanál sót írnak, én mindig így sütöttem, igaz, az kenyérsütőgépbe való, félkilós liszt arányában.

1203
élesztő 3 dkg
tej 4 dl
cukor 9 dkg
cukor 1.5 teáskanál
finomliszt 90 dkg
1 csipet
vaj 9 dkg
tojássárgája 3 db
tojás 1 db