Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott kalács Morzsácskától

Fonott kalács Morzsácskától
Fonott kalács Morzsácskától
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számtalan kalács receptet találtam a neten, könyvekben. Összeadtam, kivontam, végül elkészítettem úgy, ahogyan én láttam jónak, finomnak. És tényleg finom lett. Még melegen muszáj volt megkóstolnom, egy lehelet vaj és egy csöpp méz kíséretében.
 
Nem egy bolti, levegős, 5 szelet után is üres a gyomrod tészta lett a végeredmény, hanem egy tömörebb, laktatóbb, finomabb finomság.
A kreatív, ügyes kezű vagy vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a 4-es, de akár a 9-es fonatot is. :)
Ha kell egy kis segítség, a youtube-on fellelhető a 4-es fonás, én is onnan tanultam. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Illik hozzá a teavaj. Nagyon finom vajasan-mézesen, vagy akár Húsvétkor vaj, főtt sonka és torma kombinációval. ;)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen futtatjuk.
  2. Egy nagy tálba belerakjuk a lisztet (ha átszitáljuk, könnyedebb lesz), a cukrokat, a sót, reszelt citrom héját, közepébe krátert készítünk, és beleütjük a tojást és az olvasztott vajat, illetve a felfutott élesztős tejet (nem egyszerre, hanem kis adagokban, annyit amennyit felvesz a liszt). Kézzel addig gyúrjuk, amíg egy laza szerkezetű, nem ragadós tésztát nem kapunk. Kb. 1 órára meleg helyre tesszük kelni, egy konyharuhával lefedve.
  3. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot három felé vágjuk, és kb. 15 cm-es kígyócskákat gyurmázunk belőle. A másikat vághatjuk négy felé, és próbálhatunk csinos négyes fonatot fonni a kígyókból.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a megfont tésztát. Megkenegetjük egy felvert tojás sárgájával, és még 15-20 percig hagyjuk pihenni. Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokosra. 30 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 010
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Morzsácska

Mióta szakács: 2012.07.12.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács, fonott kalács, Húsvéti kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

778
friss élesztő 25 g
cukor 0.5 ek
tej 1.5 dl
finomliszt 50 dkg
cukor 70 g
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 10 dkg
tojás 1 db
1 kávéskanál
tojássárgája 1 db