Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott minikalács

Fonott minikalács
Fonott minikalács
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok egy kimondottan húsvétra ráállt ember, ezt a kalácsot merő véletlenül sütöttem meg éppen húsvétkor.

Ami tény: életem egyik legjobb kelt tésztája lett egyrészt, másrészt brióst hajtogatni az egyik legszórakoztatóbb konyhai tevékenység. Leírva sokkal bonyolultabban hangzik, mint a képek alapján megcsinálni. Sajnos nem tudok fázisfotókat csatolni, de a blogon belinkeltem a precíz fázisfotókat tartalmazó lelőhelyet.

Ebből a mennyiségből 6 db lesz, tenyérnyiek, melegen foszlósak, hidegen csak simán nagyon finomak. (Sózott vajat használtam, ami miatt nálam egyáltalán nem édes kalács lett - nagyon jól ment hozzá a sonka és a torma.)

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük az élesztőporral, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és a langyos tejet. Fakanállal összekeverjük. Beleöntjük az olvasztott vajat is (sózottat használtam, azért nem írom a plusz sót), és innen kézi robotgéppel dagasztjuk be.
  2. Hagyjuk kelni 15 percet.
  3. A megkelt tésztát 3 részre vágjuk, a harmadokat kettévágjuk (6 kis darabnál tartunk).
  4. Mindegyik 1/6 gombócot négybe vágjuk (24 még kisebb darab).
  5. Egy minikalácshoz 4 kis golyót használunk: a kis golyókból kb 20 cm hosszú hurkákat sodrunk (kicsit lisztezzük az aljzatot, de nem ragadt) és brióst hajtogatunk. (2 hurkát lefektetünk, ezekre derékszögben a másik kettőt, keresztezzük őket, majd először az óramutató járásával megegyező, aztán ellentétes irányban összehajtogatjuk.)
  6. A kész briósokat még 10 percig hagyjuk kelni, aztán lekenjük őket tojással, és 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 729
elküldve: 2
receptkönyvben: 86
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

eztettem

Mióta szakács: 2012.09.01.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

briós, minikalács, fonott briósok cukor nélkül

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lindros
lindros Wed, 2016-06-08 09:37

Nekem ez a kalács a legjobb. Többször elkészítettem és minden esetben tökéletes lett. Kellemes állag, az íz tökéletes, és nem beszélve arról, hogy gyorsan elkészíthető. Egyszóval: remek!

751
finomliszt 37.5 dkg
instant élesztő 1 tasak
tej 1.9 dl
tojás 1 db
cukor 2 ek
vaj 7.5 dkg
1 csipet
tojás 1 db