Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Formabontó máglyarakás

Formabontó máglyarakás
Formabontó máglyarakás
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tartalmas leves után kiváló 2. fogás. De desszertként is nagyon szeretjük.

A hab kicsit törik, de ez ebben az esetben azt hiszem nem érdekes:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A máglyarakás magas süti. Olyan tepsit válasszunk, amit a kiflik magasan megtöltenek. A habnak elég, ha a negyede van a tepsiben, mert ha kemény habot készítettünk, nem fog lefolyni róla.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat megpucoljuk, félbevágjuk, magházat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk.
  2. Lehetőleg egy teflonedénybe beletesszük az almaszeleteket, megszórjuk porcukorral, és kevergetve karamellizáljuk. Ne maradjon alatta lé. Ha kész, megszórjuk fahéjjal és elkeverjük (ha savanyú az alma, tehetünk még rá 1 ek. porcukrot, de túl édes ne legyen).
  3. A kifliket kb. 1-2 cm-es karikákra vágjuk, beletesszük egy tálba.
  4. Forró tejbe beletesszük a vaníliás cukrot. A tej felét ráöntjük a kiflikre, átforgatjuk, majd a másik felét is. Fontos, hogy a tejet a kiflik beszívják, de ne tocsogjon, ázzon szét.
  5. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájába alaposan elkeverünk 5 ek. cukrot. Hozzáadjuk a tejes kiflikhez, elkeverjük.
  6. A tepsit vastagon kivajazzuk, alaposan megszórjuk zsemlemorzsával. Beleöntjük, egyenletesen eligazgatjuk a kiflikarikákat, rátesszük az almaszeleteket. 4 ek. lekvárt elsimítunk rajta, és meglocsoljuk a sütőrummal.
  7. Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20 percig sütjük.
  8. A fehérjét nagyon kemény habbá verjük a maradék 3 ek. cukorral. A cukrot kanalanként adjuk hozzá. A kemény habba óvatosan belekeverjük a maradék 2 ek. lekvárt. Nem fontos teljesen elkeverni, maradhat enyhén csíkos is.
  9. Kivesszük a tepsit a sütőből, és rákenjük a habot. Csak addig tesszük már vissza, amíg szép aranysárga színe lesz.
  10. Várjuk meg míg langyos lesz. A megszokottól eltérően egy nagy ivópoharat használva vágjuk kőr formájúra és máris tálalhatjuk 
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 694
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

máglyarakás, tojáshabos almás desszert, habgaluskás kiflifelfújt almával, fahéjas almás máglyarakás

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-10-23 07:50

Gabikám jó a recept, a hab is, mert mi úgy szeretjük, ha törik, vagyis roppanós. Nekem nem mindig sikerül úgy. Puszi: Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-10-23 13:50

Köszönöm Piroskám:) Mi is úgy szeretjük, ha egy kicsit -ahogy írod-, roppanós a hab. Az ujjammal szoktam tesztelni:) Ha picit már "kemény" és szép színe is van, késznek minősítem. Alma szezon miatt, mostanában gyakrabban csinálom. Puszi: Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-10-17 19:44

Kedves NoSalty,
nem lehetne a képet eredeti állapotában és minőségében (nem ilyen homályosan és fakón) közzétenni? Hogy a "jó étvágyat" is látható legyen? Így elég furán néz ki. Köszönöm!

658
kifli 8 db
tej 1 l
vaníliás cukor 2 csomag
alma 5 nagy db
porcukor 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint
sütő rum 3 ek
sárgabaracklekvár 6 ek
tojás 5 db
cukor 8 ek
vaj 5 dkg
zsemlemorzsa 3 ek